De Bolster
logo
Nieuwsbrief 13 april 2012
Al vroeg in het jaar hebben we een paar mooie lentedagen beleefd. Overdag is het nu ook lekker langer licht na het vooruit zetten van de klok. Dit zijn twee mooie excuses om in de tuin bezig te gaan. U bent vast al volop bezig met het zomerklaar maken van uw tuin.
Bolster gedicht
April heeft een gril

Maart was al een terrasje èn wat blote kuiten waard,
Het maarts viooltje trok ook al vroeg haar bloemenrokje aan,
En de berken lieten enthousiast hun pollen gaan,
April heeft helaas een gril,
En doet wel erg kil,
Vorige week heeft het zelfs nog wat gevroren,
En gingen vele bloempjes weer verloren,
De Kleine Vos en de Dagpauwoog zijn alweer weken los,
En denken nu: 'Ach, had ik maar een cocon,
Waar ik weer in kruipen kon'.
Bolster activiteiten foto
Bij de Bolster zijn we in ieder geval weer vrolijk van start gegaan, zowel op het land als in de kas. De koolrabi staat in de kooi te bloeien en zal de eerste zaadoogst van het jaar opleveren. De winterwortel, wortelpeterselie en groenselderij die de winter in de kas hebben doorgebracht zijn intussen weer uitgeplant. De plantjes die een aantal weken geleden in trays zijn voorgezaaid, worden komende week uitgeplant op het land.
Bolstergroenten in de Centraal Afrikaanse Republiek! foto
Van Hubert Reyntjens kregen we hele leuke berichten uit de Centraal Afrikaanse Republiek. Hubert werkt aan een ontwikkelingsproject in de buurt van de provinciehoofdplaats Kaga Bandoro. Hij heeft twee jaar geleden zaden van de Bolster meegenomen voor de landbouwopleiding van de vakschool Ndowara.

Ndowara is een beroepsschool voor jongeren van 12-25 jaar die door de burgeroorlog nooit naar school hebben kunnen gaan. In het eerste jaar leren ze lezen, schrijven, Frans en wiskunde. In het tweede jaar kiezen ze tussen landbouw/veeteelt, schrijnwerkerij, bouw of koken/naaien. De school bestaat nu 4 jaar.

In de experimentele moestuin van Ndowara is 1 hectare voorbehouden voor groenten. Op het ogenblik van de foto (nu twee jaar geleden) is zowat 1/2 Ha is bedden gelegd, waarvan de helft werd ingezaaid.
Blijkbaar werkte het idee aanstekelijk op de bevolking en heeft Hubert voor de zaden ook andere gegadigden gevonden. Op de laatste foto zien we de tuin van een medewerker van Ndowara die naast zijn huis nu ook Bolstergroenten kweekt.
Reclaim the Seeds beurs in Amsterdam
De Bolster was van de partij bij de zadenruilbeurs Reclaim the Seeds in Amsterdam op zaterdag 10 maart. Deze beurs werd georganiseerd door ASEED om de mensen over de huidige staat van de zadenwetgeving te informeren.
Wetgeving om de zadenmarkt te reguleren is noodzakelijk om kwaliteit en eerlijke handel te garanderen. Helaas is het zo dat de huidige wetgeving veelal de belangen van de grote gangbare zaadbedrijven dient en niet die van de agro-biodiversiteit, oftewel het behoud van onze gemeenschappelijke natuurlijke en agro-culturele erfgoed! Dat is jammer vinden wij als zaadbedrijf net als vele tuiniers, tuinders, natuurliefhebbers en milieubeschermers.

Voor een duidelijke uitleg over de problematiek omtrent de zadenwetgeving kunt u op de blog van indymedia een informatief interview beluisteren, evenals foto's kijken en een verslag lezen over het Reclaim the Seeds evenement.
Nieuwe zadenpakketten
We helpen u deze lente graag een handje met het uitkiezen van zaden en hebben een flink aantal zadenpakketten samengesteld. Al online te vinden zijn het Aziatisch wokgroenten-, Eetbare bloemen- (groot en klein), Mexicaanse schotel-, Moestuin-, Oranje boven-, Ratatouille-, Sierlijk & kruidig-, Stadstuin (1 en 2)-, Thee- en Vergeten groenten pakket. Vooral het moestuinpakket voor beginnende tuiniers is erg in trek. Her en der zullen binnenkort ook al wat Oranje Boven tuintjes bloeien.
Eetbare bloemen pakket KLEIN foto
Vindt u het ook zo prachtig om fleurige en kleurige bloemen op uw bord te hebben? Vanaf nu hoeft u niet meer naar een heel chic en hip (biologisch) restaurant! Met dit eetbare bloemen pakket maakt u zelf een vrolijke eetbare verrassing voor uw familie en vrienden!

