De Bolster
De Bolster
Nieuwsbrief juni 2013
intro
Het heeft even geduurd, maar de eerste verbrande nekken en armen van dit jaar zijn gesignaleerd! De zon is soms sterker dan verwacht en met een verfrissend windje erbij worden, ondanks het insmeren met zonnebrandcrème, al snel echte Hollandse 'boerenarmen' gecreëerd. En dat werd tijd ook, want we hebben er lang op moeten wachten dit jaar.
foto
Werkzaamheden bij De Bolster
Het buitenwerk is dus eindelijk in volle gang. Marijn en Dustin hebben onlangs witlof en pastinaak op ruggen gezaaid. In 2014 zijn deze planten klaar voor de zaadproductie. De planning loopt hier dus niet alleen tot en met deze zomer, maar ook voor volgend jaar moeten al plannen worden gemaakt. Daarnaast heb je uiteraard altijd te maken met invloeden van buitenaf; dit jaar zorgt met name de aanhoudende kou ervoor dat de planning wat moet worden verschoven.

Vele telers, maar ook particulieren, hebben de gevolgen van de kou ondervonden. Een voorbeeld hiervan zijn de peulen. Deze staan bij De Bolster inmiddels mooi boven de grond en de netten zijn gespannen, maar het heeft wat langer geduurd dan gepland voordat ze gezaaid konden worden. Zo ook de pompoenen. Pas begin juni zijn deze bij ons gezaaid, omdat de grond voorheen nog niet genoeg was opgewarmd. Nu is het hopen op een goede zomer, zodat de vruchten goed kunnen afrijpen en de oogst geen gevolgen van de late zaai ondervindt.
Naast groentes hebben we het land dit jaar uiteraard ook weer vol prachtige bloemen staan. Deze zijn voorgezaaid in perspotjes en vervolgens uitgeplant op het land. Naast de lupine, die vol in bloei staat, ziet het er allemaal nog wat kaal uit. Als de zomer doorzet, zal daar echter snel verandering in komen, want alles groeit momenteel als kool!
foto
Zelf aan de slag
Met het koude voorjaar was het even wachten tot de vruchtgewassen de grond in konden, maar nu kunnen ze eindelijk in de vollegrond worden gezaaid. Voorwaarde hiervoor is dat het enkele dagen zonnig is, zodat de grond voldoende is opgewarmd. Vooral bij veel pompoenzaden die te vroeg zijn gezaaid, is de kieming niet geslaagd. Andere soorten die nu nog kunnen worden gezaaid zijn boerenkool, broccoli, savooie kool en spruitkool, maar ook voor sla, snijbieten, wortels en bonen is het nog niet te laat. Daarnaast kunnen de meeste bloemen nog steeds worden gezaaid om voor de nodige kleur in de tuin te zorgen! Let er wel op dat de pas gezaaide zaden voldoende water krijgen, zodat ze niet uitdrogen.
Octrooien op gewassen; een bedreigende situatie
Monsanto is verreweg de grootste zadenproducent wereldwijd met een marktaandeel van maarliefst 27%. Dit bedrijf is vooral bekend om genetisch gemanipuleerde gewassen (GMO's) met een ingebouwde resistentie tegen onkruidbestrijdingsmiddelen zoals Roundup. Monsanto is echter niet de enige speler; de tien grootste zadenbedrijven wereldwijd controleren samen 73% van de markt. Een zeer bedreigende situatie en de marktmacht van deze multinationals wordt alsmaar groter. Patenten op allerlei planteigenschappen spelen daarbij een belangrijke rol.

De interviewer van Radio 1 wilde van ons vooral graag weten wat onze positie is t.o.v. de grote zadenconcerns, maar ook hoe wij het anders doen. Een van de vragen was bijvoorbeeld waarom De Bolster geen patenten aanvraagt. Simpel antwoord: we zijn een fel tegenstander van patenten op planten en dieren en daarom doen we dit principieel niet. Tijdens het interview gaf Bart als voorbeeld de houdbaarheid van de vruchten bij pompoen. Na 10 jaar intensief selectiewerk is het gelukt om zeer goed houdbare pompoenen te verkrijgen (in 2015 komt hiervan zaad beschikbaar). Omdat deze houdbaarheid gebaseerd is op enkele unieke genen, die nog nergens beschreven zijn, zouden we daar een octrooi op kunnen verkrijgen. Maar zoals gezegd zal dat niet gebeuren omdat we daar principieel op tegen zijn. Het is ongepast dat bedrijven middels een octrooi gedurende 20 jaar 'eigenaar' kunnen worden van planteigenschappen die al van nature voorkomen. De grote jaarlijkse toestroom van nieuwe octrooien vormt een enorme bedreiging voor met name de kleinere bedrijven. Diverse eigenschappen mogen niet meer vrij gebruikt worden en bovendien is het ingewikkelde materie en zeer tijdrovend om exact inzicht te verkrijgen in welke eigenschappen precies gepatenteerd zijn. Dit proces moet gestopt worden!

