NU: 10% korting op zakjes
14 dagen  |  10 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt

Investeer mee in
toekomstbestendige landbouw

Sinds de oprichting in 1978 werken wij als familiebedrijf aan de Europese uitrol naar 100% biologische zaden. Gezond voor de makers, gezond voor de eters en gezond voor de planeet. 

Wij dromen van een wereld met toekomstbestendige landbouw. Gezond voor de makers, gezond voor de eters en gezond voor de planeet. Daarom wil De Bolster telers ondersteunen met 100% biologische zaden en de beste rassen voor een succesvolle teelt.

 

Want wij geloven: het kan wél. 
We doen dat met elkaar.

 

En daar kan jij bij helpen! Investeer mee in toekomstbestendige landbouw: investeer in De Bolster.

 

Reserveer nu aandelen 

Wat is er aan de hand?

Het huidige landbouwsysteem is niet houdbaar!

Niet voor de makers

 • Het gebruik van pesticiden wordt steeds meer in verband gebracht met neurodegeneratieve aandoeningen zoals Parkinson.
 • De fossiele bronnen, waarvan de intensieve landbouw afhankelijk is, zijn eindig.

Niet voor de eters

 • De voedingswaarde van de gewassen van de intensieve landbouw daalt.
 • Het effect van chemicaliën die we als mens binnenkrijgen is onbekend.
 • De hoeveelheid gif in en op groenten en fruit groeit nog altijd.

Niet voor de planeet

 • Van de oorspronkelijke biodiversiteit in Nederland is er vandaag de dag nog maar zo'n 15% over.
 • De bodem is uitgeput en daardoor vatbaarder voor weersextremen, ziekten en plagen.
 • De kwaliteit van ons water gaat achteruit.

Onze bijdrage aan een gezondere wereld

Als landbouw-pionier heeft De Bolster een missie. Het verzorgen van 100% biologische zaden. Daarmee maken we onze droom steeds tastbaarder: 100% biologische landbouw. Door telers en particulieren te ondersteunen om succesvol biologische gewassen te laten verbouwen, laten we op steeds grotere schaal zien dat en hoe biologische landbouw mogelijk is. Wij zijn een voorbeeld voor anderen. Wij willen inspireren en de duurzame landbouw groter maken. 

 

Jij kan helpen!

Word mede-eigenaar van De Bolster.

 

Waarom mede-eigenaar worden?

 • Je investeert in een bedrijf met een toekomstbestendig en schaalbaar businessmodel.
 • We zijn financieel een kerngezond bedrijf met jarenlange positieve EBITDA.
 • Dankzij 100% bio-focus loopt De Bolster voorop in de ontwikkeling van biologische EU-landbouw.
 • Een bedrijf met een talentvol team van ruim 60 gepassioneerde collega's.
 • Sinds 1978 een familiebedrijf met oog op de toekomst.
 • Productiefaciliteiten zowel binnen als buiten Nederland.
 • Dé oplossing voor toekomstbestendige landbouw.

Waar hebben we je investering voor nodig?

Om de toenemende vraag naar biologische zaden bij te benen is het nodig voor De Bolster om haar werkcapaciteit snel uit te breiden. Er zijn machines, personeel en ruimte nodig om de geprognotiseerde omzet te realiseren. Met een beoogde kapitaalsdoelstelling van minimaal € 1,5 miljoen willen wij gaan investeren in:

 • Machines voor het verwerken van zaden en verbetering van de kwaliteit.
 • Uitbreiding van de personeelsbezetting.
 • Veredelingsprojecten nieuwe gewassen.
 • Droging van zaden zonder aardgas.
 • Energiebesparende maatregelen en uitbreiding zonnepanelen.

Investeer mee in toekomstbestendige landbouw!

Vanaf € 1.000,- kan je al meedoen aan de verduurzaming van de landbouwsector. Reserveer via onderstaand formulier je aandelen. Dit is geheel vrijblijvend en je zit nergens aan vast. 

