De Bolster
De Bolster
Geen tijd voor winterslaap
Vroege start van het tuinier seizoen
Het verkoopseizoen is weer begonnen en na de uitgave van de catalogus komen de bestellingen weer binnen. Het team is dan ook weer druk bezig om alle bestellingen te pakken en tijdig bij u op de deurmat te laten vallen. Daarnaast draait de schoning nog op volle toeren! Ook is januari en februari de tijd van beurzen. Eind januari bent u ons wellicht tegengekomen op de Biobeurs in Zwolle en vorige week waren wij aanwezig op de Biofach in Neurenberg. Voor wie ons gemist heeft, of graag wil terugkijken, hieronder een mooi foto overzicht!

Ook de natuur is druk; we zijn nog niet aan het eind van de winter gekomen en toch spruiten de krokusjes al weer uit de grond. Het is een vroege voorlente - de natuur heeft niet diep geslapen en laat zich dus makkelijk weer wakker maken. Dat betekent voor ons ook een vroege aankondiging van het tuinier seizoen!
foto
foto
Vroeg begonnen, veel gewonnen
Een enkele soort kan al buiten, ter plekke gezaaid worden. Verschillende andere soorten kunnen binnen of onder glas worden (opgetrokken of) voorgezaaid:

∗ Wat ter plaatse gezaaid kan worden (mits de grond niet meer bevroren is) zijn spinazie en pastinaak.
∗ Wat onder glas of op de vensterbank kan worden voorgezaaid zijn verschillende kolen, zoals bloemkool, rode kool, broccoli, spruitkool en savooiekool. Daarnaast mogen ook prei, ui en stengelui, verschillende slasoorten, tuinbonen, doperwten, peultjes en rode bietjes. De meeste soorten moeten dan half of eind maart buiten worden uitgeplant.
∗ Wie een kas of serre heeft met een redelijke oppervlakte kan uiteraard onder glas ook wat teelten neerzetten die niet uitgeplant hoeven te worden. De volgende gewassen kunnen naast de buitenteelt ook heel goed in een kas/serre worden geteeld. Snijsla of babyleaf soorten (mesclun Aziatisch of mesclun puur sla), peterselie, veldsla, spinazie, radijsjes, worteltjes, rucola en raapstelen.

Voor meer informatie kan u altijd terecht op onze website, waar via deze link o.a. een zaaikalender te vinden is.

Doe in deze periode echter beter nog geen grondbewerking, maar wacht hiervoor liever op wat hogere temperaturen, anders breng je de kou in de grond en wordt het werk van de nuttige bodemorganismen onnodig vertraagd.
foto
Afscheid na 7 jaren trouwe dienst
Tot onze grote spijt heeft Karin ons per 1 februari verlaten voor een nieuwe uitdaging. Vanaf het begin van De Bolster in Epe heeft Karin al op de boerderij gewerkt.
Van tekstschrijver, fotograaf, online marketingspecialist, tot verkoopster, Karin was multifunctioneel! Toch wil ze graag meer de diepte in en zal zich in haar nieuwe job volledig gaan richten op online marketing. Karin, we zijn je zeer dankbaar voor alle inzet voor De Bolster en we zullen je missen als een fijne en gezellige collega. Heel veel succes met je nieuwe uitdaging!

Tot nu toe zijn wij druk bezig met het zoeken naar een geschikte nieuwe collega die de werkzaamheden van Karin kan overnemen. Misschien heeft u wel interesse? Tot 23 februari kunt u reageren op onze vacature via deze link.
Als u vragen heeft over deze vacature, gelieve niet reageren via deze nieuwsbrief of De Bolster. U kunt dan contact opnemen met Esther Te Winkel via haar mailadres: [email protected]
Bolster Baby Boom!
Van het wat minder leuke nieuws gaan we naar het vrolijke! Geboortes! Jaja, het hangt in de lucht. Nadat Frank papa was geworden zijn er nog weer eens drie gelukkigen bijgekomen! Marijn is moeder geworden van Jelte Job, Roy vader van Nikki, en Marco vader van Dani. Hiep Hiep Hoera! Van harte allemaal!
foto
Geslaagd!
Saskia is geslaagd! Saskia test al jaren de kwaliteit van onze zaden door middel van kiemproeven. Een hoge kwaliteit van zaden vinden we natuurlijk ontzettend belangrijk en hier is kennis voor nodig. Saskia wilde zich hier graag verder in specialiseren. Ze heeft met toegewijde inzet de cursus gevolgd en is met een prachtige cijferlijst geslaagd!
Bewaring-beoordelingen en pompoenproeverijen!
Is het u ook opgevallen? Dit jaar was het al in december raak: oranje pompoenen helemaal uit Argentinië. Dit is natuurlijk zonde van al die kilometers als het ook uit Nederland zou kunnen komen! Daarom is ons veredelingsteam op zoek naar een hele goede houdbare oranje pompoen. Op de foto ziet u kisten vol met pompoenen die dit jaar de bewaring in zijn gegaan. Mayra en Bertille spenderen op dit moment vele uren op ‘De Deel‘ om te controleren welke rassen het hier het langste volhouden. Er zitten nog steeds kanjers tussen die niet kapot te krijgen zijn. Veelbelovend dus! Als de pompoenen toch rotten dan gooien we ze niet meteen weg, want er zitten nog belangrijke zaden in!

