Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Blog

Welkom op het blog van De Bolster Biologische Zaden, boordevol gewasinformatie, teelttips en nieuwsberichten. Wij willen startende én ervaren tuinliefhebbers aanmoedigen en helpen om zelf kruiden en groenten te kweken; gezond, lekker en natuurlijk 100% biologisch! Wil je ook iedere maand een overzicht van de nieuwste artikelen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Goede voornemens in de moestuin

Goede voornemens in de moestuin

Je kent het vast wel, je neemt je voor om niet meer teveel te zaaien uit enthousiasme, of om de planten niet te vroeg buiten te zetten. Het is lastig om je aan deze voornemens te houden. Wij helpen je met een paar tips!

> lees meer


3 perfecte groenten voor beginners

Groenten voor beginners

Begin je net met moestuinieren, maar heb je geen enkel idee hoe dat precies in zijn werk gaat? Dan adviseren wij om te starten met de eenvoudigste groenten, waarbij het (bijna) niet mis kan gaan.

> lees meer


Tuinbonen telen

Tuinbonen telen: onze tips

Tuinbonen zijn heel erg makkelijk te telen en met voorzaaien kun je al in januari beginnen. Wij geven een paar tips om succesvol tuinbonen te telen.

> lees meer


Sugar Snaps telen

Sugar snaps telen: onze tips

Sugar snaps behoren tot de peulvruchten en ze worden veel gebruikt in de Aziatische keuken. Laat je inspireren door onze verrassende recepten.

> lees meer


Doperwten telen

Doperwten telen: onze tips

Doperwten staan bekend om de heerlijke smaak wanneer je ze vers uit eigen tuin plukt. Wij hebben een paar heerlijke gerechten voor je klaar staan.

> lees meer


Kiemgroenten telen

Kiemgroenten telen: onze tips

Kiemgroenten zijn makkelijk te telen en een heerlijke toevoeging aan diverse gerechten. Vooral voor kinderen is het leuk en heel leerzaam om het groeiproces van dichtbij te volgen. Zaai ze nu!

> lees meer


Terugblik moestuinseizoen

Terugblik moestuinseizoen

Voor jezelf is het altijd fijn om aan het einde van het jaar eens terug te kijken op het moestuinseizoen. Zijn er bepaalde zaken niet goed gegaan en wat zou je eraan kunnen doen? Wij geven een paar tips!

> lees meer


Boerenkool oogsten

Boerenkool oogsten

De typische Hollandse wintergroente boerenkool is te oogsten in de maanden september tot januari. Boerenkool is het lekkerst als er vorst overheen is geweest; het blad wordt dan wat zoeter van smaak.

> lees meer


Spruitkool oogsten

Spruitkool oogsten

December is de maand waarin je spruitkool kunt oogsten, dus wij geven je tips over het plukken van de spruiten. Laat je ook zeker inspireren door onze recepten, zodat je spruitjes nog lekkerder smaken.

> lees meer


Moestuinontwerp en teeltplan

Moestuinontwerp en teeltplan

Succesvol biologisch tuinieren begint met een goede voorbereiding. De winter is hét moment om je moestuin te plannen. Daarom delen we een aantal praktische tips voor het opzetten van jouw teeltplan.

> lees meer


Tijd voor bemesting

Tijd voor bemesting: onze tips

De kwaliteit van je bodem is een belangrijke factor voor een gezonde en gelaagde teelt. Het is daarom belangrijk om goed voor je bodem te zorgen. Wij geven je tips om je (moes)tuin teeltsucces te vergroten.

> lees meer


Moestuin winterklaar maken

Moestuin winterklaar maken

We gaan helaas alweer richting het einde van het moestuinseizoen. De dagen worden korter, de kou komt eraan, en de kans op regen wordt steeds groter. Tijd dus om je moestuin winterklaar te maken!

> lees meer


Winterpeen oogsten

Winterpeen oogsten en bereiden

De winterwortels zijn te oogsten in oktober en november. Je kunt testen of ze de juiste grootte hebben door aan de bovenkant van de peen de grond wat weg te halen.

> lees meer


Chinese kool oogsten

Chinese kool oogsten en bereiden

De Chinese kool komt, zoals de naam al verklapt, uit China. In de Nederlandse keuken wordt deze koolsoort niet veel gebruikt, in tegenstelling tot in Aziatische landen: daar staat deze groente zeer regelmatig op tafel.

