De Bolster
De Bolster
Bent u er al klaar voor?
Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Heeft u afgelopen jaar soorten in uw bloemen-, kruiden- of moestuin gemist? Of was u zo blij verrast door een bepaalde soort, dat u had gewild dat u er meer van had gezaaid? Dit is bij uitstek het moment om uw tuinplannen voor komend jaar uit te denken. Wij kunnen u weer een breed assortiment bieden! Misschien heeft u hem al in de brievenbus gevonden: onze nieuwe catalogus. Hierin staat ons gehele aanbod, van groenten, kruiden, kiemgroenten en groenbemesters tot bloemen. Dit jaar staan ook onze zadenpakketten in de catalogus beschreven, om de keuze voor u wat makkelijker te maken. Daarnaast mogen natuurlijk de persoonlijke verhalen en teelttips niet ontbreken. Heeft u de catalogus nog niet gezien? Hij is nu online te bekijken via deze link.
Nieuwe artikelen in 2014
Dit jaar hebben wij weer ons best gedaan ons assortiment met interessante soorten uit te breiden. De tomaat Bolstar Granda is uit ons eigen veredelingsprogramma afkomstig. Het is een bijzonder groeikrachtige tomaat met hoge productie. Dit ras is ook geschikt voor de professionele teelt. Een andere aanvulling binnen de vruchtgewassen is de pompoen Sweet Dumpling. Een kleine, witte pompoen met donkergroene strepen en diepe ribben. Zoals de naam al suggereert, produceert deze plant heerlijk zoete vruchten. De koolgewassen hebben versterking gekregen van de palmkool Nero di Toscana, welke geteeld wordt als boerenkool. Deze palmkool is echter gevoelig voor vorst. Verder hebben wij vanaf heden geen twee, maar drie soorten meiraap, met de komst van meiraap Milanese witte roodkop. De knol is prachtig gekleurd. In de categorie blad- en stengelgewassen hebben wij twee nieuwkomers: prei Herfstreuzen 2 en spinazie Winterreuzen. Deze robuuste prei is zeer geschikt voor de herfstteelt, terwijl spinazie Winterreuzen het klassieke ras voor de winterteelt is. Tot slot bieden wij Winterrogge en Japanse haver aan als groenbemesters. Beide zijn geschikt voor de latere inzaai. Winterrogge is effectief in het vastleggen van stuifgevoelige grond en het voorkomen van erosie. Japanse haver is sterk tegen onkruid en kan daarnaast worden gebruikt om aaltjes te bestrijden. Uiteraard is een uitgebreidere beschrijving van deze nieuwe soorten in onze catalogus te vinden. U kunt hiervoor ook op onze website terecht.
Sweet Dumpling uit de oven: een zoete verrassing
Lijkt onze nieuwe pompoen Sweet Dumpling u wel wat? Hieronder een recept waardoor u nu al naar een succesvolle oogst zult verlangen!

Voorbereiding: 10 minuten
Oventijd: 60 minuten

Benodigdheden:
- Pompoen Sweet Dumpling
- Ongeklopte slagroom (+/- 150ml per 4 hele vruchten)
- Een eetlepel suiker
- Kaneel


Zo bereidt u deze overheerlijke pompoenen:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Was en halveer de Sweet Dumplings en verwijder de zaden
- Leg de vruchten in een ovenschaal met de open zijde naar boven en giet een beetje water (minder dan 1 cm) in de ovenschaal
- Bak de pompoenen gedurende 60 minuten
- Klop ondertussen de slagroom (+/- 150ml voor 4 hele vruchten) en breng op smaak met suiker (1 eetlepel) en kaneel
- Haal de pompoenen na een uur uit de oven
- Vul ze met het slagroommengsel (2-3 eetlepels per vrucht)
- Leg ter garnering een walnoot op de vulling


Voor andere toetjes kan deze pompoen ook gevuld worden met rijstepap. Meer trek in een maaltijd? Vul de Sweet Dumpling met quinoa en kaas, of gehakt, of rijst, of ... Laat uw creativiteit de vrije loop!

