De Bolster
De Bolster
Eindelijk Zomer!
Vakantiekrachten
Het is nu volop zomer! Dit betekent dat niet alleen de gewassen goed groeien, ook ons team is de laatste weken hard gegroeid: vele scholieren hebben zich bij ons gevoegd voor vakantiewerk. Gelukkig is er naast het harde werken genoeg ruimte voor gezelligheid en wij zijn blij dat wij weer zo'n leuk team hebben deze zomer.
foto
foto
Groeizaam weer
De kas wordt steeds groener, bij de tomaten zijn touwtjes opgehangen en de tomatenplanten worden elke week een stukje verder ingedraaid. Ze zijn alweer flink gegroeid! Een deel van deze planten bestaat uit de rassen uit ons assortiment voor zaadproductie en een deel van de planten is bestemd voor de veredeling. Hiervan worden ieder jaar de planten met de gewenste eigenschappen geselecteerd, waarop de kruisingen van het volgende jaar worden gebaseerd. De planten die kort gezegd niet uitgroeien tot de gewenste plant of waarvan de tomaten niet de juiste smaak of structuur hebben, worden niet verder meegenomen in het veredelingsproces. Stap voor stap worden de tomaten zo steeds beter, maar er gaan vele jaren overheen voordat hier een nieuw ras uit voortkomt.

De bestuivingen van de tomaten en courgettes zijn ook in volle gang, zowel voor de productie van onze F1 hybride tomaat Bartelly als voor de veredeling. Af en toe is het flink zweten in de warme kas, maar we zijn nu al erg benieuwd naar de resultaten, al moeten we daar nog een jaar op wachten!
Een ander belangrijk gewas voor onze veredelingsprogramma's is pompoen. Door de aanhoudende kou hebben wij het zaaien van de pompoenzaden moeten uitstellen, maar op dit moment is het voldoende warm en groeien de planten goed. Hopelijk houdt het warme zomerweer nog langer aan en kan de achterstand worden ingehaald.

Op het land staan alle overige gewassen er goed bij, de winterpostelein is zelfs al geoogst en met de oogst van de erwten zijn wij op dit moment volop bezig. De dorsmachine is weer van stal gehaald en zal met dit warme, droge weer voorlopig niet stil staan. Dit weer is dus goed voor het afrijpen van de zaden, maar voor de gewassen die nog niet zo ver zijn is het af en toe nodig te beregenen. Dit houdt in dat alle beregeningsbuizen aaneen moeten worden gekoppeld en na een flinke lokale neerslag weer een voor een moeten worden verlegd naar de volgende gewassen. Een mooi klusje voor onze spierbundels op het land!
foto
foto
Van zaaien komt oogsten
Heeft u dit voorjaar volop gezaaid? Grote kans dat u al mooie bloemen in uw tuin heeft staan en ook de moestuin steeds voller wordt. Courgettes, tuinbonen en erwten kunnen over het algemeen al worden geoogst, evenals sla. De meeste overige gewassen zullen snel volgen! Het is een kwestie van uw planten nauwlettend in de gaten te houden, zodat u op het juiste moment de vruchten van uw arbeid kunt plukken.

Een aantal gewassen kan zelfs nu nog worden gezaaid, bijvoorbeeld ramenas, koolrabi, prei, radijs, wortel en chinese kool. De volgende kruiden kunnen ook nog buiten worden gezaaid: bieslook, kervel, peterselie, snijselderij, waterkers, tuinzuring en spinaziezuring. Daarnaast hebben veel bladgewassen een lange zaaiperiode. Kiemgroenten kunnen uiteraard het hele jaar binnen worden opgekweekt en van onze groenbemesters kunnen blauwe lupine, gele mosterd en phacelia nog de grond in.