Wij hopen anderen hier ook het belang van in te kunnen laten zien en vinden het belangrijk dat er steeds meer bewustzijn komt omtrent onze voedselproductie. Heel graag werken wij met u allen toe naar een schone, biodiverse en eerlijke landbouw welke voorziet in een gezond leefmilieu en goed voedsel voor iedereen!
foto
Patrick op bezoek in Moldavië
Ruim een week geleden is Patrick naar Moldavië gevlogen voor een teeltinspectie bij Black Sea Seeds. Het is alweer enkele maanden geleden sinds Dirk De Bolster heeft verlaten om in Moldavië zijn intrek te nemen. Hij ondersteunt daar Diana, die er sinds begin vorig jaar werkzaam is. Zij hebben hard gewerkt om alle zaden de grond in te krijgen en in tegenstelling tot vorig jaar, is tot nu toe genoeg regen gevallen om de gewassen een goede start te geven. Echter, het onkruid groeit zo mogelijk nog harder, dus het is nu zaak zoveel mogelijk te schoffelen en wieden om dit de baas te blijven. Patrick heeft Dirk en Diana de nodige tips gegeven om dit zo efficiënt mogelijk te kunnen doen. Het gaat ze zeker lukken en wij zijn erg benieuwd naar de verdere ontwikkelingen in Moldavië. Tot slot had Patrick als verrassing een aantal t-shirts van De Bolster meegenomen, waar direct dankbaar gebruik van werd gemaakt!
foto
foto
Bolster cadeaubonnen
Wilt u een vriend of familielid verrassen met een groen geschenk? Vanaf nu zijn cadeaubonnen bij ons verkrijgbaar met een waarde van €10,-, €25,- en €50,-. De cadeaubonnen kunnen ook in een feestelijke verpakking worden geleverd!
Kijk hier voor meer informatie.
foto
Pure Pinksterfair
Op 19 en 20 juni was De Bolster aanwezig op de Pure Pinksterfair, in de parken van kasteel De Cannenburch in Vaassen. Dit jaar duurde de fair voor het eerst twee dagen, voorheen was het een eendaags evenement. De slechte weersvoorspellingen weerhielden natuur-, tuin- en cultuurliefhebbers er duidelijk niet van een bezoekje aan de fair te brengen: op zondag passeerden meer dan 3.000 personen de entree, op tweede pinksterdag werd dat aantal ruimschoots overtroffen. Saskia en Monique, die De Bolster op de fair vertegenwoordigden, kregen veel positieve feedback van bezoekers. Zo was een veelgehoorde uitspraak van bezoekers dat ze het leuk vinden de gezichten achter De Bolster te zien.
foto
Open dag 13 juli 2013
Bent u ook benieuwd naar de gezichten achter De Bolster? Op zaterdag 13 juli a.s. organiseren wij onze jaarlijkse open dag! De rondleidingen leiden u langs het gehele traject van veredeling, zaadvermeerdering, zaadschoning en verpakken, tot de zakjes kant en klaar in de stelling liggen. Zo ziet u wat er allemaal bij komt kijken, voordat de zaden klaar zijn voor de verkoop. Ook kunt u onze zelfgemaakte recepten proeven, uiteraard met ingrediënten vers van het land. Voor de kinderen is een springkussen aanwezig. U bent van harte uitgenodigd!

Datum: 13-07-2013
Tijd: 10:00-16:00 uur
Locatie: De Bolster BV, Oude Oenerweg 13 te Epe
foto
foto
Opleiding/achtergrond
Ik heb dierwetenschappen gestudeerd aan Wageningen Universiteit. Als specialisatie heb ik gekozen voor fokkerij & genetica, met daarnaast marketing en communicatie. Ik kwam er tijdens mijn studie achter dat ik het liefst actief ben op het gebied van marketing en communicatie. Over de vraag of ik bij De Bolster wilde blijven werken, waar ik al de nodige jaren meedraaide, hoefde ik dan ook niet lang na te denken! Ik houd mij precies bezig met de dingen die ik voor ogen had; op creatief gebied kan ik mij uitleven tijdens het schrijven van nieuwsbrieven, het schrijven van artikelen voor de catalogus en fotograferen van de werkzaamheden op het land, de gewassen en onze producten (zoals zadenpakketten en cadeaubonnen). Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor onze activiteiten op facebook en twitter en volg ik een traject om alle in's en out's van online marketing te leren. Tot slot ondersteun ik mijn collega Annemarie met haar activiteiten op het gebied van verkoop.
Hoewel ik dus in een andere sector terecht ben gekomen dan ik tijdens mijn studie had verwacht, bekleed ik precies die functie waarin ik verder wil groeien!

Beschrijf jezelf in 5 eigenschappen

Veelzijdig, sportief, ik houd van aanpakken en ben een tikkeltje ongeduldig. Nu mis ik nog de vijfde eigenschap...dat moet 'grappig' worden (aldus collega's).

Hoe ben je bij De Bolster terecht gekomen?
Sinds 2007 is De Bolster gevestigd in dezelfde straat als waar mijn ouders wonen. Vanaf mijn 19e werkte ik in de vakanties en weekenden bij De Bolster. Dat maakt het voor mijn huidige functie ook wel weer handig; de praktijk heb ik ook zelf meegemaakt.

Wat vind je leuk aan het werk?
De afwisseling en ook de combinatie tussen praktijk en theorie. Zo sta ik tijdens het fotograferen weer als vanouds op het land of tussen de tomaten in de kas. Daarnaast werk ik in een jong en gezellig team, de werksfeer is hier erg plezierig!

En minder leuk?
Bij een bedrijf als De Bolster heb je heel erg te maken met pieken in je werk, doordat het seizoensgebonden is. Tijdens drukke periodes kom je weinig toe aan creatieve werkzaamheden. Wanneer je vervolgens in wat rustiger vaarwater terecht komt, kun je je weer wat meer gaan focussen op bijvoorbeeld de marketingplannen en de catalogus voor volgend jaar. Maar:aan de andere kant vind ik het ook weer fijn dat er veel werk ligt, want stil zitten is niets voor mij!

Wat vind je het mooiste gewas?
Een veld vol mooie rode klaprozen.
De Bolster B.V.
Biologische zaden
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe Nederland
Tel. +31(0)578 - 621433
Fax. +31(0)578 - 621418
Mail: [email protected]
Web: www.bolster.nl
Bolster logo Bolster op facebook Bolster op twitter
Wilt u geen nieuwsbrief ontvangen?
Klik hier om u af te melden.