De Bolster
De Bolster
Kom je Tuinzuring eten?
foto
Kom je tuinzuring eten?
Wij inspireren u graag met groenten en kruiden die onwaarschijnlijk lekker zijn, maar soms een beetje meer bekendheid zouden moeten hebben. Dit keer denken wij aan tuinzuring. Heeft u ooit al eens tuinzuring gegeten? Het is een groente van weleer.

Zaaien en groeien
Een kruid dat groeit met langwerpige bladeren in een rozetvorm. De plant heeft een lange bloeistengel met roestrode bloemetjes. De tuinzuring wordt vroeg in het voorjaar gezaaid. De maand april is een prima moment om tuinzuring in de volle grond (in rijen) te zaaien. Tuinzuring stelt weinig eisen aan de grond. Het is wel belangrijk om niet te veel te zaaien, maar mocht het toch iets te veel zijn dan geen nood. Tuinzuring laat zich eenvoudig verplanten. Het oogsten gebeurt (afhankelijk van het zaaimoment) vroeg in het voorjaar en in de herfst.

Bereiden en smullen
Oogst alleen de frisse jonge blaadjes, omdat anders de frisse smaak er van af gaat. In principe kunt u de tuinzuring oogsten nadat de plant 5 blaadjes heeft. Ontdoe ze van de stelen, omdat deze soms een beetje hard kunnen smaken, en de nerven. Tuinzuring kun je rauw toevoegen aan salades, maar ze smaken ook uitstekend wanneer ze kort worden meegekookt als een toevoeging aan soep.

De bladeren zijn plukbaar en smaken zurig. Deze smaak is enigszins vergelijkbaar met rabarber.

Tuinzuring in de soep of in pannenkoeken.
U kunt de soep maken op de wijze die u gewend bent. De zuring wordt slechts kort mee gekookt (nooit meer dan enkele minuten) of tijdens het opdienen over de soep gestrooid. Het geniet de voorkeur om te kiezen voor een lichte soep.

Wanneer u tuinzuring in uw pannenkoeken wilt gebruiken kunt u de schoongemaakte zuringblaadjes het beste door het beslag kloppen. Gebruik niet te veel tuinzuring.

Biologische tuinzuringzaden vindt u uiteraard bij ons in het assortiment. Nieuwsgierig geworden?
Bestel direct hier uw tuinzuringzaden!
foto
Strijd tegen patenten - Ronde 1 Zembla
Zoals jullie waarschijnlijk weten is de discussie omtrent patenten op groenten weer opgelaaid sinds vorige week. Dit door de uitspraak van het Europese Octrooibureau. Om even kort uw geheugen op te frissen:

Zembla en actie #ikzaaipatentvrij
Op 4 maart zond Zembla de ijzersterke documentaire ‘De Monsanto Methode‘ uit (zie hier: http://ow.ly/JY9q6). Dit resulteerde in veel maatschappelijke verontwaardiging en bereikte het NOS-journaal mede doordat onze staatssecretaris Sharon Dijksma ongerust was (en hopelijk is).
Wij zijn vervolgens de actie #ikzaaipatentvrij gestart om dit verder bekend te maken bij het brede publiek. In twee weken hebben we wel bijna 2000 zakjes patentvrije paprika mogen weggeven! Er werd ontzettend leuk gereageerd op de sociale media door een foto te uploaden op Facebook & Twitter. Dit kunt u overigens nog steeds doen!
Strijd tegen patenten - Ronde 2 Overwinning Cresco
Vervolgens kwam op 18 maart het fantastische nieuws voor Cresco! Zij wonnen de rechtszaak omtrent het patent op paarse radijskers! Daardoor is radijskers Sango weer patentvrij! Een ontzettende geruststelling voor Rita & Martin. De jarenlange strijd tussen Cresco en Taste of Nature/Koppert Cress heeft veel van hun geëist en gelukkig ziet de toekomst er weer rooskleurig uit: van harte gefeliciteerd en veel succes Rita & Martin! Meer hierover lezen?
foto
Strijd tegen patenten - Ronde 3 Het slechte nieuws...
Na dit vrolijke bericht kwam het zwaar teleurstellende nieuws: het Europees Octrooibureau (EOB) heeft finaal groen licht gegeven voor patenten op planten (lees hier de uitspraak 2 12 en 2 13)). Een zeer treurige uitspraak van de Kamer van Hoger Beroep van het EOB. Deze uitspraak zal een aantal multinationals weer meer macht geven (kijk hier de heldere uitleg van Arjen Lubach). Meer en meer zullen zij gaan bepalen wat er op uw bordje komt te liggen. Voor middelgrote en kleinere bedrijven (zoals wij) vormen deze patenten een zeer ernstige belemmering op het veredelingswerk. Dit betekent dat deze bedrijven het moeilijker gaan krijgen hun hoofd boven water te houden, waardoor er nog meer machtsconcentratie zal ontstaan. Hierdoor loopt de biodiversiteit gevaar en uiteindelijk onze voedselzekerheid!
foto
Strijd tegen patenten - Ronde 4 K.O.? Echt niet!
De hamvraag: hoe nu verder? Wij blijven actief, samen met organisaties zoals Bionext, in het overtuigen van de politiek dat deze patenten op groenten een serieuze bedreiging vormen. Hoogstwaarschijnlijk hebben we op korte termijn al het eerste bezoek van een politieke partij... meer hoort u nog!