Eet smakelijk!
foto
Eerste productie 2014 al gezaaid
De eerste planningen voor volgend productieseizoen zijn al gemaakt. De eerste producties zijn zelfs al gezaaid en wel in het Middellandse Zeegebied: Zuid-Italië. Wij werken daar dit jaar samen met een nieuwe boer, wat hopelijk tot succesvolle producties zal leiden. Mocht onverhoopt de oogst mislukken, dan hoeven wij niet direct nee te verkopen; doordat je in Zuid-Italië 'tegen het seizoen in' kan telen, kan in hetzelfde jaar een tweede productie worden ingepland. Hierdoor verkleinen wij voor bepaalde soorten de kans dat de zaden niet beschikbaar zijn voor u.
De vijand van onze vijand (de slak) is onze vriend!
Maar hoe houden wij hem? Ondanks dat het heerlijk is tijdens deze koude dagen te fantaseren over uw tuinindeling voor volgend jaar, kunnen de beestjes buiten wel een beetje hulp gebruiken om de winter door te komen. Zo ook de egel. Steeds meer mensen doen hun best een nette, opgeruimde tuin te creëren. U staat er misschien niet direct bij stil, maar hierdoor hebben egels steeds meer moeite met het vinden van een plek om te overwinteren. Gelukkig is een egelschuilplaats eenvoudig gemaakt, zodat deze dieren ook in uw tuin hun steentje kunnen bijdragen aan natuurlijk evenwicht. Een egelhuis kunt u kopen, maar u kunt er ook een maken. Veel materiaal heeft u hier niet voor nodig. Heeft u thuis nog een houten krat staan, dan is een groot deel van het egelhuis al klaar! Klik hier voor een handleiding. Let er bij het vastschroeven van de onderdelen op dat de egel zich niet kan bezeren aan uitstekende delen. Plaats het egelhuis op een rustige plek met wat bodembedekking en zorg ervoor dat kinderen en honden uit de buurt blijven. Plaats de opening van het huis niet naar het noorden of noordoosten, om tocht te vermijden. Vul het egelhuis half met dorre bladeren en bedek de buitenkant, behalve de ingang en het ventilatiepijpje, met bladeren en aarde. Al bent u nieuwsgierig, kijk tussendoor niet in het huisje, zodat de egel ongestoord zijn winterslaap doorkomt. Wilt u weten of het huisje wordt bewoond, let dan op sporen zoals voetafdrukken, uitwerpselen of verschoven bladeren. Naast slakken eet de egel ook wormen, pissebedden, spinnen en soms ook mieren en kikkers. Kortom, een rommelhoekje in uw tuin is zo erg nog niet, de egels zullen u dankbaar zijn! Ook na de winter is het huisje overigens een nuttige verblijfplaats , want van maart tot september hebben vrouwtjesegels een veilige plek nodig om hun jongen groot te brengen.
foto
Kerstgeschenk
Natuurlijk is December een heel gezellige maand en nu Sinterklaas ons land weer heeft verlaten, is het tijd vooruit te blikken naar de Kerstdagen. Bent u nog op zoek naar een cadeau, neem dan eens een kijkje bij onze zadenpakketten of cadeaubonnen.Bestelt en betaalt u dit vóór 19 december, dan heeft u uw pakket nog voor de Kerst in huis (bij verzending binnen Nederland).
foto
De Bolster B.V.
Biologische zaden
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe Nederland
Tel. +31(0)578 - 621433
Fax. +31(0)578 - 621418
Mail: [email protected]
Web: www.bolster.nl
Bolster logo Bolster op facebook Bolster op twitter
Wilt u geen nieuwsbrief ontvangen?
Klik hier om u af te melden.