De Bolster
De Bolster
Hoe wilt u het? Kleurrijk of Eetbaar?
foto
Uw moeder is uniek. Is uw Moederdag cadeau dat ook?
Moeders zijn gauw tevreden. Dat bleek wel toen wij op Facebook.com/debolster vroegen: "Waar wordt u het meest blij van?" We hadden een aantal suggesties gegeven en natuurlijk was het ook mogelijk om nieuwe suggesties toe te voegen.

Het was duidelijk. Bij Moederdag horen bloemen. Het liefst een hele mooie bos. Zo dachten de meeste van de respondenten er over. Wanneer u dit jaar een mooi boeket bloemen koopt "schiet u dus precies in de roos".

Maar wat als u dit jaar eens echt origineel zou zijn? Wat als uw cadeau echt uniek zou zijn? Dat zou moeder nog eens echt verrassen. Wat als u uw moeder een roze/lila boeket pakket zaden zou geven?
Dan heeft moeder eerst haar plezier wanneer zij de zaden gaat zaaien en daarna wanneer zij een prachtig boeket op de vaas zet.
Of een eetbaar bloemenpakket zaden? Deze is vooral geschikt voor moeders die groene vingers hebben en van koken houden. Het is misschien nog niet volledig ingeburgerd, maar bloemen worden steeds vaker toegevoegd aan salades, lekkere broodjes, soepen enz.

Op Facebook hadden we toegezegd de mening van de volgers zeer serieus te nemen. En daarom hebben wij nu een Moederdagactie (tot 10 mei 2015) U ontvangt 15% korting op het eetbare bloemen pakket groot en klein en op het roze/lila boeketpakket.
foto
foto
Aandacht voor een oeroud gewas
Tuinieren is natuurlijk geen wedstrijd of kwis-vraag. Toch is het wel leuk om steeds opnieuw iets te leren over uw hobby en geïnspireerd te worden met gewassen die u (misschien) nog niet kent.

Het gewas
De koolrabi is een groente die behoort bij de koolgewassen en vermoedelijk uit Noord Europa stamt. De knol van de koolrabi is geen wortel, maar een verdikking van de stengel. Koolrabi is meestal groen getint, maar soms ook paars. De kleur zegt overigens niets over de smaak.
Het gewas heeft graag een voedingsrijke, vochtige bodem in een gematigd klimaat. Wist u dat de koolrabi boven de grond groeit?

Hoe te bereiden?
Koolrabi smaakt het lekkerst, wanneer deze in een jong stadium wordt geoogst; als de knol 7-8 cm. in doorsnee is. Eet je een koolrabi in een later stadium dan wordt de groente vezelig. De smaak van koolrabi lijkt een beetje op bloemkool, maar dan wat pittiger.

Bewaren kan het beste in de koelkast, maar niet langer dan een paar dagen. Omdat de koolrabi gevoelig is voor uitdrogen is het verstandig om de knol, wanneer deze is aangesneden, te omwikkelen met een folie.

De koolrabi is rijk aan bouwstoffen zoals vitamine B en C, kalium en magnesium. Lekker gezond dus.
Er is een variëteit aan bereidingswijzen. De meest bekende zijn koken, stoven, smoren en rauw eten. Enkele tips zijn:
- in reepjes met appel en hazelnoten of peer en rozijnen in de salade
- koken samen met blokjes winterwortel (15 tot 20 minuten)
- uithollen en vullen met ham en champignons (dan 20 min. In de oven)
- toevoegen aan de soep

Heeft u een lekker recept met koolrabi? Deel dit recept met anderen op onze tijdlijn op facebook. En mocht het u niet lukken om dit recept zelf te plaatsen dan doen wij dit voor u. Een mailtje aan ons is dan genoeg ([email protected]).
foto
De Bolster en bloggers
Wist u al dat op de website van De Bolster door diverse mensen een blog wordt bijgehouden. De onderwerpen in de blogs variëren. Soms ligt de focus op koken en gerechten, soms op tuinieren en gewassen, soms op ontwikkelingen in de veredelingsbranche of maatschappij.

