De Bolster
De Bolster
Flitsende start voor De Bolster
Winter? Die slaan we dit jaar over!
Muts, gebreide sjaal en handschoenen. Grote kans dat deze nog ongeroerd in de kast liggen. Ondanks dat de temperatuur sinds een paar dagen eindelijk in de min is geweest en op enkele plaatsen de eerste sneeuw is gevallen, is van echte winter nog weinig sprake. De natuur is flink van slag en hier en daar verschijnen de eerste knoppen al weer in de bomen, of laten de eerste bloemen zich alweer zien. Alsof ze het voorjaar aankondigen. Onderstaande foto ontvingen wij van een klant van ons, waar de goudsbloem al bloeit!
foto
Winnaar van de Ekoland Innovatieprijs 2014
Iedereen bij De Bolster bloeide vorige week ook op, toen bleek dat onze nominatie voor de Ekoland Innovatieprijs 2014 in een eerste plaats resulteerde! De Ekoland Innovatieprijs is de meest prestigieuze prijs op het gebied van biologische landbouw. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan biologische bedrijven die bijzonder vernieuwend te werk gaan. De uitreiking vond woensdag 22 januari plaats op de BioVak in Zwolle. Het oordeel van de jury was als volgt:
"De biologische teelt behoefte heeft aan eigen zaadvaste rassen in veel teelten. Door de vermeerdering van zaden voor moestuinders uit te breiden naar gerichte veredeling voor professionele telers, is De Bolster uitgegroeid naar een succesvol veredelingsbedrijf. De Bolster veredelt belangrijke biologische gewassen als pompoen, maar waagt zich ook aan meer gebruikelijke gewassen als tomaat; met eigen, biologisch, veredelingswerk. Met een nieuw rasveredelingsconcept Family Inter Cross variety voegt De Bolster een waardevolle techniek toe aan de biologische veredeling. Ze durven het op te nemen tegen veel grotere zaadveredelingsbedrijven. Dit alles tezamen maakt De Bolster de terechte winnaar van de Ekoland Innovatieprijs 2014." Dit maakt ons het levende bewijs dat je ook als jong bedrijf en met een jong team deze prijs kunt winnen: de gemiddelde leeftijd van alle vaste werknemers (zowel fulltime als parttime) van De Bolster is 26,38 jaar. Met deze prijs op zak, waar wij zelf ook met een stand stonden, kon de beurs natuurlijk niet meer stuk. Wij willen iedereen bedanken voor de hartelijke felicitaties die wij hebben ontvangen!
foto
Werkzaamheden bij De Bolster
Uiteraard gaan ook na het in ontvangst nemen van de prijs de werkzaamheden binnen en buiten door. Wij hebben de laatste dagen flink wat werk verzet in de kas. Grote hopen compost zijn verplaatst van voor de kas, naar in de kas. Dit zijn de eerste voorbereidingen van de bodem op de zaadproducties en veredelingsproeven van komend seizoen. Ouderwetse spierkracht kwam hieraan te pas. Gelukkig beschikken wij over stoere medewerkers, waarvan de meesten in hun vrije tijd ook geregeld in de sportschool te vinden zijn. Naast esthetisch is dat dus ook nog eens functioneel!
foto
Productie snijbiet
Een ander deel van de kas is op dit moment al in gebruik voor zaadproductie van o.a. snijbiet. De productie voor onze snijbiet Five Colours zorgt voor een kleurrijk geheel.
foto
Kunt u niet wachten om thuis aan de slag te gaan?
- Er is een aantal gewassen dat u al kunt voorzaaien: vroege spinazie, kropsla, krulsla, rucola coltivata, aubergine, wortelpeterselie, zomerwortel, doperwten, peulen, tuinbonen en bloemkool.

- Tijdens een mooie februaridag kunt u ook alvast nestkastjes schoonmaken, om deze voor de lente klaar te hebben voor de nieuwe bewoners.

- Heeft u een eigen composthoop? Schep deze dan een keertje om, zodat alles in het voorjaar goed verteerd is.

- Vergeet niet uw tuingereedschap te controleren, zodat alles klaar is voor gebruik voordat het tuinseizoen losbarst.
Trekkertje
Een van onze collega's kwam vorige week met zijn glimmende New Holland trekker naar het werk. Deze stond zo mooi geparkeerd naast ons oude, trouwe Iseki trekkertje, dat we ze op de gevoelige plaat hebben vastgelegd.

Wij vroegen u op onze Facebookpagina: Als trekkers konden praten, wat werd hier dan gezegd? Wij ontvingen erg leuke reacties en als afsluiting van deze nieuwsbrief willen wij er een uitlichten:
'Trekkertje niet aan...'. Bedankt voor deze creatieve bijdrage, Boyd!
foto
De Bolster B.V.
Biologische zaden
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe Nederland
Tel. +31(0)578 - 621433
Fax. +31(0)578 - 621418
Mail: [email protected]
Web: www.bolster.nl
Bolster logo Bolster op facebook Bolster op twitter
Wilt u geen nieuwsbrief ontvangen?
Klik hier om u af te melden.