De Bolster
logo
Bloembollen bij de Bolster
foto
We hebben weer volop bloembollen beschikbaar om in het voorjaar te kunnen genieten van een prachtige tuin vol kleuren en geuren!

Ook dit jaar heeft De Bolster weer een mooie collectie, tulpen, narcissen, krokussen hyacinten en alliums. Ga snel naar onze site www.debolster.eu klik op het plaatje bloembollen en u krijgt een prachtig overzicht te zien.

De bloembollen worden vanaf eind september uitgeleverd. Ook als u een bestelling van zaden samen met bloembollen doet, wordt deze order vanaf eind September uitgeleverd. Er zal ook nog een uitlevering midden Oktober en eind Oktober plaatsvinden. Bloembollen zijn tot en met December te planten.

Hieronder vindt u wat tips om uw bloembollen te planten:
foto
Planthandleiding
Bollen in de tuin.

Voor het planten van bollen in de tuin moet u de grond goed diep losmaken, zodat de bollen gemakkelijk kunnen wortelen. Als plantdiepte (onderkant bol) kunt uitgaan van:
  • krokus, Allium 5 tot 10 cm;
  • tulpen, kleine narcissoorten, 10 - 12 cm;
  • grote narcissen, hyacinten 15 cm.
Als de krokussen witte punten vertonen, zijn dat spruiten en geen wortels. Deze moeten bij het planten naar boven wijzen.

Als de grond erg droog is, moet u na het planten direct flink gieten, zodat de beworteling van de bollen meteen kan beginnen. Bij strenge vorst is het raadzaam om de bloembollen af te dekken met luchtig materiaal, zoals bladeren of ruige compost. Ook takken van naaldbomen kunnen als bescherming tegen de vorst worden gebruikt.

Als u meerdere jaren van uw bloembollen wilt genieten, moet u zorgen dat de plant na de bloei nog 6 tot 8 weken kan groeien. Het loof van narcissen en krokussen dus niet te vroeg afmaaien als ze in het gras staan. Tulpen kunt u, nadat het blad is afgestorven eventueel uitgraven. U bewaart ze droog en luchtig (niet koel). Plant alleen de grootste bollen en plant ze op een andere plaats dan het vorige jaar. Anders is de kans groot dat de bollen last van bodemziektes krijgen. Narcissen en krokussen kunt u beter vast laten staan. Als u ze toch wilt verplaatsen, gaat u op dezelfde manier te werk als bij tulpen.

Allium moet op een zonnige warme plaats staan. Bijvoorbeeld tussen niet al te hoge vaste planten.

Bloembollen in potten en bakken.


Zorg dat de pot of bak een opening in de bodem heeft zodat overtollig water weg kan lopen. Doe onder in de bak een laag steentjes of scherven. Daarop een laag grond van ongeveer 10 cm. Plant de bollen met de puntjes naar boven en ongeveer 7 cm afstand tussen de puntjes. Dan weer een laagje grond zodat de puntjes van bollen net bedekt zijn. Meer grond mag ook als de bakken diep genoeg zijn. Bovenop eventueel een laagje grof zand tegen het uitdrogen. Na het planten 1 maal water geven. Daarna weer als de bollen uitlopen.

Bij vorst de potten of bakken goed afdekken of liever nog binnenhalen op een vorstvrije plaats. Zorg wel dat de temperatuur niet boven de 10°C komt.
foto
Huisbroei.

Als u in het voorjaar bloembollen in huis in bloei wilt brengen, gaat u te werk zoals hierboven vermeld voor potten en bakken. U zet de bollen op een koele plaats. Een goede methode is ook om de potten in de tuin in te graven. Hyacinten kunnen na 8 weken binnengehaald worden, narcissen na 12 weken en tulpen na 14 tot 16 weken.

Deze zogenaamde koudeperiode telt vanaf het moment dat de temperatuur onder de 10 °C is gedaald. Meestal is dat rond begin november het geval. Hoe langer de bollen koud staan, hoe langer de bloemsteel wordt.

Bij het binnen halen kunnen de bollen het beste eerst in een matig verwarmde ruimte worden gezet. Als u ze pas bij het in bloei komen in de huiskamer zet, kunt u er langer van genieten.
Vanaf het moment dat de bollen binnengehaald worden moet er regelmatig water worden gegeven.
Muizen en ratten zijn dol op tulpen. Controleer uw potten regelmatig en neem zo nodig maatregelen om ze uit uw potten te houden. Afdekken met fijn kippegaas kan bijvoorbeeld een oplossing zijn.

Hyacinten op glas


Vul het glas met gewoon water tot ongeveer een halve cm onder de bol. De bol mag het water beslist niet raken. Zet het glas koel en donker weg. Bijvoorbeeld in de kelder of op het balkon onder een omgekeerde emmer of doos. In het begin af en toe het water verversen. Als de wortels zich eenmaal goed ontwikkeld hebben is dat niet meer nodig. Dan alleen nog bijvullen. Na ca.8 weken kan het glas in de warmte gehaald worden.

Alvast veel tuinplezier gewenst!
Met groene groeten van de Bolster
Krokus: Yellow Mammoth
foto
Tulp: Abu Hassan
foto
Tulp: Apeldoorn
foto
Hyacinthoides hispanica: Boshyacint, wit
foto
Contact Informatie
De Bolster B.V.
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe - Nederland
Tel. +31(0)578 - 621433
Fax. +31(0)578 - 621418
[email protected]

www.bolster.nl
Wil je geen nieuwsbrief ontvangen. Klik hier om je af te melden.