Naast het feit dat de pompoenen goed bewaard moeten kunnen worden, moeten ze natuurlijk ook goed smaken! Afgelopen week werd er dan ook een echte pompoenproeverij gehouden. Bertille en Mayra hadden zich omgetoverd tot chef-koks en de meest belovende pompoennummers bereid. Deze werden, zowel rauw als ovengebakken, netjes geserveerd aan het hele team. Het testpanel was kritisch, maar één nummer stak er bovenuit qua smaak. Wie weet staat deze in de nabije toekomst ook bij u op tafel!
foto
foto
Het Jaar van de Bodem
Wist u al dat 2015 door de Verenigde Naties uitgeroepen is tot het Jaar van de Bodem? In Nederland wordt hier door de bodem-fanclub enthousiast op ingehaakt. Ze hebben er zelfs een mascotte voor in het leven geroepen. En die heet: Humus!

Bij De Bolster wordt Meneer Humus in ieder geval goed verzorgd. Elk jaar rond deze tijd laten we een flinke lading compost aanleveren. Dit ‘zwarte goud‘ wordt buiten op een grote bult gestort en vervolgens kruien de jongens dit de kas in en het land op, waar het gelijkmatig over de bodem wordt verdeeld. De compost zorgt ervoor dat het organische stofgehalte op peil blijft, waardoor de structuur verbetert, de planten beter kunnen wortelen, vocht beter wordt vastgehouden, het bodemleven beter kan gedijen en dus de voedingsstoffen goed beschikbaar komen voor de planten. Want wie een gezonde teelt wil, voedt de bodem!

Wie op de voet wil volgen wat er zoal georganiseerd wordt tijdens het Jaar van de Bodem, kan op deze website terecht: www.jaarvandebodem.nl. En voor het ondersteunen van Humus is een petitie opgezet, die getekend kan worden op de site: www.helphumus.nl.
foto
foto
De Bolster te zien in tv programma Zembla
We zijn erg blij dat Zembla binnenkort een volledige uitzending wijdt aan het thema octrooien op planten. Het is een zeer belangrijk thema, waaraan ook De Bolster veel aandacht besteedt. Het zal u inmiddels wel bekend zijn dat we net als, gelukkig, vele anderen, een uitgesproken tegenstander van octrooien op planten zijn. We kunnen slecht begrijpen dat een bedrijf eigenaar kan worden van een planteigenschap die al in de natuur voorkomt. Ook belangenbehartigingsorganisaties als Plantum en LTO hebben zich uitgesproken tegen het verlenen van octrooien op planteigenschappen. Met hen ook verreweg de meeste veredelingsbedrijven in Nederland. Daarbij is er in de Tweede Kamer, alsmede in het Europees Parlement, een meerderheid die pleit voor de implementatie van een brede kwekersvrijstelling in het octrooirecht. Bionext, de belangenbehartiger van de biologische sector, voert actief oppositie, onder andere via een officiële bezwaarprocedure tegen het octrooi van Syngenta op de rode paprika.
Zembla heeft de afgelopen maanden een uitgebreid onderzoek gedaan naar dit fenomeen en de maatschappelijke consequenties hiervan. Zeer veel bedrijven en betrokkenen zijn geïnterviewd, waaronder ook De Bolster. Niet te missen dus!

Reportage over Octrooien op planteigenschappen - 4 maart, VARA, NPO 2, om 20:25.
foto
De Bolster B.V.
Biologische zaden
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe Nederland
Tel. +31(0)578 - 621433
Fax. +31(0)578 - 621418
Mail: [email protected]
Web: www.bolster.nl
Bolster logo Bolster op facebook Bolster op twitter
Wilt u geen nieuwsbrief ontvangen?
Klik hier om u af te melden.