De Bolster
De Bolster
Wat zaai jij in de oogstmaand?
foto
Kiemgroenten
Van mosterdkers naar fenegriek tot aan Chinese bieslook
Wij zijn fan van kiemgroenten en daarom zetten wij dit keer kiemgroenten in het zonnetje. Lekker telen op je vensterbank en daarna heerlijk smullen. Er is zoveel te kiezen als het om kiemgroenten gaat, dat je bijna niet weet wat je moet kiezen. Mosterdkers die echt naar mosterd smaakt of fenegriek die naar kerrie smaakt, Chinese bieslook die naar knoflook smaakt of radijskers die echt heel pikant smaakt. Kortom: kiezen en smullen maar.

Absorberen en zwellen
Kiemgroenten zijn jonge plantjes. Ze zijn nog maar net ontkiemd (dus uit hun zaadje gekomen), wanneer ze gegeten worden. Het kiemen is een proces, waarbij het zaad wordt geweekt en ontspruit. Alle soorten zaden, granen of peulvruchten kunnen ontspruiten. Tijdens het kiemproces absorbeert het zaadje water en zwelt deze op. De kiemzaden zitten vol voedingsenergie voor het nieuw plantje. Tegelijkertijd worden tijdens het ontspruiten grote hoeveelheden enzymen vrijgemaakt en neemt ook de voedingswaarde toe. Deze processen zorgen ervoor dat de kiemen belangrijke voedingsstoffen bevatten die een positief effect hebben op de gezondheid. Wist je trouwens dat ook het Voedingscentrum aangeeft dat kiemgroenten goed zijn voor je gezondheid?

Hoe gezond zijn kiemgroenten?
Kiemgroente bevatten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. In kiemgroente zitten koolhydraten, vetten en eiwitten, vitamine A en C, en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. De kiem bevat vaak meer voedingsstoffen dan de volwassen plant.

Eet verstandelijk, was (kiem-)groenten goed
Kiemgroenten moeten goed gewassen worden onder stromend water om te voorkomen dat er bacteriën op komen. Ook is het verstandig om kiemgroenten niet te lang te bewaren. Een paar seconden onderdompelen in kokend water is een goede optie, want door kiemgroenten te verhitten gaan evt. bacteriën dood.
Kiemgroenten gebruiken in warme groente (b.v. wokken) is een minder goed idee, omdat deze groente zeer snel verschrompeld.

Hoe gebruik je kiemgroenten?
Wij vinden kiemgroenten het allerlekkerst:
- op de boterham in combinatie met vleeswaren, kaas of tomaat
- als salade, in roerbakschotels (achteraf toegevoegd) of als garnering

Durf te variëren
De Bolster biedt een twaalftal variëteiten aan. Hier zitten bekende soorten als alfalfa en tuinkers bij, maar ook minder bekende soorten als fenegriek, mosterdkers, zonnebloem, radijskers en rode kool.
Er is zoveel te ontdekken. Al onze soorten zien? www.bolster.nl/kiemgroenten


foto
Aandacht voor een oeroud gewas: Snijselderij
Selderij, een tuinkruid met een sterke smaak, komt voor in vele soorten en maten. Zo kennen we o.a. bladselderij, struikselderij, bosselderij en snijselderij. Selderij is een plant die in Nederland voor komt in het wild. Omdat zij vrij zeldzaam is, staat de selderij op de Nederlandse Rode Lijst van planten. Dit maal geven wij speciale aandacht aan snijselderij.

Zaaien en oogsten van Snijselderij
Snijselderij wordt onder glas (omstreeks september zaaien) en in de volle grond (half april tot half mei) geteeld. Als je snijselderij zaait in de volle grond kun je tot 3 keer oogsten van dezelfde plant, vanaf juli tot en met september. Heb je onder glas gezaaid dan oogst je van december tot maart.

Snijselderij groeit bosvormig, dus met vele stelen aan één plant. Je mag er stengels afsnijden, de plant groeit weer aan. Vandaar de naam snijselderij.
De plant kan een hoogte bereiken van zo‘n 35 cm. Zaaien met een rijafstand van 20 cm; uitdunnen kan op een paar cm. Snijselderij verdraagt schaduw goed.

Tip
In de herfst kun je de snijselderij in een potje overplanten en in de serre of op je vensterbank verder laten groeien! Zo heb je de hele winter verse snijselderij.

Rassen
Er zijn verschillende rassen zoals Gewone Snij, Amsterdamse Fijne en Amsterdamse Donkergroene. De verschillen zitten in grofheid, bladkleur, bladinsnijding en groeikracht. Bij De Bolster bieden wij de Snijselderij Gewone Snij. Een soort die minder gevoelig is voor bladvlekken-ziekte.

