De Bolster
De Bolster
Nieuwsbrief april 2013
April doet wat hij wil
Al voelt het misschien nog niet echt als lente, toch zijn er genoeg werkzaamheden die niet op zich laten wachten! Zo zijn inmiddels al een hoop bakken in de kas voorgezaaid, worden de eerste bedden op het land beplant of gezaaid en is enkele weken geleden zelfs de schoffel alweer tevoorschijn gehaald. Met laarzen en een dikke winterjas aan.
foto
Zaaien foto
Het voorjaar komt dit jaar wat laat op gang, maar hierop kan worden ingespeeld door de gewassen gewoon wat later te zaaien. Ook bij ons moeten de erwten en tuinbonen nog de grond in, dus het is een kwestie van aanpassen aan moeder natuur en spelen met de vooraf gemaakte planning.

De meeste vruchtgewassen kunnen al worden voorgezaaid, maar met pompoenen moet u nog even geduld hebben; deze kunnen vanaf de tweede helft van mei worden gezaaid. De zaden hebben een warme bodem nodig om te kiemen, dus vooralsnog is het daar te vroeg voor. Tomaten kunnen nu binnen of onder glas worden voorgezaaid bij 22-24 graden. Het is belangrijk dat de temperatuur niet te laag is. Indien u de zaden op de vensterbank wilt laten kiemen, let er dan op dat ze niet uitdrogen boven de verwarming.

Het lijkt er op dat we de vorst achter de rug hebben, dus de meeste blad- en stengelgewassen, wortel- en knolgewassen, peulvruchten en kruiden kunnen vanaf nu in de vollegrond worden gezaaid! De meeste bloemen kunnen over enkele weken, als de grond wat warmer is, ook worden gezaaid.
Wonderlijk zaad foto
Gij moet het eenzaam laten
het zaad dat ligt te slapen
en dat al kiem gaat maken.
Dit eerstelings bewegen
van leven binnen leven
vermijd het te genaken.
Laat het stil in z'n waarde
zaad in de donkere aarde;
en het zal groen ontwaken.


--Ida Gerhardt--

More than Honey foto
Een hoop gezoem, gevlieg en gekrioel. Veel mensen krijgen er de kriebels van, maar bijen zijn onmisbaar voor ons ecosysteem. Gisteren (18-04) is de film More than Honey in Nederland in première gegaan. In deze film, waarin prachtige beelden van de bij te zien zijn, probeert men het antwoord te vinden op de vraag wat de oorzaak van de hoge bijensterfte is. De film draait op diverse locaties in het land. Bekijk hier de trailer van deze indrukwekkende film of raadpleeg de bioscoopagenda onderaan deze pagina.

Er zijn ook locale initiatieven om de bij een handje te helpen. Bekijk de volgende video van een prachtig bloeiende bijentuin om alvast in de stemming te komen: video. In deze video zijn onder andere de volgende soorten te zien: slaapmutsje geel en oranje, Japanse chrysant, gele ganzebloem, korenbloem, Chinese ridderspoor, vlas, klaproos, vogeloogjes, boekweit, phacelia en goudsbloem.

U kunt ook uw eigen steentje bijdragen aan het behoud van de bij. Het zaaien van zogenaamde drachtbloemen (bijenbloemen) zorgt ervoor dat de bijen volop voeding kunnen vinden, maar uiteraard geven ze ook bloemenpracht in uw tuin! Een kant-en-klaar zadenmengsel dat speciaal ontwikkeld is om de bij gedurende de zomer van voedsel te voorzien, is het Tübingermengsel.
foto Kinderpakket
Wij hadden al een aantal kant-en-klaar zadenpakketten in ons assortiment, zoals onder andere het moestuinpakket, het kiempakket en het eetbare bloemen pakket en vanaf nu is een nieuw pakket verkrijgbaar: het kinderpakket 'Mijn Eerste Tuintje'. Dit pakket bestaat uit zaden van de tuinboon, zomerwortel, basilicum, zonnebloem en zomeraster. Deze soorten worden vergezeld door het 45 pagina's tellende boek 'Mijn Kleine Handboek Tuinieren'. Met behulp van dit boek, voorzien van leuke illustraties, leren kinderen stap voor stap de beginselen van tuinieren. Zo leren ze hoe ze een boontje kunnen laten kiemen, hoe zaadjes zaaien in zijn werk gaat, hoe ze planten kunnen verpotten of een kruidentuin kunnen beginnen. Een leerzame en plezierige manier om kennis te maken met tuinieren!

Klik hier meer informatie over dit originele cadeau of de overige zadenpakketten.
foto
Moldavië
Zoals u wellicht in onze catalogus heeft gelezen, is De Bolster betrokken bij Black Sea Seeds in Moldavië. Dit bedrijf is in februari 2012 opgericht met als doel zaadvermeerderingen uit te voeren met lokale boeren. Diana is daar al sinds de oprichting bij betrokken, maar sinds maart heeft ook Bolster-medewerker Dirk zijn koffers gepakt. Hij zal Diana ondersteunen en is verantwoordelijk voor de gehele zaadproductie; van zaaien tot oogsten.

Dat niet altijd alles meezit, blijkt ook dit voorjaar. Het heeft door alle wetgeving en cultuurverschillen een maand tijd en een hoop inspanning gekost voordat de zaden door de douane waren. Bovendien lag er tot voor kort nog sneeuw, waardoor het zaaien moest worden uitgesteld, terwijl ze op dit moment op de boerderij met regen te maken hebben en het land te nat is. Het seizoen begint dus al als één grote uitdaging. Hopelijk kan dan binnenkort toch eindelijk worden begonnen met zaaien!

Bent u benieuwd naar de ervaringen van Dirk en Diana, volg dan Diana's online blog.
De Bolster B.V.
Biologische zaden
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe Nederland
Tel. +31(0)578 - 621433
Fax. +31(0)578 - 621418
Mail: [email protected]
Web: www.bolster.nl
Bolster logo Bolster op facebook Bolster op twitter
Wilt u geen nieuwsbrief ontvangen?
Klik hier om u af te melden.