Wat kunt u nog doen?
- Teken de petitie van bionext: hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven! http://petities.nl/petitie/hart-voor-biodiversiteit-geen-octrooi-op-leven
- Doe mee met onze actie #ikzaaipatentvrij en post de tekst: "Ik ben tegen patenten op groenten #ikzaaipatentvrij" op Facebook en/of Twitter. Om het nog meer kracht te geven kunt u een (actie)foto toevoegen van uw moes/dak/balkontuin.
- Deel ons bericht over deze kwestie op Facebook. Inmiddels heeft dit bericht al meer dan een half miljoen mensen bereikt! Dit geeft aan dat we niet alleen staan!
foto
Round-up Monsanto
Nadat eens te meer duidelijk werd dat het bestrijdingsmiddel glyfosaat (bekend al round-up) gevaarlijk is (lees: http://www.biojournaal.nl/artikel/18610/Roundup-kan-kanker-veroorzaken), blijkt nu ook dat bacteriën minder gevoelig worden voor antibiotica zodra ze met dit middel in aanraking komen. Het gevolg is dat deze antibiotica minder goed zullen werken door deze toename in resistentie. Lees hier.
foto
Hoe ben je bij De Bolster terecht gekomen?
Biologische voeding en duurzaam leven hebben mijn interesse. Daarom volgde ik De Bolster op Facebook en kwam ik de vacature voor een marketing- en salesspecialist tegen. Mijn achtergrond is marketingcommunicatie en zo werd de ‘match‘ snel gemaakt.

Wat spreekt je aan bij De Bolster als bedrijf?
De gemoedelijkheid en het onderlinge contact tussen de medewerkers. Er is een grote mate van bereidheid om elkaar te helpen en te inspireren. Dat merk je ‘s morgens bij het binnenkomen al. Iedereen maakt een praatje met elkaar onder het genot van een kopje koffie. Daarna voel je een atmosfeer van enthousiasme, gedrevenheid en passie van een ieder.

Bovendien is het prettig om te werken voor een bedrijf dat zo‘n kwaliteitsproduct maakt. Want zeker met groente- en bloemenzaden is het heel fijn als, na hard werken, er een goede opkomst van zaaigoed is.

Wat voor werkzaamheden ga je doen?
Mijn focus ligt op sales en marketing, maar natuurlijk zal ik waar nodig bijspringen in het bedrijf. Ik word altijd blij als ik klanten kan helpen en met hen kan meedenken. En door een goed contact met klanten kan ik mijn bijdrage leveren aan marketingactiviteiten waar onze klanten blij van worden. Acties waarmee wij tuiniers inspireren, stimuleren om een moes- of bloementuin te verzorgen met onze De Bolster-zaden.

Wat vind je het mooiste gewas?
Courgette. Dat vind ik zo‘n robuuste, eigenzinnige plant. En die gele bloem... Zo mooi. Heb je wel eens bewust gekeken naar de vorm van de bloemranden? Dat is toch echt een stukje kunst uit de natuur.

Wat is je levensmotto?
Tevreden zijn met wat ik heb. Vooral niet steeds weer op zoek gaan naar nog meer, nog interessanter, nog mooier...
foto
Zaaien in april
Ook in april kun je de allerlekkerste groenten zaaien, zoals:

Onder glas vanaf begin april:
Nieuw-Zeelandse Spinazie, Zomerpostelein, Suikermais en Wortelpeterselie.

Onder glas vanaf medio april:
Groenselderij, Kardoen, Augurk, Courgette, Komkommer, Savooiekool en Spruitkool.

In de volle grond vanaf begin april o.a:
Rucola, Sla, Snijbiet, Spinazie, Aubergine, Meiraap, Kliswortel, Koolrabi, Rode Biet, Wortel, Alsem, Anijs, Bieslook, Bonekruid, Dille, Kervel, Komkommerkruid, Koriander, Lavas, Lavendel, Peterselie, Salie, Snijselderij, Venkel, Wijnruit en Tuinzuring.

In de volle grond vanaf medio april:
Schorseneer, Broccoli, Tijm, Spinaziezuring

Kijk voor een volledig overzicht onze zaaikalender achterin de catalogus of download het schema via deze link.

foto
foto
Bolstertuintip van Marijn
In deze periode kun je al vroege gewassen zoals wortels en radijs zaaien. Probeer in een geultje zo dun mogelijk te zaaien. Liever niet rechtstreeks uit het zakje strooien, want dan staan de wortels straks als ‘haren op een hond‘ en komt er weinig van de wortel terecht. Hetzelfde geldt ook voor de radijs.

Deze groenten kun je mooi meerdere keren zaaien. Zaai nu bijvoorbeeld en over drie weken nog eens. Zo geniet je gedurende de hele zomer van wortels!
foto
Tot slot
De paasdagen staan voor de deur, en de weersvoorspelling is ook nog heel mooi. Wij hopen u genoeg inspiratie te hebben gegeven om lekker aan de slag te kunnen gaan in het paasweekend!

Wij wensen u fijne en vrolijke paasdagen!

foto
De Bolster B.V.
Biologische zaden
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe Nederland
Tel. +31(0)578 - 621433
Fax. +31(0)578 - 621418
Mail: [email protected]
Web: www.bolster.nl
Bolster logo Bolster op facebook Bolster op twitter
Wilt u geen nieuwsbrief ontvangen?
Klik hier om u af te melden.