Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Red onze zaden - stop patenten op ons voedsel

Help jij ons mee? Ondersteun de actie van bionext "red onze zaden" en klik hier

Zeer belangrijke periode - Campagne Bionext

Bionext is op 9 mei een grote campagne gestart "red onze zaden! Strijd mee tegen patenten op ons voedsel. De patenten kwestie bereikt namelijk binnenkort een climax: de Europese Commissie zal een besluit moeten nemen of het patenteren van planteigenschappen door mag blijven gaan. Voor ons is het alle hens aan dek! Wij strijden hier al lang tegen en dit is hét moment om nog één keer met z'n allen vol gas geven. We moeten de Europese politici blijven overtuigen van de urgentie en gevolgen die deze patenten zullen hebben op ons voedsel. Help jij ons mee? Deel zoveel mogelijk berichten van Bionext en De Bolster over dit probleem op social media (Facebook, Twitter etc.) met de hashtag #degrootstezaadbank. Word filiaalhouder van de grootste zaadbank van Nederland!

Verslag Symposium "Finding The Balance" in Brussel - Interview met Bart Vosselman

Verslag Symposium Brussel 18 mei 2016 - Interview met Bart
Op woensdag 18 mei jl. vond het symposium "Finding The Balance" over het gebruik van patenten op natuurlijke eigenschappen in planten plaats in Brussel. Bart Vosselman (mede-eigenaar) van De Bolster was hiervoor uitgenodigd door onze staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam. Een tijdje terug is er een video gemaakt bij De Bolster over de problemen en gevolgen van deze patenten voor veredelaars en voor De Bolster. Deze video ziet u onderaan de pagina. Bij dit symposium waren zo'n 250 mensen aanwezig uit verschillende EU-landen. Het betrof zowel voor- als tegenstanders van deze patenten (zie hier de presentatie sheets). Verschillende mensen waren aan het woord en daarnaast werd er een drietal video's getoond vanuit de praktijk (zie onder bij de video's een compilatie). 

Wat is jouw gevoel na dit Symposium Bart? Is er een oplossing?
Positief is zonder meer dat de Europese Commissie met deze problematiek aan de gang is gegaan. Dit is mede te danken aan de resolutie die begin januari met een overgrote meerderheid in het Europees Parlement aangenomen is (lees hier). Echte concrete oplossingen zijn er nog niet gegeven tijdens deze bijeenkomst, maar “niets doen is geen optie” werd luid en duidelijk aangegeven door Eurocommissaris Bienkowska (Interne Markt). Hiermee heeft de Europese Commissie zich gecommitteerd om de problematiek van het octrooi- en kwekersrecht op te lossen. Jammer is dat de wetgeving niet veranderd zal worden. Dit hangt samen met het feit dat men in het verleden bijna 10 jaar bezig is geweest om tot overeenkomst te komen met alle EU landen over de inhoud van de Biotechrichtlijn. Zo'n wetswijziging zou veel te lang duren met als gevolg dat de huidige patentenstorm nog een tijd door zou gaan. Er zijn nog ruim 1000 patenten die nog verder beoordeeld moeten worden voor toelating. Met andere woorden, er is een groot risico dat een hele reeks van nieuwe patenten wordt goedgekeurd. 

Als de wetgeving niet wordt veranderd, wat zou dan nog wel helpen om dit probleem op te lossen?
De intentie van de Europese Commissie is dat de criteria strenger moeten worden voor de verlening van een patent op een plant. Er wordt wel gesproken over "raising the bar". Nu gaat dit te makkelijk en kunnen eigenschappen die van nature voorkomen in planten te gemakkelijk worden gepatenteerd. Het is dus nog onduidelijk of dit ook echt zal gaan leiden tot een stop van patenten op natuurlijke planteigenschappen. Daarom is het noodzakelijk dat we scherp blijven en dat we actie blijven voeren. 

Wanneer krijgen we een definitieve uitslag te horen?
Eind van dit jaar zal de Europese Commissie met een eindoordeel/rapport komen waarin een oplossing zal worden gegeven. Helaas is Nederland straks voorzitter af en wordt het stokje binnenkort overgedragen aan Slowakije. Wel heeft Nederland er alle vertrouwen in dat Slowakije dit probleem op een goede manier vervolg zal geven. Er is de afgelopen tijd ook regelmatig overleg gepleegd tussen beide landen. 

