De Bolster
logo
Nieuwsbrief Lente / Zomer 2011
Beste tuinders en tuinliefhebbers,
We hebben onze schoffels even op het land laten staan om jullie een update te geven over de Bolster activiteiten van het afgelopen seizoen. In deze nieuwsbrief vinden jullie een overzicht van enkele van onze lente activiteiten en we stellen een nieuwe medewerkster, Marijn, en onze stagiaire, Sara, aan jullie voor. We houden ervan nieuwe tuiniersideeën te ontdekken en te delen en deze keer stellen we jullie een alternatieve zonnewijzer voor, namelijk de bloemklok. We hadden een probleem in het veld dit jaar en we willen graag de hulp inschakelen van jullie en jullie jongste gezinsleden om het mysterie op te lossen. Uiteindelijk zullen we jullie ook informeren over de octrooizaak waar we, helaas, mee te maken hebben.

En tot slot, willen we jullie van harte uitnodigen op:
onze Open Dag, op zaterdag 16 juli, van 10.00-16.00

Zodat jullie het Bolster team kunnen ontmoeten en mee kunnen genieten van de prachtig bloeiende, kleurrijke velden!

Veel leesplezier en de beste groene groeten
van het Bolster Team!
Open dag 16 juli 2011
Jullie zijn van harte welkom op op zaterdag 16 juli 2011 van 10.00u tot 16.00u een kijkje te komen nemen in de wereld van de veredeling en zaadvermeerdering. Er zijn rondleidingen binnen en buiten. Voor de kinderen is er een springkussen. Hopelijk tot ziens op zaterdag 16 juli 2011

Het adres voor de Open dag is:

De Bolster
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe
Telefoon: 0578 621433
foto
De Bolster activiteiten in foto's
Compost levering foto
In Februari werd er compost aangevoerd die we op het land en in de koude kas hebben opgebracht. De compost speelt o.a. een belangrijke rol in het verzorgen van de bodemstructuur, het waterhoudend vermogen van de bodem en het voeden van het bodemleven. Het voeden van het bodemleven is een beetje zoals het verzorgen van de darmflora van de mens en speelt een cruciale rol in het vrijmaken van de nutriënten en de algehele gezondheid van de bodem.
Nieuwe cultivator gearriveerd foto
In maart is onze nieuwe cultivator is gearriveerd en die heeft alweer goed dienst gedaan om de grond lekker los te maken voor het maken van zaaibedden en het planten van de zaailingen.
Eerste oogst van het jaar foto
Op deze drie foto´s zie je de ontwikkeling van de postelein, het eerste oogstklare gewas van het jaar, die een bijzonder korte cyclus heeft van zaai tot oogst. In maart kwamen de eerste blaadjes piepen, in april had het de eerste bloemetjes en in mei werd de postelein geoogst om vervolgens nog wat na te rijpen en te drogen op het doek in de warmte van de kas.
Tomatenveredeling foto
Na een winter van registreren, plannen en brainstormen heeft het veredelings team in maart de nieuwe selectie tomaten uitgezaaid. In april werden de kiemplantjes in de kas uitgeplant, enkele weken daarna werden de touwtjes opgehangen zodat de planten langs het touw omhoog kunnen groeien. En zo dragen de meeste planten momenteel alweer trots hun tweede tros!
foto
Tuinidee
Met deze bloemenklok kan u de tijd waarnemen door in de tuin te kijken! De ontwerper van dit ´horologium florae´ is niemand minder dan Carlus Linnaeus - de beroemde botanist die als eerste het planten, dieren en mineralenrijk classificeerde en de binominale nomenclatuur invoerde. Het idee is dat de bloemen van sommige planten zich op bepaalde momenten in de dag openen en sluiten en zo de tijd aangeven. Hieronder vind u een lijst van bloemen uit ons assortiment die gebruikt kunnen worden voor het maken van een dergelijke klok!
Linnaeus Bloemenklok foto
Ochtend
5uur Catananche caerulea Blauwe strobloem
7uur Tagetes tenuifolia Sterafrikaantje, rood
9uur Calendula arvensis Akkergoudsbloem
10uur Malva sylvestris, var. Zebrina Groot kaasjeskruid

