Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16054 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Prei telen: onze tips

Een bijzonder feitje over de prei, is dat het een tweejarige plant is die als eenjarige groente wordt geteeld. Zowel de dikke witte schacht als het groene deel van de bladeren en de wortels van de prei zijn geschikt voor consumptie. In ons assortiment heb je de keuze uit twee rassen. De eerste is de prei ‘Blauwgroene Herfst’, die vrij veel vorst kan verdragen en weinig last heeft van slijtageverschijnselen in de late herfst en winter. Daarnaast vind je het prei ras ‘Herfstreuzen 2’ in ons aanbod: een productief ras dat vooral geschikt is voor de vroege herfstteelt. Ben je op zoek naar meer informatie voor als je zelf prei wil gaan telen? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres.
 

> Bestel nu biologische prei zaden
 

Zaaien en planten

Voor de herfst- en winterteelt van prei begin je in het vroege voorjaar met voorzaaien. Preiplantjes groeien best traag in het begin. Zaai de prei daarom binnen voor in een bak of tray of onder koud glas, op zaaiafstand van 10 x 1 cm. Zorg ervoor dat het zaaibed onkruidvrij is en houd een zaaidiepte aan van 0,5 cm. Als je binnen voorzaait, zet de tray dan op een koele lichte plaats. Plant de jonge planten vervolgens buiten uit vanaf eind april op 10 x 3 cm, dus één plantje per 3 cm (of dun ze uit indien je gebruikmaakt van een platte bak). Vervolgens blijven ze ongeveer tien weken op het bed staan, waarbij het belangrijk is om het zaaibed goed te bemesten. Vanaf eind mei tot juli kun je ze dan uitplanten op 40 x 15 cm. De plantjes zijn dan ongeveer vier tot zes millimeter dik (het liefst zo dik als een potloodje). Plant de prei het liefst zo diep mogelijk, dat ze nog net boven de grond uitsteken.
 

Standplaats

Prei wordt vaak bij de bladgewassen gezet, omdat het een vergelijkbare hoeveelheid bemesting nodig heeft. Houd je aan de vruchtwisseling: eens in de vier tot zes jaar prei en uien op hetzelfde stuk tuin. Prei houdt daarnaast van een zonnige, open plek die niet beschut is.
 

Bemesting

Voor de teelt in de herfst en winter, kun je de voorafgaande teelt al de helft van de bemesting voor de prei geven. Net voor de teelt geef je dan de andere helft, bij voorkeur in de vorm van goed verteerd materiaal. Daarnaast heeft prei veel voeding nodig, maar niet teveel vers materiaal omdat dat insecten aantrekt.
 

Verzorging

Houd de bodem onkruidvrij, zodat het gewas goed opdroogt. Zo breng je lucht in de grond, wat de prei goed kan waarderen. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de prei aan te aarden. Dit doe je door een laag grond tegen de stengel van de prei aan te brengen. Hierdoor krijgt de prei een langere witte schacht.
 

Ziektes en plagen

Het is van belang dat de prei goed doorgroeit, omdat planten die dat niet doen sneller worden aangetast door ziektes en plagen. De belangrijkste belagers van de prei zijn de preimot en de preivlieg (dezelfde als uienvlieg). Gebruik indien nodig insectengaas. Zet prei op open stukken land waar de wind vrij spel heeft, zodat vliegende plagen moeite hebben met aanvliegen. Voer vervolgens aangetaste planten direct af. Doe dit niet op de composthoop, want dit kan weer aanvullende plagen aantrekken!
 

Oogsten en bewaren

De oogst werkt als volgt: steek de planten los, schud de grond eraf en trek de verwelkte en verdroogde bladeren er alvast af. Snijd de wortelbaard eraf. Je kunt nu eventueel het bladval verzamelen en afvoeren, zodat er geen insectenaantasting en schimmelziekten komen. Je kunt prei nog zeker een week goed bewaren in de koelkast.
 

Heerlijke recepten

Prei is in de meest uiteenlopende gerechten te verwerken, en kun je het hele jaar door eten. Ga voor een Hollandse preihutspot, of verwerk de prei in deze stoofschotel. Ook is prei altijd een goede toevoeging in een pasta, zoals bij deze ravioli met ham-preisaus. Zin in een lichte maaltijd met prei? Maak dan eens prei-mosterdsoep of deze preisoep.
 

Prei zaden bestellen

Ben je benieuwd naar onze prei zaden? Bekijk dan hier ons assortiment. Voor vragen over ons aanbod of over de teelt van prei kun je gerust terecht bij onze klantenservice.
 

Prei ‘Herfstreuzen 2’
Prei
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16054 reviews
Kiyoh