Bolster background
De Bolster BV

100% biologische teelt


Alle zaden die bij de Bolster worden verkocht, zijn biologisch of biodynamisch gecertificeerd door SKAL (EKO of Demeter keurmerk).
-Lees meer-

De Bolster BV

Kleurrijk assortiment


Ons assortiment bevat vele verschillende kleuren, geuren en smaken. Een uitgebreid assortiment voor de tuin van uw dromen!

De Bolster BV

Professionele zaadschoning

Wij werken met geavanceerde machines om onze zaden volledig geschoond te krijgen. De Bolster levert deze zaden wereldwijd aan zowel zaadbedrijven als particulieren.

De Bolster BV

Hoge kwaliteit biologische zaden


Wij bieden alleen zaden van hoge kwaliteit aan. Zaden die goed kiemen! Om deze kwaliteit aan te kunnen garanderen, voeren wij continu controles uit op al onze zadenpartijen.

De Bolster BV

Geef een waardevol geschenk

Een duurzaam cadeau voor zowel beginnende als gevorderde groene vingers!

De Bolster BV

Hart voor biodiversiteit

Wij willen u graag oproepen om ons te steunen in de strijd tegen patenten op planten en dieren!

Tomaat Marmande Solanum lycopersicum

Artikel: 1950
M2
1 zakje
2,39
10 gram
26,50
Tomaat  Marmande  Solanum lycopersicum
Omschrijving

Marmande is een vrij grote vleestomaat, iets geribd.

Tomaten-teelt-tips!

Het telen van tomaten in de vollegrond, zonder een afscherming tegen regen, levert praktisch altijd teleurstellende resultaten op. Boosdoener is de schimmel Phytophthora infestans, ook wel de aardappelziekte genoemd. Meestal begint een eerste infectie in de aardappels en vervolgens kunnen sporen ook de tomatenplanten infecteren.

Zodra een eerste infectie heeft plaatsgevonden en dat kan soms al in juni zijn, kan deze schimmel onder natte weersomstandigheden zich enorm snel uitbreiden. Wegplukken van zieke bladeren kan bij droge weersomstandigheden nog iets helpen, maar meestal is het slechts uitstel van executie. Als tomatenplanten last hebben gehad van deze ziekte, is het verstandig om het loof niet op de composthoop te gooien. In een glazen of plastic kweekkas zijn er meestal geen problemen met Phytophthora, omdat de planten daar niet nat worden.

In volkstuinen bestaan allerlei varianten van kweekkassen. Indien men gebruik maakt van een constructie met plastic is het wel belangrijk dat het plastic UV-bestendig is. Praktisch plan van aanpak Zaaidatum: vanaf half maart tot half april op een warme plek onder glas of op een zonnige vensterbank. Geef de zaadjes voldoende ruimte, in principe is ieder zaadje een plantje. In principe kan men dus direct zaaien in een 8-10 cm pot.

Een andere methode is zaaien in een kiembakje en vervolgens verspenen. Verspenen na ongeveer 2 weken, als de eerste echte blaadjes verschenen zijn. Zaaigrond: kan potgrond zijn, maar sommige mensen hebben een voorkeur voor zaai- en stekgrond of kokosvezels. Gebruik geen afbreekbare turfpotjes, de wortels van de tomatenplanten haken zich vast in de turfpotjes en breken dan af. In de grond planten: buiten nooit eerder als eind mei, na de ijsheiligen. Tomaten kunnen absoluut niet tegen koud weer en vorst! In de kas kan eerder uitgeplant worden.

Een gebruikelijke plantafstand in de kas is 75 x 50 cm. Waarbij het verstandig is om direct een stok of touw te plaatsen waarlangs de planten omhoog geleid kunnen worden. Pas op voor dieven. Dit lost u niet op met een waakhondje. Dieven zijn namelijk de zijscheuten bij tomatenplanten. Deze moeten regelmatig weggehaald worden, anders wordt het een chaos van stengels en bladeren.

In verband met wondheling alleen dieven bij zonnig weer. Water geven bij voorkeur doen bij zonnig weer. En zoveel mogelijk oppassen dat de bladeren niet nat worden. Over het algemeen kunnen tomaten flink wat warmte hebben, maar pas op bij zonnig weer dat de temperatuur niet te hoog oploopt. Dus moet er wel op de één of andere manier geventileerd kunnen worden. Tomaten hebben tamelijk veel bemesting nodig. Dit kan met dierlijke mest alsook met compost. 

Let op: groene tomaten zijn giftig, net zoals de hele plant. Hoewel er recepten voor het verwerken van groene tomaten bestaan, is het niet verstandig, groene tomaten te verwerken en de producten op te eten.                

 

Zaaien onder glasvan maart tot half april
Plantafstand in de rij40 cm
Tussen de rijen75 cm
StandplaatsZonnig
Inhoud gram0.3 gram
Inhoud voor10 m2
Kleurrood
Buiten zaaien
  oogsten
jfm amj j aso nd
 Onder glas zaaien
  oogsten
jfm amj j aso nd
Terug naar overzicht