Middag
13uur Dianthus deltoides Steenanjer
15uur Calendula officinalis L.Pot marigold
17uur Hibiscus trionum Drie-urenbloem

Avond
18uur Oenothera erythrosepala Grote teunisbloem
19uur Silene nutans Nachtsilene Mirabilis jalapa Nachtschone
21uur Ipomoea purpurea Blauwe winde

Op onze site vind u meer informatie over de bloemen:
http://www.bolster.eu/bloemen+%E9%E9njarig
De Bolster Portretten
Marijn foto
Sinds begin april heeft Marijn het team vervoegd. Marijn is een heel vrolijke verschijning en behalve de Bolster opvrolijken, verzorgt ze de gewassen in de kas. Ze heeft de nodige ervaring met de kasteelt en dat komt ons goed van pas. Zoals je wel ziet, op de foto, was ze met het extreem droge weer van de afgelopen lente wel vooral in de weer met water geven!
Sara foto
Sara Preisel is een Wageningse studente, van Duitse komaf, die 6 maanden lang stage loopt bij het BOB (Bolster Organic Breeding) team. Ze studeerde biologische landbouw aan de universiteit van Kassel-Witsenhausen en doet momenteel de Msc plantenveredeling in Wageningen, waarvan deze stage de laatste horde is. Voor haar Msc-scriptie zette ze een pilot op voor participatieve katoenveredeling te Uganda. We zijn heel blij met haar vele goede ideeën en bijdrages en verwondert over de snelheid waarmee ze het Nederlands oppikt!
Bolster Overig Nieuws
Op 28 mei stond er een artikel in de Nieuwe Oogst, over een octrooi (patent) op een paarse radijs dat wordt geclaimd op twee Nederlandse kiemgroente producenten. De octrooihouder, Gerrit Koppert, heeft een patent verkregen op radijzen met paarse kiemen en verhoogde antioxidant (anthocyanine) gehaltes. Nu wil het dat de Bolster de zaden van zulke kiemgroentes ook verkoopt, namelijk de Sango radijskers. En zodoende sprongen we mee op de kar om uit te zoeken hoe dit patent bekomen is en vervolgens hoe we het kunnen aanvechten. Het bleek immers dat de gepatenteerde radijseigenschap bekomen is uit radijspopulaties van het CGN (Centrum Genetische Bronnen) waarin vervolgens geselecteerd en gekruist is om tot verhoogde anthocyanine gehaltes te komen. Van een uitvinding is hierbij echter geen sprake. Bij de Bolster zijn we, samen met de meeste andere Nederlandse veredelaars, van mening dat het niet zou mogen kunnen dat individuen of bedrijven eigendom kunnen krijgen over plantenrassen of planteneigenschappen die van nature in de plant aanwezig zijn. Veredelingswerk wordt al afdoende bescherm door het kwekersrecht en het moet anderen vrij blijven rassen te gebruiken voor onderzoek of veredeling. Dit wordt door het octrooirecht helaas niet gegarandeerd.

Op onze website zal hierover meer informatie verschijnen.
Voorlopig kan u op de website van Biologica terecht: http://www.biologica.nl/content/aanpassing-europees-octrooirecht-noodzakelijk

En via deze link http://www.no-patents-on-seeds.org/en/recent-activities/open-letter-members-european-parliament-and-european-commission kunt u de petitie tekenen tegen patenten op zaden.
Het Bolster Spel
Wie zal het weten? foto
De Veluwe herbergt naast herten, wilde zwijnen en ander wild nogal wat kabouters. En die komen graag spelen op de Bolster. Helaas hebben ze in hun enthousiasme de naamkaartjes van onze bloemen verwisseld. Vinden jullie het juiste kaartje bij de foto´s?

Contact Informatie
De Bolster B.V.
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe - Nederland
Tel. +31(0)578 - 621433
Fax. +31(0)578 - 621418
[email protected]

www.bolster.nl
Wil je geen nieuwsbrief ontvangen. Klik hier om je af te melden.