 

Reserveer nu aandelen 

 

FAQ

17 vragen getoond

De Bolster produceert ruim 330 verschillende gewassen van groenten, kruiden, bloemen en groenbemesters op een klassieke manier. Dus zonder genetisch gemodificeerd materiaal. Daarbij streven wij ernaar om de kwaliteit van de zaden op een innovatieve manier zo hoog mogelijk te krijgen. Dit gebeurt mede door productie in verschillende landen, het uitgebreid testen van de producten en investeringen in machines die de kwaliteit van de zaden optimaliseren. Nog meer uniek aan De Bolster is dat wij zaden verkopen op zowel de zakelijke als op de particuliere markt – in binnen- én buitenland. Omdat wij geloven dat goede, biologische zaden en gezonde groenten voor iedereen beschikbaar moeten zijn.

Omdat het huidige landbouwsysteem niet houdbaar is voor de makers, de eters en de planeet, is het ons doel om toekomstbestendige landbouw te creëren. Onze droom is om de Europese landbouw 100% biologisch te krijgen. Dit doen we door nu al 100% biologische zaden aan te bieden aan telers en hen te helpen er succesvol mee te zijn. Zo zijn we een voorbeeld en inspireren we anderen om de impact groter te maken.

De Bolster wordt een coöperatie. Dit betekent dat wij op een coöperatieve manier de toekomst voor ons zien – samen dus! Klanten, leveranciers, werknemers, particuliere beleggers en professionele beleggers worden mede-eigenaar van De Bolster. Zo wordt iedereen onderdeel van de groei, want samen kunnen we pas écht impact maken.

Je koopt een certificaat met kapitaal op naam van De Bolster Coöperatie U.A. Dit certificaat mag je zien als een aandeel. Na het kopen van certificaten ben je mede-eigenaar van De Bolster, heb je recht op dividend (winstuitkering) en profiteer je mee van waardestijging van het bedrijf. De Bolster Coöperatie U.A. is 100% eigenaar van De Bolster B.V., die op zijn beurt weer 100% eigenaar is van de werkmaatschappijen in Nederland (De Bolster B.V.) en Moldavië (Eco-Economic S.R.L. en BS Seeds Group S.R.L.). Dit betekent dat je als certificaathouder dus mee-investeert op het hoogste niveau binnen de juridische structuur van De Bolster. De hoeveelheid en wanneer er dividend wordt uitgekeerd, zal worden bepaald door het bestuur van De Bolster Coöperatie U.A. en de algemene ledenvergadering.

Afhankelijk van de waarde die je investeert krijg je wel of geen stemrecht in de coöperatie. Investeerders die genoeg investeren om 1% of meer van het totale belang in De Bolster Coöperatie U.A. te hebben, worden aandeelhoudertype B in de Coöperatie en hebben stemrecht. De andere investeerders worden geen lid in de coöperatie maar zijn “certificaathouder” en zijn uitgesloten van stemrecht onder de noemer aandeelhoudertype C. 

Meedoen in deze investeringsronde kan vanaf €1.000,-.  

We geloven in de kracht van samenwerking. We willen voorloper zijn in de 100% biologische landbouw en willen zo veel mogelijk partijen bij deze missie betrekken. Daarom geeft De Bolster iedereen de kans om te participeren in het bedrijf.

De doelstelling is om €1.500.000 groeikapitaal op te halen. Het opgehaalde kapitaal wordt geïnvesteerd in:

 • Machines voor het verwerken van zaden en verbetering van de kwaliteit (20%)
 • Uitbreiding van de personeelsbezetting (20%)
 • Veredelingsprojecten nieuwe gewassen (20%)
 • Droging van zaden zonder aardgas (10%)
 • Energiebesparende maatregelen en uitbreiding zonnepanelen (10%)
 • Reserves (20%)

De bedrijfswaardering is opgesteld door onze adviseurs en specialisten. Wij vinden het belangrijk hier veel aandacht aan te besteden om jou, als investeerder, een duidelijk en transparant beeld te geven.