Waar uw interesses ook liggen, er is altijd wel een onderwerp dat u zal interesseren. Alvast een kijkje nemen: http://www.bolster.nl/blog ?utm_source=de%2Bbolster%2Ben%2Bbloggers&utm_medium=e-mail&utm_campaign=http%253A%252F%252Fwww.bolster.nl%252Fblog%2B
Wanneer u ons volgt op Facebook of Twitter attenderen wij u ook op de publicatie van nieuwe blogs.
Evaluatie Landelijke zaai dag voor Bijen en Vlinders
In de vorige nieuwsbrief hebben wij u geïnformeerd over onze ondersteuning aan de Landelijke Zaai dag voor Bijen en Vlinders. Deze dag werd gehouden op 22 april, tegelijk met de Dag voor de Aarde.

In de social media en diverse nieuwskanalen heeft De Bolster aandacht gevraagd voor het belang van Bijen en Vlinders. Daarnaast werd het bloemenmengsel Tübingermensel met korting aangeboden, waardoor veel mensen werden gestimuleerd om te gaan zaaien voor Bijen en Vlinders.
Meer dan 9.000 volgers (via diverse accounts) werden bereikt via Facebook.
Ook in de media en in radio-interviews (via @PimLemmers, een gepassioneerde imker) kregen we veel aandacht.

Kortom: een actie waar wij heel trots op zijn en die wij zonder u niet hadden kunnen uitvoeren.
foto
Zaaien in mei
Overdag wordt het steeds fijner om buiten te zijn. Maar pas op: de IJsheiligen komen er nog aan (vanaf 11 mei) en dat betekent een grote kans op nachtvorst. Onze tip: luister naar het weerbericht en leg (gerecyclede) folie, dekens en afdeklakens binnen bereik.

Zaaien onder glas:
Augurk,

Zaaien in de volle grond:
Bladmosterd, Groenselderij (vanaf half mei), Kardoen, Nieuw-Zeelandse Spinazie, Rucola, Sla, Snijbiet, Spinazie, Suikermais, Tuinmelde, Tuinkers, Zomerpostelein, Augurk en Komkommer (vanaf half mei), Courgette, Paprika, Peper, Kliswortel, Knolvenkel, Koolraap, Koolrabi, Radijs, Rode Biet, Schorseneer, Witlof, Wortelpeterselie, Zomer- en Winterwortel, Bonen, Boerenkool, Broccoli en vrijwel alle kruiden m.u.v. Anijs, Lepelblad en Waterkers.
Zet alvast in uw agenda
Ieder jaar hebben wij een open dag op ons bedrijf. Dit jaar is de dag gepland op zaterdag 18 juli van 10.00 tot 16.00 uur. Wij ontvangen u graag aan de Oude Oenerweg 18 in Epe. Gedurende de hele dag bieden wij u rondleidingen (naar onze veredelingsgewassen, teeltgewassen en zadenkluis) en diverse workshops over (biologisch) tuinieren, eten, leven en genieten.
Zodra het programma definitief is zullen wij u hierover verder infomeren via onze website www.bolster.nl en facebook.com/debolster

En natuurlijk zijn alle rondleidingen en workshops gratis. Mogen wij u ontvangen op 18 juli?
foto
Bolstertuintip van Marijn
Als er 50 zaden in een zakje zitten, zaai er dan 10 of 15 (of als je maar 1 plant nodig hebt slechts 3 zaden). Mocht er door welke reden dan ook geen kieming (of voortijdig bezwijken van het kiemplantje) plaatsvinden, kun je het nogmaals proberen. Op is op, en dat is erg jammer.
foto
De Bolster B.V.
Biologische zaden
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe Nederland
Tel. +31(0)578 - 621433
Fax. +31(0)578 - 621418
Mail: [email protected]
Web: www.bolster.nl
Bolster logo Bolster op facebook Bolster op twitter
Wilt u geen nieuwsbrief ontvangen?
Klik hier om u af te melden.