De Bolster
De Bolster
Ga de uitdaging niet uit de weg
foto
Aandacht voor een oeroud gewas
De komkommer is geen onbekende in de Nederlandse tuin. Maar, wist u dat de komkommer al meer dan 3000 jaar oud is en er meerdere soorten komkommers zijn? Vanuit de winkel kennen we allemaal de lange, gladde groene komkommer, maar er zijn ook soorten met een stekelige huid of zelfs een gele kleur; de komkommer Gele Tros. Een gewas dat vooral in Italiƫ veel gezien wordt.

Teelt van de Gele Tros
De komkommer Gele Tros is een sterk ras, dat meteen in de volle grond gezaaid kan worden. In tegenstelling tot het bekendere broertje heeft de gele komkommer wel mannelijke en vrouwelijke bloemen. Hierdoor kan bijvoorbeeld door de bij of hommel zelfbestuiving en zaadvorming optreden.

Zoals de naam al aangeeft is de komkommer niet groen, maar wit/geel. Komkommer wordt geteeld als een augurk. Deze komkommer kan zowel horizontaal (dus liggend op de grond) als verticaal (groeiend tegen ondersteuning) geteeld worden. Zaai de komkommer in rijtjes met een afstand van 150 cm.
Komkommers hebben niet zo‘n stevig wortelgestel. Daarom is zaaien in de volle grond, waardoor u niet hoeft uit te planten een goede optie. Dit kan van half mei tot half juni.
De vruchten groeien aan de zijscheuten.

Eten
De Gele Tros komkommer smaakt het best wanneer deze op tijd geoogst wordt. De uiteinden van deze komkommer kunnen ietwat bitter zijn. Snij deze daarom weg. Het verschil in smaak is dat de groene wat meer waterig smaakt, terwijl de gele wat zoeter smaakt. Bij de Gele variant is het advies om de zaden te verwijderen, omdat deze hard kunnen zijn.
Komkommer wordt overwegend als salade gegeten, maar kan ook gestoofd worden.

Meer weten?
foto
Kent u de Amoro F1 & Alligator F1
De Bolster en pompoenen horen bij elkaar. Het is een echte specialiteit van het veredelingsteam. De Bolster biedt maar liefst 4 soorten eigen ontwikkeld pompoenras. En aanvullend ook nog 8 andere rassen. Er is dus voor ieder wat wils in het pompoenzaad assortiment.

Nieuwe rassen
Dit keer vragen wij speciale aandacht voor de nieuwe rassen, te weten Amoro F1 en Aligator F1. Deze rassen zijn van uitstekende kwaliteit, maar hebben ook specifieke eigenschappen.

De Amoro is een vroeg pompoenras met een hoge productie, meestal 2 tot 3 vruchten per plant van 0,8 tot 1,3 kg. De Amoro is goed snijdbaar en heeft smaakvol helderoranje vruchtvlees.
De Alligator is een groene pompoen, uitstekende bewaarbaarheid, meestal 2 vruchten per plant van 1,3 tot 1,8 kg. De Alligator is eenvoudig te ontpitten en hebben een vrij dikke geeloranje vruchtvlees.

Pompoen Amoro bestellen? http://bit.ly/1AnhRGi
foto
Plaag de plagen
Op Facebook hebben wij onze volgers gevraagd of zij tips hadden om plagen op een milieu- en diervriendelijke wijze te bestrijden. We wilden graag weten welke tips en handigheidjes er bestaan, waardoor wij toch maximaal kunnen blijven smullen uit de tuin maar wij ook kunnen genieten van andere levende wezens.

Aan onze oproep werd massaal gehoor gegeven. Wilt u deze tips lezen, klik dan hier: http://issuu.com/debolster/docs/natuurlijke_vijanden/1

Dit boekje is alleen digitaal uitgegeven. Indien u deze op papier wilt hebben, kunt u de digitale versie downloaden en printen.
foto
Daag je vader uit met onze Vaderdagactie
Houdt jouw vader wel van een uitdaging? Daag hem dan uit met een speciaal samengesteld moestuinpakket vol met lekkere maar niet voor de hand liggende groenten. Makkelijk te telen groenten, maar dat hoef je jouw vader natuurlijk nu nog niet te vertellen.

Voor deze vaders hebben wij eenmalig een Uitdagend Vaderdagpakket samengesteld. Dit pakket kan in juni gezaaid worden. Het pakket bestaat uit:
1. Snijbiet Five Colours
2. Ramenas Ronde zwarte
3. Komkommer Gele Tros
4. Groenlof Zuckerhut
5. Knolvenkel Perfection
6. Koolrabi Delikatess Blauwe
7. Per gewas een tips & tricks kaart

Speciaal voor Vaderdag hebben wij dit uitdagende pakket samengesteld. Daag je vader op een leuke manier uit. Tot woensdag 17 juni kunt u dit pakket via de webshop bestellen.

Dit uitdagende Vaderdagpakket bestellen? Klik dan hier.
foto
Tuintip van Marijn
Misschien ga je binnenkort op vakantie. Om te voorkomen dat onkruid de border tijdens jouw vakantie overneemt is het een idee om op de plekken, waar je onkruid verwacht, een dikke laag cacaodoppen of houtsnippers te strooien. De cacaodoppen of houtsnippers werken ook goed voor planten die pas net in de tuin staan, de grond droogt dan minder uit.
Zaaien in juni
In de volle grond kunt u de volgende gewassen zaaien:
Andijvie, Bladmosterd, Groenlof, Paksoi, Prei, Ruccola, Sla, Snijbiet, Spinazie (zomer), Tuinmelde, Tuinkers, Zomerpostelein, Courgette, Komkommer, Paprika, Peper, Pompoen, Suikermais, Knolvenkel, Koolraab, Koolrabi, Radijs, Rode Biet, Wortelpeterselie, Wortel, Bonen, Boerenkool, Broccoli, Savooiekool, Spruitkool, Bieslook, Bonekruid, Chinese bieslook, Kervel, Komkommerkruid, Peterselie, Snijselderij, Venkel, Waterkers, Wijnruit, Tuinzuring, Spinaziezuring.
Open Dag De Bolster 2015
Komt u ook op zaterdag 18 juli van 10.00 tot 16.00 uur op onze open dag aan de Oude Oenerweg 13 in Epe? Tijdens onze open dag kunt u gratis deelnemen aan rondleidingen naar onze veredelingsgewassen, onze teeltgewassen en zaadkluizen. Daarnaast hebben we een gevarieerd aanbod van gratis workshops, zoals biologische imkerij, de gezonde moestuin, ecologische rotstuinen, biologische kruidentuinen starten, vogels diervriendelijk weren uit de tuin of juist aantrekken.
En natuurlijk hebben we ook aan de kinderen gedacht met een speciaal programma.
foto
De Bolster B.V.
Biologische zaden
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe Nederland
Tel. +31(0)578 - 621433
Fax. +31(0)578 - 621418
Mail: [email protected]
Web: www.bolster.nl
Bolster logo Bolster op facebook Bolster op twitter
Wilt u geen nieuwsbrief ontvangen?
Klik hier om u af te melden.