De waardering representeert de situatie van de onderneming op dit moment. De Bolster heeft een jarenlange run-way van winstgevendheid en groeiende omzet. De Bolster realiseert op dit moment een EBITDA van ca. €1.500.000,-. De waardering is grotendeels gebaseerd op hoe publieke transacties (beursgenoteerde bedrijven) en private transacties (overnames van private bedrijven) zijn verlopen. De multiples die hier uit voortkomen zijn afgezet tegen de historische en korte-termijn omzet en EBITDA van De Bolster. Daarnaast is er ook een DCF-waardering toegepast. Het gemiddelde van deze methodes is de uitkomst van de waardering. De pre-money waardering van het eigen vermogen van De Bolster Coöperatie U.A. is vastgesteld op €25,4 miljoen. 

Wil je meer weten over de waardering? Download de bedrijfswaardering hier.

De Bolster heeft als doelstelling om minimaal €1.500.000,- op te halen in deze fundingsronde. Hiervoor worden er 150.000 nieuwe certificaten uitgegeven met een prijs van €10,- in ruil voor 5,57% van De Bolster. Een investering van €1.000,- staat dus gelijk aan 100 certificaten. Mocht De Bolster besluiten de doelstelling te verhogen omdat er meer vraag blijkt te zijn naar certificaten van De Bolster, dan zullen de investeerders in deze investeringsronde niet verwateren omdat de uitgifte van certificaten tegen de post-money waardering geschiedt.

De certificaten komen hoogstwaarschijnlijk beschikbaar in december dit jaar, dit is nog afhankelijk van een aantal voorbereidingen bij derden. Daarnaast is het afhankelijk of jij certificaten hebt gereserveerd. Hier heb je twee dagen de tijd voor om je reservering te verzilveren. Daarna zal het voor iedereen mogelijk zijn om certificaten te kopen. De verkoop van certificaten verloopt volledig via het platform Broccoli. Broccoli focust zich op duurzame bedrijven in de food- en agri-sector. Zij brengen ondernemers en investeerders samen. Via het Broccoli platform kunnen bedrijven hun aandelenkapitaal inzetten voor gezonde groei.

Op het moment dat jij certificaten in De Bolster hebt gekocht, krijg je allereerst vanuit Broccoli een bewijs van investering. Deze is ter bevestiging dat de transactie goed is verlopen. Op het bewijs staat hoeveel certificaten jij hebt gekocht, hierna zijn deze certificaten direct zichtbaar in ‘mijn dashboard’ op Broccoli. De administratie van jouw certificaten zal ook plaatsvinden op Broccoli.

Wanneer jij certificaten koopt, zit er een zogeheten ‘lock-up’ van 24 maanden. De verkoop is dus mogelijk na 24 maanden ten opzichte van de eerste aanbiedingsdatum. Vanaf dat moment kun jij je certificaten verkopen aan een derde. Ook kun jij jouw certificaten via Broccoli aanbieden aan andere certificaathouders en coöperatie-leden van De Bolster Coöperatie U.A. Een transactie wordt altijd administratief door Broccoli verwerkt.

Over de verkoop van certificaten rekent Broccoli transactiekosten van 2,5% over de totale verkoopsom aan jou, als verkoper. Voor meer informatie over het verkopen van certificaten kun je contact opnemen met support@broccoli.eu.

Allereerst, rendement is nooit vooraf te bepalen. Tock kan je als mede-eigenaar op twee manieren rendement behalen op een investering: door dividenduitkering en door winst bij eventuele verkoop van jouw certificaten. 

De hoogte van het dividend wordt elk jaar na vaststelling van de jaarcijfers bepaald. Het bestuur van De Bolster Coöperatie U.A. en de algemene ledenvergadering kiezen of de winst wordt uitgekeerd of wordt terug geïnvesteerd in De Bolster.

