BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16255 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Bosui en stengelui telen

Bosui en stengelui teel je voor de (holle) bladstengels. Deze gewassen smaken goed in een frisse zomerse salade, maar zijn ook in de winter prima te verwerken in bijvoorbeeld een pasta of rijstgerecht. Het toevoegen van bosui of stengelui geeft je gerecht net wat meer pit en smaak. Vooral als je deze net voor het opdienen nog toevoegt. In ons assortiment vind je de bosui ‘White Lisbon’: een bosui met een lange, witte schacht en een frisgroen loof. De stengelui ‘Ishikura Long White’ is een lente-uitje met, zoals de naam al doet vermoeden, een lange witte schacht.
 

> Bestel nu biologische bosui en stengelui zaden
 

Zaaien en planten

Zowel het ras ‘White Lisbon’ als het ras ‘Ishikura Long White’ zaai je van maart tot en met mei. Houd voor beide rassen een zaaiafstand aan van 25 x 2,5 cm: dit resulteert in fijne bosuitjes. Je hebt de keuze om de bosui voor te zaaien en later uit te planten, of om deze ter plaatse in rijen te zaaien. Heb je iets te dicht op elkaar gezaaid? Oogst en eet de jonge bosuitjes dan alvast, en laat de rest doorgroeien.
 

Standplaats

De bosui en stengelui doen het goed op iedere grond, maar voornamelijk een lichte zandbodem is zeer geschikt. Houd je aan de vruchtwisseling (eens in de vijf of zes jaar een ui-achtige op hetzelfde stuk tuin), en vermijd volgteelten. Plan geen uien na de teelt van een prei. Hierdoor zullen de uien sneller aangetast worden door ziekten en plagen.
 

Bemesting

Uien kunnen niet goed tegen verse bemesting of halfverteerde compost. Zorg er dus voor dat je nooit stalmest of een ander dierlijk afvalproduct op je uienveld aanbrengt.
 

Verzorging

Aangezien de bodem weinig is bedekt bij de teelt van de ui, is het van belang om regelmatig te wieden. Het is niet aan te raden om te hakken of te schoffelen, omdat het oppervlakkig wortelgestel dan eventueel geraakt kan worden. De enige uitzondering is bij het begin van de teelt als het wortelgestel nog niet ver ontwikkeld is. Dek de uien eventueel af met een zeer fijn insectengaas, tegen uienvlieg.
 

Ziektes en plagen

Wanneer je bosui wat later zaait, is er door de hogere temperaturen meer kans op aantastingen. De grootste belager van de ui is de uienvlieg. De vlieg legt haar eieren aan de voet van de uienplant of op de bladeren. De jonge larven boren hun weg naar binnen, waardoor de planten verwelken. Het beste wat je kunt doen is de planten afdekken, voordat de vlieg haar eieren kan leggen.
 

Oogsten en bewaren

Wanneer je van maart tot en met mei zaait, vindt de oogst plaats van juli tot en met september. Aangezien het gewas kan doorgroeien, kun je de bosuitjes dus voor een langere periode oogsten. De bos- en stengeluien zijn na de oogst beperkt houdbaar in de koelkast.
 

Heerlijke recepten

Bosui is een groente die aan allerlei gerechten een heerlijke smaak kan toevoegen. In veel oosterse gerechten is bosui een onmisbaar ingrediënt, dat gebruikt wordt als garnering en smaakmaker. Maak bijvoorbeeld deze gezonde groente-poké bowl of deze Koreaanse komkommersalade. Zoek je het graag wat dichter bij huis? Kies dan voor deze veldslastamppot met bosui of zelfgemaakte tofuburgers.
 

Bosui zaden bestellen

Ben je benieuwd naar onze bosui zaden? Bekijk dan hier ons assortiment. Voor vragen over ons aanbod of over de teelt van ui kun je gerust terecht bij onze klantenservice.
 

Bosui ‘White Lisbon’
Bosui
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16255 reviews
Kiyoh