> lees meer


Pastinaak oogsten

Pastinaak oogsten en bereiden

Pastinaken zijn vanaf november te oogsten. Test altijd eerst de dikte van zeker twee pastinaken, voordat je zomaar alles uit de grond haalt. Lees meer over het oogsten en bereiden van pastinaak.

> lees meer


Spinazie telen

Spinazie telen: onze tips

Spinazie is een gezonde bladgroente die je goed rauw kunt eten, gebruiken in smoothies, en heerlijk om te verwerken in een stamppot. Lees meer over de teelt en bereidingstips van spinazie.

> lees meer


Bloemkool oogsten

Bloemkool oogsten, bewaren en bereiden

Bloemkool is een veelgebruikte groente in Nederland. Wij vertellen over het oogsten van onze bloemkoolrassen en hoe je bloemkool het beste kunt bewaren. Lees ook een aantal verrassende recepten.

> lees meer


Biologische compost maken

Biologische compost maken

Biologische compost kan je eenvoudig zelf maken. Wil je weten hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan verder.

> lees meer


Prei oogsten

Prei oogsten, bewaren en bereiden

Prei oogsten kan in de herfstmaanden. Wij geven onze tips, vertellen hoe je prei het beste kunt bewaren en geven inspiratie voor gerechten. Lees er hier meer over!

> lees meer


Witlof telen

Witlof telen: tijd om te oogsten en forceren

Heb jij weleens gehoord van witlof forceren, ofwel het trekken van witlof? Dit is één van de twee stappen die van groot belang is bij het telen van witlof. Lees er hier meer over!

> lees meer


Rucola telen

Rucola telen: onze tips

Je kunt rucola buiten telen van mei t/m september. Een echte smaakmaker die op de meest uiteenlopende manieren in gerechten wordt verwerkt. Lees verder voor uitleg over de verschillende soorten en de teelt.

> lees meer


Groenten inmaken

Groenten inmaken

Heb je een overschot aan oogst? Groenten inmaken is dan de ideale oplossing. Gebruik dit handige stappenplan om je groente goed te conserveren. Zo kun je ook in de winter genieten van je moestuin.

> lees meer


Pompoen oogsten

Pompoen oogsten

Pompoenen kun je oogsten vanaf augustus. Knip met een snoeischaar de vrucht voorzichtig van de plant zodra de steel kurk-achtig is geworden. Op een koele plek blijven pompoenen een paar maanden goed.

> lees meer


Pompoensoep 'Amoro'

Recept: Pompoensoep 'Amoro'

Pompoen 'Amoro' hoef je niet te schillen en is soepel door te snijden. Met dit makkelijke recept zet je in een handomdraai een heerlijke soep op tafel. Smullen maar!

> lees meer


Sla telen

Sla telen: onze tips

Sla is een gezonde bladgroente waarmee je eindeloos kunt variëren in kleuren, smaken en vormen. Lees meer over de teelt van de verschillende soorten sla.

> lees meer


Tomaten oogsten

Tomaten oogsten

In de maanden augustus en september kun je volop tomaten oogsten. We geven je graag enkele tips over het oogsten en bewaren van tomaat en natuurlijk een paar lekkere recepten. 

> lees meer


Babyleaf verlengt het seizoen

Babyleaf verlengt het seizoen

Babyleaf is een leuke groente voor het najaar. Maak je eigen salade-combinatie van jouw favoriete bladgewassen die je in een jong stadium kunt afknippen. Ook in balkonbakken of op het terras! 

> lees meer


Bieten oogsten en recepten

Bieten oogsten en recepten

Bieten zijn te oogsten van juli tot oktober. Hoe kleiner de biet, hoe zoeter deze smaakt. Heerlijk in combinatie met vis en dille, maar ook met geitenkaas en munt. Wist je dat ook het blad van bieten gegeten kan worden?

> lees meer


Augurken oogsten en inmaken

Augurken oogsten en inmaken

Augurken zijn heerlijk door salades. Je kunt de vruchten oogsten van augustus tot september. Probeer ze zo snel mogelijk in te maken. Daarna moeten de augurken ongeveer drie maanden trekken.

> lees meer


Meiraap telen: ook in augustus!

Meiraap telen: ook in augustus!

Graag laten we je kennis maken met een vrij onbekende groente: Meiraap. Deze typisch Hollandse groente smaakt zowel pittig, fris als zoet. Meiraap kan nog in augustus gezaaid worden, voor oogst in oktober.