Wanneer jij je certificaten verkoopt tegen een hogere prijs dan waarvoor je ze hebt gekocht, dan heb je rendement op je investering behaald. Dit rendement wordt ook gerealiseerd zodra De Bolster als bedrijf wordt overgenomen door een ander bedrijf, een grote investeerder jouw certificaten overneemt of wanneer De Bolster besluit om jouw certificaten terug te kopen. De Bolster is een winstgevend bedrijf met track-record en een zeer toekomstbestendig bedrijf en daarmee een unieke investeringskans.

Nee. Het Broccoli platform rekent 5% transactiekosten over de sharefundingsronde. De verkoper, in dit geval De Bolster Coöperatie U.A., betaalt deze transactiekosten. Jij, als koper, betaalt dus geen transactiekosten of emissiekosten.

Als je besluit om jouw certificaten te gaan verkopen, betaal jij als verkopende partij de transactiekosten. Dan betaal je 2,5% per transactie over de verkoopsom wegens de administratieve afhandeling. De koper betaalt wederom niets.

Een certificaathouder of coöperatielid is te allen tijde uitgesloten van aansprakelijkheid. Als investeerder in De Bolster Coöperatie U.A. kan je dus nooit aansprakelijk gesteld worden voor beslissingen die De Bolster in het verleden heeft gemaakt of in de toekomst zal maken.

Voor je eigen administratie ontvang je direct na aankoop een bewijs van investering. Daarnaast biedt Broccoli de mogelijkheid om op ieder moment van de dag een export te draaien van jouw transactie(s). 

Op 1 januari van ieder nieuw jaar kun je ook een jaaroverzicht exporteren vanuit het platform. Dit biedt een overzicht van het aantal certificaten die je bezit en de waarde daarvan, voor elk bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd. Deze informatie kan je gebruiken voor je eigen administratie of belastingaangifte. Voor vragen met betrekking tot administratie van certificaten kun je terecht bij support@broccoli.eu.

De waarde van de certificaten valt in Box 3 (vermogen). In box 3 geldt een zogeheten heffingsvrije vermogensvoet tot € 50.650,- in 2022 (tot € 101.300 als je een fiscale partner hebt). Zie ook deze link. Als de waarde van de certificaten boven het heffingsvrije vermogen uitkomt, zul je hier belasting over moeten betalen. Dit is 30% over het gemiddelde rendement. Hoeveel het gemiddelde rendement is, hangt af van in welke schijf je met jouw vermogen valt (dat boven het heffingsvrije deel uitkomt). Op de website van de Belastingdienst vind je hier meer over.

Dat kan zeker. Maak een gebruiker aan en registreer je op het platform als een zakelijk investeerder. Betaal bij de investering met jouw zakelijke bankrekening en je hebt een succesvolle zakelijke investering gedaan. Bij vragen kun je contact opnemen met support@broccoli.eu.

Belastingtechnisch hangt het van je situatie af. Algemeen genomen is de opbrengst van je belegging belastbaar binnen de vennootschapsbelasting. Zowel ontvangen dividenden als gerealiseerde meerwaarde vormen belastbare inkomsten voor de B.V. en worden belast met vennootschapsbelasting.  Deze vennootschapsbelasting bedraagt in 2022 15% tot een winst van €395.000, daarboven bedraagt het percentage 25,8%.  

Bij de uitkering van de dividenden wordt dan ook voorheffing ingehouden die als voorschot op de verschuldigde vennootschapsbelasting verrekend kan worden. 

Ja. De Bolster Coöperatie U.A. (Uitgesloten Aansprakelijkheid) is een Nederlandse entiteit, opgericht en gepasseerd bij Het Notarieel te Epe en valt onder de Nederlandse wetgeving. De fundingronde van De Bolster Coöperatie U.A. wordt aangemeld bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Dit document is terug te vinden in het kopje ‘documentatie’ op het platform Broccoli. Lees dit document goed voordat je definitief investeert.

 

 

Reserveer nu jouw aandelen