BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,3/10 op basis van 11643 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Nachtvlinders in je tuin voor biodiversiteit

In diverse media gaat er veel aandacht uit naar de bijen en dagvlinders. Dat is heel goed, want we kampen in ons land met een flinke afname in biodiversiteit. Het insectenbestand is in veel landen, waaronder ook in Nederland, de laatste decennia drastisch afgenomen. Dat heeft verschillende oorzaken, zoals het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Een andere belangrijke factor is de beschikbare hoeveelheid bloeiende planten.

Een belangrijke schakel in ons ecosysteem zijn de nachtvlinders. De nachtvlinder wordt nog meer met uitsterven bedreigd dan overige insecten. Zonder deze nachtdieren zullen ook veel andere schakels in ons ecosysteem wegvallen, waardoor uiteindelijk veel insecten zullen verdwijnen uit ons land. 

Wil jij een steentje bijdragen aan de biodiversiteit?

De Bolster biedt een ruim assortiment biologische bloemen om zo allerlei insecten van voedsel te voorzien. Zo ook de nachtvlinders. In dit artikel vertellen we je meer over hoe bijzonder deze nachtvlinder is, en welke bloemen je in je tuin kunt zaaien om deze groep insecten aan voedsel te helpen. Zo kun je een steentje bijdragen aan een verbetering van de biodiversiteit.

Nachtvlinders zijn bijzonder en nuttig

Nachtvlinders hebben een hele lange uitschuifbare roltong, waarmee ze buisvormige bloemen bestuiven/bevruchten, zoals Bostabak en Nachtschone. Dit soort planten zijn wat betreft kruisbestuiving volledig afhankelijk van nachtvlinders, omdat andere insecten niet in de kroonbuis kunnen binnendringen.

Nachtvlinders zijn op hun beurt heel blij dat zij in de nacht toch nog eten zoals honing en stuifmeel kunnen verkrijgen. En wat dacht je van de vleermuizen, die al vliegend in het donker ook hun eten moeten zien te verzamelen. Je begrijpt het al: de nachtvlinders vormen weer het voedsel voor de vleermuizen en zo zijn er nog veel meer schakels in ons ecosysteem die afhankelijk zijn van nachtvlinders.

Welke planten zijn nachtvlinder vriendelijk?

Met onderstaande bloemen die je uiteraard in ons assortiment kunt vinden, help je de nachtvlinders aan voedsel. Als je in de avond thuis komt van je werk, zul je beloond worden met prachtige geuren en kleuren in je tuin.

1. Nachtschone

2. Siertabak

3. Bostabak

4. Grote Teunisbloem

Uitgelicht: Mirabilis jalapa - Nachtschone

Bart Vosselman (voormalig eigenaar van De Bolster en veredelaar bij De Bolster) heeft in 1974 onderzocht hoe de bloemkleurvererving precies in elkaar steekt. Dit onderzoek heeft hij als student samen met Jan Engels, Wim van Kester en Cees Spitters als afstudeeropdracht uitgevoerd. Destijds was dit een compleet taboe voor de studierichting plantenveredeling. Toch is het de mannen gelukt. Uniek aan dit onderzoek is dat het maar liefst 4 wetenschappelijke publicaties in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Euphytica heeft opgeleverd. Een van de vier publicaties vind je hier.

Bestel bloemzaden van De Bolster

Ben je benieuwd naar ons totale assortiment bloemzaden? Bekijk hier ons uitgebreide aanbod. Voor meer informatie over onze biologische zaden kun je gerust contact opnemen met onze klantenservice.

Nachtvlinder Gamma uil
Nachtvlinder Kolibrievlinder
Veilig betalen
9,3
Bekijk alle 11643 reviews
Kiyoh