Conclusie?
Er is een kleine stap in de goede richting gezet, maar ik ben zeker nog niet gerust gesteld dat alles goed zal komen.

De actie "Red Onze Zaden" loopt door?
Jazeker! Zolang er patenten worden verleend blijven we strijden. Ook Bionext blijft actief met haar campagne. Op 10 juni is de hoorzitting van de officiële bezwaarprocedure tegen het octrooi van Syngenta op de rode paprika. De 'uitvinding' van Syngenta betreft een eigenschap van een plant - resistentie tegen witte vlieg - die in de natuur voorkomt. Het bezwaar is samen met LTO en 32 andere organisaties uit 27 Europese landen ingediend bij het Europees Octrooi Bureau (EOB). Ik zal hier ook bij aanwezig zijn als getuige-deskundige! Hopelijk halen we succes!

Lees hier de interpretatie over het symposium terug van deskundige Maaike Raaijmakers van Bionext.

Wat is het probleem met patenten op natuurlijke planteigenschappen?

Arjen Lubach legt uit....

Niemand heeft het recht eigenaar te zijn van onze natuur. Een groot aantal bedrijven denkt dit wel te mogen en patenteert eigenschappen van planten die in onze natuur voorkomen. In het onderstaande filmpje wordt de situatie kort en helder samengevat door Arjen Lubach.

Documentaire Zembla: "de Monsanto methode"   

Zembla heeft op 4 maart 2015 een uitgebreide documentaire gewijd aan patenten op planten waarin onder meer Bart Vosselman van De Bolster uitleg geeft: kijk deze hier terug.

 

Nieuwsupdates over de strijd tegen patenten op groente:

Mei 2016

2016-06-16: Biojournaal: Campagne Bionext is een succes!
2016-05-30: Groentennieuws.nl: 65000 mensen tegen Syngenta-patent Zuid Amerikaanse tomaten
2016-05-25: Opiniestuk The Post Online: Patentrecht brengt voedselzekerheid in gedrang
2016-05-19: Verslag symposium Bionext - Maaike Raaijmakers
2016-05-19: Brede erkenning van onwenselijkheid patenten op voedsel
2016-05-18: Eerste nieuws over het symposium in Brussel: Ook EU wil einde aan patenten op groenten
2016-05-18: Toespraak Martijn van Dam op het Symposium te Brussel - Lees hier
2016-05-18: Artikel Algemeen Dagblad - 'Patent op groenten bedreigt voedselvoorziening'
2016-05-18: Artikel Drenthejournaal - Worden multinationals de baas over ons eten?"
2016-05-17: Radiofragment BNR - Luister hier het fragment 
2016-05-17: Artikel BNR - Kwekers in de knel door toenemend aantal octrooien
2016-05-13: Blog Jan Huitema - Europarlementariër VVD - "Geen monopolie op onze gewassen"
2016-05-12: Update Bionext - 500e filiaal van de grootste zaadbank!
2016-05-10: Staatssecretaris Martijn van Dam: "Patenten op groenten verkeerde weg"
2016-05-10: Artikel in De Financiële Telegraaf: "Telers en kabinet tegen patent op zaad'.
2016-05-09: In het nieuws bij het NOS-journaal - bekijk hier de uitzending
2016-05-09: Artikel in het Biojournaal: - "Natuurwinkel en Estafette in actie tegen patenten op zaden"
2016-05-09: Artikel in Vroege Vogels (VARA): - "Campagne tegen patenten op zaden"
2016-05-09: De Grootste Zaadbank bij Giel op de radio (3fm). Vanaf minuut 1:50! - luister hier het fragment

April 2016
2016-04-06: Artikel in boerderij - "nieuw offensief tegen patent op plant"

 

Eerder in de media...
2015-06-25: Artikel in Groenten & Fruit: - "Patent op plant slecht voor veredeling"
2015-05-26: Uitspraak door Europees Octrooi Bureau: artikel in groentennieuws: - "Octrooi kruist kwekersrecht niet, wel toegang tot materiaal"

Video's over patenten door De Bolster

2016-05-17: Interview met Bart over huidige stand van zaken

2016-05-18 - Video's Symposium Brussel - Finding The Balance

Compilatie van alle video's getoond op het symposium

 

Exclusief interview met Bart Vosselman