Bereiden
Snijselderij wordt vooral als smaakmaker gebruikt in diverse gerechten. Gebruik altijd een klein beetje, want de smaak is sterk. Snijselderij kennen we vooral van gerechten met soep, maar deze groente laat zich ook goed combineren met knoflook, peper, zout, prei, kip, appel, aardappel en pasta. Deze groente doet het goed wanneer je haar rauw eet, stoomt, roer bakt of kookt. En niet geheel onbelangrijk: snijselderij helpt het darmstelsel om voeding beter te verteren!

Zin om snijselderij te zaaien? www.bolster.nl/kruiden
foto
De Bolster in Landleven en op het evenement Beleef Landleven
In het tijdschrift Landleven (nr. 7 die nu in de winkel ligt) is De Bolster geportretteerd. En daar zijn we best een beetje trots op. Door de ogen van de fotograaf en de pen van de journaliste van het tijdschrift Landleven kun jij De Bolster nu nog beter leren kennen. En dat vinden wij leuk.

Het is leuk als andere mensen ons nog beter leren kennen. Daar zetten we de social media voor in, we organiseren elk jaar een Open Dag, we geven inspiratie via onze catalogus, maar toch.. Een presentatie via dit unieke tijdschrift waarderen we zeer.
foto
Lekker, het is tomatentijd!
Het kan je niet ontgaan zijn dat De Bolster eigen tomatenrassen heeft ontwikkeld in haar veredelingsprogramma. Net als bij iedereen zijn de tomaten ook bij onze telers al enige tijd rijp en volgroeid. En dat betekent dat onze specialisten nog vaker dan normaal gesproken onze telers bezoeken en overleggen hoe we deze tomatenrassen nog verder zouden kunnen verbeteren, zodat ook jij een nog betere tomatenoogst krijgt.

En bij elk bezoek hebben we het geluk dat we heel veel van die overheerlijke tomaten moeten proeven en testen. We smullen er wat op los. Zo waren we onlangs bij de Hooge Kamp in Beemte Broekland (Apeldoorn) en de Noorderhoeve in Schoorl. Hoe leuk en interessant het was, is te zien op deze fotocollage. Meer weten over deze bedrijven? http://www.noorderhoeve.nl/ en http://www.hoogekamp.nl/

Zelf ook overheerlijke De Bolster tomaten kweken? www.bolster.nl.vruchtgewassen
foto
Tuintip van Marijn
Bij het naderen van de nazomer denken veel mensen aan het maken van een eigen composthoop. Dat is een goed idee met veel voordelen. Wellicht is het handig om nog even te lezen wat er wel en niet op een composthoop mag liggen.

Wel op een composthoop: Rauwe groenten en fruit, Koffiefilters en theezakjes, Eierschalen, Herfstbladeren, Grasmaaisel, Snoeiafval en Houtsnippers.

Niet op een composthoop: Gekookte groenten en fruit, Schillen van niet-biologische citrusvruchten en aardappelen, Onkruid en zieke planten, Coniferentakken, Bloeiende of zaaddragende planten, Vlees en botten, Kattenbakkorrels- en uitwerpselen.

Waarom ook weer composteren?
Een composthoop is geen verkapte ‘vuilnisbelt‘ Compost verbetert de kwaliteit van de grond in de tuin. Het zorgt er voor dat vocht langer wordt vastgehouden bij een zanderige bodem en bij een kleiige bodem maakt het de grond luchtiger. Compost van een goede kwaliteit bevat nuttige voedingsstoffen die de planten helpen groeien.
foto
Zaaien in september:
In de volle grond:
Bladmosterd, Bloemkool, Bieslook fijn, Komkommerkruid, Lepelblad, Wilde Marjolein, Peterselie, Salie, Winterkers

Onder glas:
Rucola, Veldsla, Winterpostelein,
Reminder kortingsvoucher
Wanneer je overweegt om bovenstaande zaden (of andere De Bolster zaden) te bestellen in onze webshop, vergeet dan niet om de kortingscode (Bolsterbeleving) die je op de Open Dag hebt ontvangen te gebruiken.
De Bolster B.V.
Biologische zaden
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe Nederland
Tel. +31(0)578 - 621433
Fax. +31(0)578 - 621418
Mail: [email protected]
Web: www.bolster.nl
Bolster logo Bolster op facebook Bolster op twitter
Wilt u geen nieuwsbrief ontvangen?
Klik hier om u af te melden.