Rode kool oogsten

De rode kool behoort tot de sluitkolen, samen met de witte kool, spitskool en savooiekool. Alle sluitkolen hebben ongeveer dezelfde voedingsbehoeften en eigenschappen. De rode kool ‘Langedijker Bewaar 2’ is een middelgrote hoog-ronde rode kool, die vooral geschikt is om te bewaren. Bewaarsoorten zijn stugger en donkerder van kleur. Het is belangrijk dat rode kool goed bemest wordt, en niet te lang droog staat. Sluitkolen groeien het beste op zwaardere gronden – op zure en lichte gronden presteren de sluitkolen vaak veel minder goed, omdat er langdurig te weinig voedingsstoffen (beschikbaar) zijn. Hierdoor kan de kool niet goed gestaag doorgroeien. De kool wordt dan minder stevig, en is veel minder lang houdbaar.

Rode kool wordt geoogst van eind september tot en met november. Je kunt zelf bepalen wanneer je hem groot genoeg vindt. Je begint door de kool van de stam te snijden. Gooi de buitenste bladeren weg, want die zijn niet eetbaar. Door de rode kool op tijd te oogsten, voorkom je dat de kool openbarst. Daarnaast is het belangrijk om alle rode kolen voor een vorstperiode van het land te halen. Een lichte nachtvorst kan de rode kool wel goed doorstaan.

Bewaren

Je kunt rode kool het beste bewaren op een donkere, koele en droge plek bij een temperatuur van 12-15°C. Op deze manier kun je een hele rode kool anderhalf tot twee maanden bewaren. Voorgesneden rode kool kan afgedekt met vershoudfolie een paar dagen worden bewaard in de koelkast. Wanneer je de kool geblancheerd hebt kun je deze tot twaalf maanden in de vriezer bewaren. Dit kan in een plastic bak of in een gesloten plastic zakje. Daarnaast kun je rode kolen ook prima inkuilen.

Recepten

Rode kool heeft een echte koolsmaak. De kool is perfect om een stamppot, stoofschotel of salade van te maken. Je kunt ervoor kiezen om hem te serveren met gebakken plakjes appel of met gebakken spekjes. Hier vind je een aantal recepten om thuis uit te proberen: Coleslaw van rode kool, temaki sushi met gefermenteerde rode biet en rode kool, eendenborst met sinaasappelglazuur en rode kool, rode kool met spekjes en rode kool steak met blauwaderkaas en truffel.

Biologische rode kool zaden kopen

Heb je vragen over het oogsten van de rode kool ‘Langedijker Bewaar 2’? Neem dan gerust contact met ons op en wij zullen je zo goed mogelijk helpen met het beantwoorden van je vragen. Bekijk ons biologische assortiment rode kool en plaats vandaag nog jouw bestelling online.

Rode kool
Rode kool gesneden
9,4