Het groeizame weer is natuurlijk fijn voor alle planten in uw tuin, maar ook het onkruid doet het goed met dit weer! Houd dit dus goed in de hand door te wieden of te schoffelen, wat met dit mooie weer uitstekend werkt. Let er verder op dat uw planten niet uitdrogen.
foto
Druk bezochte open dag
Alle uren aan voorbereiding, poetsen, gras maaien, vegen en koken waren niet voor niets; wij hebben afgelopen zaterdag een erg mooie open dag gehad! Het was een zonovergoten dag, wat vergeleken met het koude, regenachtige weer van vorig jaar een verademing was. De bezoekers genoten ook volop. Veel bezoekers stonden er versteld van hoeveel werk er achter de zaadjes zit. De rondleidingen waren dus een ware 'eye-opener' die geïnteresseerden stukje bij beetje langs de productiekolom voerden. Dat je er met het oogsten van zaden nog lang niet bent, bleek ook tijdens de rondleidingen in ons pand. In de zaadschoning worden zaden met een afwijkende kleur van de partij gescheiden, vuil zoals zand en takjes worden uit de zaden gezeefd. Daarnaast worden sommige soorten op grootte van de zaden gesorteerd, om een gelijkmatige opkomst van de plantjes te genereren. Nadat de partijen geschoond zijn, is het tijd voor het inzetten van kiemproeven om de kwaliteit van de zaden te beoordelen. Pas als al deze fases succesvol zijn doorlopen, kunnen de zakjes worden afgevuld en zijn ze klaar voor verzending. Hier komt dus een hoop arbeid bij kijken! Uiteraard was het ook heerlijk weer om op het land uitleg over de bloemen, de groentes en kruiden te krijgen en natuurlijk mocht de veredeling van tomaten, courgettes en pompoenen niet ontbreken. De zelfgemaakte courgettesoep vond vervolgens gretig aftrek om de trek na alle indrukken te stillen.

Wij willen de bezoekers graag bedanken voor hun enthousiasme, interesse in ons bedrijf alsmede de biologische sector en voor de mooie complimenten die wij mochten ontvangen! Een goede motivatie om dit vol te houden.

Wij hebben een video-impressie van de open dag gemaakt, bekijk deze hier.

Foto's van de open dag kunt u vinden op onze Facebook pagina.

foto
foto
foto
foto
Opleiding/achtergrond
Havo op de middelbare school in Epe. Hierna was het de bedoeling te beginnen bij het korps mariniers, maar nadat ik in de gaten kregen hoe vaak je uitgezonden wordt naar het buitenland heb ik hier toch van afgezien.

Beschrijf jezelf in 5 woorden
Vrolijk en dol op gezelligheid

Hoe ben je bij De Bolster terecht gekomen?
Een jaar geleden ben ik als vakantiewerker aangenomen, via een advertentie in de krant. Het werkverband beviel wederzijds en daarom ben ik blijven plakken. Ik ben hier nu een jaar werkzaam en heb vanaf afgelopen januari een jaarcontract. Ik denk dat het 'blijven plakken' nog wel wat langer gaat duren!

Wat vind je leuk aan het werk?
De variatie, het buitenwerken en je maakt het gehele proces van zaadje tot zaden mee. Het leukste blijft om 's zomers in de zon aan het werk te zijn. Ook de leuke groep collega's maakt alles makkelijker. Ik vind het werk interessant en ik heb nog veel te leren hier.

En minder leuk?
Als het weer echt tegen zit, vooral wanneer het hard regent. Zo nu en dan zijn de echt zware klussen ook wel pittig, na bijvoorbeeld een weekje pompoenen oogsten ben ik zeker toe aan weekend.

Wat vind je het mooiste gewas
Slaapmutsje oranje, dat er echt een mutsje op zit vind ik leuk. Na een tijdje schuift het mutsje er af en klapt de bloem open.

Levensmotto
Rise and rise again, until lambs become lions. En: don't worry, be happy!
Wijzigen emailadres voor de nieuwsbrief
Wij krijgen veel berichten van lezers, met de vraag hoe het emailadres voor het ontvangen van deze nieuwsbrief kan worden gewijzigd. Heeft u zich aangemeld voor de nieuwsbrief, maar wilt u deze graag op een ander emailadres ontvangen? U kunt rechts onderaan deze nieuwsbrief klikken op "Wilt u geen nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om u af te melden."

Vul vervolgens uw emailadres (waarop u momenteel deze nieuwsbrief ontvangt) in en klik op 'afmelden'. Nadat uw emailadres is afgemeld, kunt u zich onderaan onze homepage inschrijven met uw nieuwe emailadres.
De Bolster B.V.
Biologische zaden
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe Nederland
Tel. +31(0)578 - 621433
Fax. +31(0)578 - 621418
Mail: [email protected]
Web: www.bolster.nl
Bolster logo Bolster op facebook Bolster op twitter
Wilt u geen nieuwsbrief ontvangen?
Klik hier om u af te melden.