De Bolster
De Bolster
Nieuwsflits Zembla
Octrooien op planten (s)maakt bitter
Zembla van 4 maart NPO2 20.25 uur is volledig gewijd aan octrooien op groentegewassen. Een uitermate belangrijke uitzending waarin ook Bart Vosselman (mede-eigenaar van De Bolster) een rol speelt. Vrijwel iedereen vindt het absurd en ongepast dat octrooien op planten toegestaan zijn. Zeker als het gaat om planteigenschappen die gewoon van nature voorkomen. Deze octrooien vormen een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van de kleinere en middelgrote zaadbedrijven. Juist deze bedrijven zijn van groot belang voor het in stand houden van de biodiversiteit! We moeten voorkomen dat er een paar multinationals gaan bepalen wat er in de nabije toekomst op ons bordje komt te liggen. Ook een meerderheid in de Kamer en in het Europese Parlement is tegen deze octrooien. Maar daar heb je de wet nog niet mee verandert.

De Bolster maakt zich al jaren hard voor octrooivrije planten (zie o.a. artikel Volkskrant). Ook belangenbehartiger Bionext strijdt al heel lang tegen het octrooieren van planten en dieren. Eén van deze acties betreft het octrooi op paprika van Syngenta: "Is een paprika een uitvinding? Nee". Aangezien dit onderwerp zo cruciaal is zijn we erg blij dat Zembla dit heeft opgepakt. De twee journalisten Annette Schätzle en Ton van der Ham van Zembla zijn bijna 3 maanden continu met dit thema bezig geweest. Dit heeft geresulteerd in een degelijk stuk journalistiek. Allemaal kijken dus!

Wat kunt u doen?
Om dit thema weer op de landelijke agenda te krijgen moet er zoveel mogelijk tegengeluid komen. Ook jij kan hier je steentje aan bijdragen! Ten eerste vertel het door aan familie, vrienden, kennissen, collega‘s! Voor de mensen die online actief zijn: wij zullen voor, tijdens, en na de uitzending actief zijn op Facebook en Twitter. Om samen veel ‘lawaai‘ te maken vragen we jullie dit ook te doen. Door te reageren, te ‘liken‘, te delen (Facebook), te twitteren en retweeten (Twitter) verspreidt de boodschap zich over een breed publiek! Tip: gebruik in tweets #zembla.

Alvast bedankt voor jullie steun en inzet!
foto
De Lente komt eraan!
In onze vorige nieuwsbrief gaven we al aan wat er inmiddels ter plekke gezaaid kan worden (pastinaak en spinazie) en vooral ook wat er voor gezaaid kan worden onder glas of achter het vensterraam (kolen, prei, ui, erwten, peultjes en bietjes). Ook bij De Bolster voegen we de daad bij het woord! Deze week worden de bedden gereden en wordt de sla gezaaid. Daarnaast is er prachtig weer op komst! Vanaf zondag zal de lente echt gaan beginnen. Met andere woorden: de sapstromen komen weer op gang en de lentekriebels zijn niet meer te stuiten!
foto
De Bolster B.V.
Biologische zaden
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe Nederland
Tel. +31(0)578 - 621433
Fax. +31(0)578 - 621418
Mail: [email protected]
Web: www.bolster.nl
Bolster logo Bolster op facebook Bolster op twitter
Wilt u geen nieuwsbrief ontvangen?
Klik hier om u af te melden.