De Bolster
logo
Nieuwsbrief 16 november 2012
Pompoen de herfstkampioen!
Deze vier meiden hadden er plezier in toen de nieuwe vrachten van deze prachtige oranje vruchten weer binnenkwamen. De voorbije weken stonden erg in het teken van de pompoenen. Begin oktober waren ze goed afgerijpt en het stengeltje ingedroogd. Ze moesten eerst op de verschillende locaties worden losgeknipt en opgeladen. Eenmaal op locatie in Epe werden ze gekneusd, om de zaden eruit vrij te maken. De vruchten in de machine gooien en met water spoelen was een kwestie van een hoop intensieve arbeid en veel smurrie! Daarna volgde het drogen en schonen van de zaden en inmiddels staan de zaden in grote getalen in de opslag. Vooral Fictor en Solor zijn bijzonder populair. De productie is de laatste jaren behoorlijk opgeschaald en de bestellingen vanuit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en andere omringende landen stromen alweer binnen.
foto
Inkuilen
Naast de pompoenoogst was het ook de tijd van het inkuilen. De wortelpeterselie, prei, knolselderij, groenlof, koolraap, wortel, pastinaak, rode bieten en verschillende koolachtigen werden van het veld gehaald en herplant in de kas. Daar staan ze nu schouder aan schouder om samen de winter te trotseren! Deze tweejarigen worden in het voorjaar weer uitgeplant en zullen dan pas in het zaad gaan schieten.
foto
Land en Composthoop klaar voor de Winter
De velden hier in Epe zijn inmiddels gecultiveerd met de tandcultivator. Zo werd het laatste onkruid ondergewerkt en de grond nog even ondiep losgemaakt voor deze de rusttijd ingaat. Enkele veldjes zijn nog beplant met onder andere winterpostelein, veldsla, en enkele vaste planten.
Met de nieuwe Bolster kipper is de composthoop flink aangevuld met nieuwe biomassa. Dit werd vervolgens met een kraantje met schep omgezet. Zo werd het even gelucht en kan het lekker gaan verteren.
Bolster Kunst foto
Tijdens de voorbije werknemersvergadering werd door de werknemers een heel origineel en toepasselijk kunstwerk aangeboden aan de Bolster directie. Om het bedrijfspand wat op te fleuren hebben ze het Bolster logo helemaal uitgevoerd met gekleurde zaden!
VolksTuinVakbeurs Groene Passie
Als hobbytuinders hebben jullie vast en zeker al gehoord van de aankomende VolksTuinVakbeurs?
Als dat niet het geval is, is het de hoogste tijd! In de Americahal te Apeldoorn kan u op 22, 23, 24 en 25 november terecht voor een heuse vierdaagse voor hobbytuinders. U kan er terecht voor zaden, plantgoed, tuingereedschappen en producten om de oogst te verwerken. Daarnaast zijn er diverse lezing en workshops. De details over het uitgebreide programma vindt u op www.groenepassie.nl.

De Bolster zal op deze beurs door twee partijen vertegenwoordigd worden. Jaap Holtrop van Tuinzadenenzo is van de partij met zaden van verschillende aanbieders, zowel gangbaar als biologisch, waaronder ook met een aanbod Bolster zaden. Tevens is de Welkoop van de partij die binnenkort ook onze zaden aanbied! Daarover zijn we erg blij, want zo komen de Bolster zaden veel gemakkelijker beschikbaar voor een groot publiek.

Speciaal voor vrienden van de Bolster, vindt u hier een kortingsbon voor een bezoek aan Groene Passie. (helemaal onderaan kunt u de kortingsbon vinden.) Tegen inlevering van deze kortingsbon bij de kassa bezoekt u de beurs voor een entreeprijs van maar 5,00 euro per persoon (De entreeprijs is normaal 25 euro per persoon).

De openingstijden van de beurs zijn:

Donderdag 22 november: van 14:00 tot 22:00 uur.
Vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 november: van 10:30 tot 18:00 uur.

Bezoekers kunnen gratis parkeren. De Americahal is goed bereikbaar met openbaar vervoer, op 5 minuten loopafstand van station Apeldoorn ´De Maten´. Het adres van het beursgebouw is Laan van Erica 50, 7321 BX te Apeldoorn.
Zaden in je schoen of onder de kerstboom?
We hebben inmiddels niet zomaar één, maar weliswaar 12 verschillende thema-zaden-pakketten samengesteld. Ze worden in een pakketje geleverd met een gebruiksaanwijzing en soms ook een leuk boekje of verhaaltje.

Bijzonder leuk en het hele jaar te gebruiken is het Kiempakket.
Het Kiempakket bestaat uit:
- Kiemschaaltje
- Tuinkers is heerlijk voor in salades en op brood.
- Rucolakers goed te gebruiken als garnering en lekker in salades.
- Mosterdkers is een vrij pittige spruitgroente met mosterdsmaak.
- Chinese bieslook heeft een lekkere knoflooksmaak en past daardoor bij allerlei gerechten.
- Rode radijskers heeft een schitterende rode kleur. Hierdoor mooi te gebruiken als garnering. Lekker pikant van smaak.

Wie goede voornemens heeft en komend teeltseizoen voor het eerst zelf een moestuintje wil beginnen, vindt allicht steun in ons Moestuinpakket.
Het moestuinpakket bestaat uit:
- Basilicum Genovese
- Pluksla Black Seeded Simpson
- Bieslook, fijn
- Rode Biet kogel 2
- Zomerwortel
- Radijs Cherry Belle
- Tuinboon Eleonora
- Kropsla Wonder der 4 jaargetijden
- Courgette Black Beauty
- Ui, Noordhollandse Bloedrode
- Snijbiet, Rhubarb Chard
- Rucola sla Esmee
- Suikermais Golden Bantam
- Koolrabi Delikatess blauwe
- Moestuin handboek, ecologisch tuinieren voor beginners

Via deze link kunt u al onze pakketten bekijken: http://www.bolster.nl/zadenpakketten?utm_source=&utm_medium=e-mail&utm_campaign=http%253A%252F%252Fwww.bolster.nl%252Fzadenpakketten
Bolster gedicht foto
Herfst Kleuren Herfst Geuren

Alle tinten groen, geel, oranje, rood, paars en bruin
Zo mooi als de kleuren zelf, hun namen
Als bordeauxpaars, koperbruin, karmijnrood, pasteloranje, saffraangeel of varengroen
Een aai van een zonnestraal, een zoen van een druppel op een blad dat net NU lost
Bladgroen trekt zich terug en wat er achter zat komt vrij
Toont zich, breekt af, wordt losgelaten, verteert
En voedt straks weer wat wederkeert
De herfst geurt naar nostalgie, de storm neemt je herinneringen mee
en druilt graag samen nog wat na
Liefst bij een stoofpotje van prei, kool, bietjes of pompoen
Zo wordt de herfst in ieder geval warmer en lekkerder.
En een heerlijk nootachtig zoet dampend pompoenoranje.

Meer weten over het hoe en waarom van bladverkleuring, bezoek dan deze link.
Contact Informatie
De Bolster B.V.
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe - Nederland
Tel. +31(0)578 - 621433
Fax. +31(0)578 - 621418
[email protected]

www.bolster.nl
Wil je geen nieuwsbrief ontvangen. Klik hier om je af te melden.