Inhoud: Oostindische kers niet-rankende, Komkommerkruid, Goudsbloem, Dropplant, Groot kaasjeskruid, Driekleurig viooltje.
Theepakket foto
Bent u een enorme theeliefhebber en droomt u er wel eens van om kruidentheeplanten in uw tuin te hebben? Dat kan! Met dit theepakket kan u diverse theemengsels samenstellen, met planten uit eigen tuin! Heel erg geurig, extra smaakvol en bovendien zeer origineel! Bovendien hebben we een echte Bolster Bedtijd Thee ontwikkeld, voor zoete groene dromen over weelderige moes- en kruidentuinen!

Inhoud: Citroenmelisse, Dropplant, Kamille, Lavendel, Rozemarijn, Salie, Tijm en Valeriaan
Aziatische Wokgroenten pakket foto
Met dit Aziatische Wokgroenten pakket laten wij u graag kennismaken met een aantal bijzondere Aziatische groenten. Dan proeft u de echte Aziatische smaak, geheel afkomstig uit eigen tuin! Verras uw familie en vrienden met deze zelfgekweekte en zelfbereide Aziatische maaltijd!

Inhoud: Pompoen Groene Hokkaido, Bladmosterd Golden Frills, Paksoi Taisai, Stampeul Norli, Stengelui Ishikura Long White, Peper Westlandse Lange Rode, Zomerwortel Nantes 2, Chinese kool Granaat
Zaai mee en help de bij weer op zijn pootjes! foto
2012 is het Jaar van de Bij. En dat niet zonder reden. Wij zijn immers voor een belangrijk deel van onze voedselproductie van bestuivers afhankelijk, maar grootschalige bijensterfte vormt wereldwijd een bedreiging. Velen hebben de kunst van het bijenhouden alweer opgepakt, maar ook zonder in het imkerpak te kruipen kunt u een steentje bijdragen. Of liever: een bloempje!

Samen met EOSTA, Bionext en de Bijenstichting heeft de Bolster een grote actie op touw gezet om tuinders en tuiniers te enthousiasmeren om bijenmengsels te zaaien! De Bolster biedt daarom een mooi, divers en smakelijk mengsel aan: het zogenaamde Tübingermengsel! Dit bijenmengsel bestaat uit zaden van Phacelia, Boekweit, Gele Mosterd, Koriander, Juffertje In Het Groen, Goudsbloem, Korenbloem, Bladrammenas, Malva, Dille, Serradella en Zonnebloem.

De combinatie van bloemen is speciaal geselecteerd om velerlei bestuivers zo lang mogelijk in het jaar van nectar en pollen te voorzien. Het is dus niet alleen goed voor honingbijen, maar ook voor wilde bijen, zweefvliegen, vlinders, lieveheersbeestjes, en andere hongerige bestuivers! De zaden van het mengsel zijn bij de Bolster op biologische of biologisch-dynamische wijze geteeld. En daar houden bijen van! Immers bio is divers en pesticidenvrij. Hierover informeren wij u graag op onze webpagina: www.bolster.nl/bijenactie.
Jaap Molenaar, de oprichter van de Bijenstichting en één van de initiatiefnemers van het Jaar van de Bij en de actie 'Bijen houden van biologisch' geeft graag nog enkele tips voor mensen die de bijen willen helpen:

1. Plant de zaadjes niet alleen in het voorjaar maar ook in juni. Bijen hebben in de maanden april en
mei voldoende voeding maar krijgen het in de drachtarme zomer een stuk zwaarder. Blijf dus zaaien!
2. Gebruik in je tuin of op je balkon geen giftige bestrijdingsmiddelen.
3. Meld je aan als vrijwilliger bij een van de bijenorganisaties.
4. Bouw of koop een bijenhotel, de wilde bijen zullen je dankbaar zijn!
5. Betrek zoveel mogelijk vrienden, collega's en familieleden bij deze campagne, wij hebben iedereen
hard nodig!
Het hele Bolsterteam wenst u nog een Gelukkig Jaar van de Bij! Wij hopen dat u mag genieten van een heerlijke kleuren- en geurenpracht in de tuin, met veel gezzzzzzoem!
Kijk voor meer informatie ook op: www.jaarvandebij.nl, en www.natureandmore.com.
Contact Informatie
De Bolster B.V.
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe - Nederland
Tel. +31(0)578 - 621433
Fax. +31(0)578 - 621418
[email protected]

www.bolster.nl
Wil je geen nieuwsbrief ontvangen. Klik hier om je af te melden.