> lees meer


Snijbiet telen

Snijbiet telen

Snijbiet is heerlijk en makkelijk te telen. Toch kennen nog maar weinig mensen deze gezonde groente, omdat niet veel winkels snijbiet verkopen. Kweek daarom snijbiet lekker in je eigen tuin. Zaaien: maart - augustus.

> lees meer


Patenten-strijd gewonnen!

Patenten-strijd gewonnen!

Het Europees Octrooi Bureau heeft besloten geen patenten meer te verlenen op natuurlijke planteigenschappen. Dit is zeer goed nieuws voor de biodiversiteit en innovatie in de landbouwsector.

> lees meer


Andijvie telen

Andijvie telen

Andijvie is een klassieke bladgroente die meestal als stamppot gegeten wordt. Deze gezonde en makkelijke te kweken groente lijkt veel op sla, maar heeft echt zijn 'eigen' smaak. Zaaien: mei - augustus.

> lees meer


Water geven

Water geven

Geef je planten in een droge periode om de twee dagen een ruime hoeveelheid water. Zo zakt het water verder in de grond en zullen de wortels beter en dieper ontwikkelen waardoor de plant stevig staat.

> lees meer


Groenbemesters

Groenbemesters

De kwaliteit van je grond is zeer bepalend voor een gezonde en geslaagde teelt in de moestuin. Zaai in het najaar groenbemesters om je grond in topconditie te brengen voor het volgende seizoen.

> lees meer


Courgette oogsten

Courgette oogsten

Wist je dat je courgettes moet blijven oogsten, zelfs als ze nog erg klein zijn? Zo maakt de plant namelijk meer vruchten aan. Een courgetteplant kan wel 30-40 vruchten geven in één seizoen.

> lees meer


Knolvenkel telen

Knolvenkel telen

Knolvenkel is een leuke zomergroente met een anijs-achtige smaak, heerlijk om in een salade, dressing of saus te verwerken. De knollen groeien bovengronds en kunnen na ongeveer drie maanden geoogst worden.

> lees meer


Bonen en peulen invriezen

Bonen en peulen invriezen

De komende periode kun je volop bonen en peulen oogsten. Maar wat doe je met zo'n rijke oogst aan groenten? We geven je praktische tips om het hele jaar door van je eigen biologische groenten te genieten.

> lees meer


Slakken effectief bestrijden

Slakken effectief bestrijden

Heb je zó je best gedaan in de moestuin, komen de slakken de boel opeten... Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Lees verder voor een paar handige tips om slakken op afstand van je groenten te houden.

> lees meer


Wortel telen

Wortel telen

Wortels zijn niet alleen goed voor je ogen, het is ook een heerlijke groente die je rauw kunt eten. En dat is best bijzonder, want de meeste wortelgroenten moeten eerst gekookt of gebakken worden. Kinderen zijn er dol op!

> lees meer


IJsheiligen

IJsheiligen

Van 11 tot 15 mei is het ijsheiligen. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het (voor)jaar waarop er nog nachtvorst kan optreden. Je plantjes kunnen dus massaal naar buiten toe.

> lees meer


Oost-Indische kers

Oost-Indische kers

Heb je ooit al eens gehoord van de Oost-Indische kers? Deze plant is niet alleen mooi om te zien, maar ook heel smaakvol. Alle bovengrondse delen van de Oost-Indische kers zijn eetbaar, hoe gaaf is dat!

> lees meer


Peulvruchten beschermen

Peulvruchten beschermen

Vogels zijn gek op de zaailingen van alle soorten peulvruchten. Daarom kun je de jonge plantjes het beste beschermen met kippengaas, zodat vogels er niet bij kunnen.

> lees meer


Kleine ananaskers

Kleine ananaskers

Ken je de Kleine ananaskers al? Een groeikrachtige struik vol kleine oranje-gele bessen met een exotische, ananas-achtige smaak. Heerlijk als zoete snack, mooi als garnering en een vrolijke versiering van je taart.

> lees meer


Tomaten telen

Tomaten telen

Tomaten zijn lekker en gezond! De Bolster biedt een uitgebreid assortiment zaden van biologische cherrytomaten, pruimtomaten en vleestomaten. En tips voor een geslaagde teelt!

> lees meer


Moestuin beginnen

Moestuin beginnen

Wil je een moestuin aanleggen? Maak een moestuin-plan voordat je start. Dit heeft veel voordelen, zoals een goed gestructureerde tuin, meer tijd om te genieten en natuurlijk veel meer oogst.

> lees meer