Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Vrienden en vijanden in de moestuin

In de moestuin zijn er heel veel planten die je gewoon naast elkaar kunt zetten zonder dat ze last van elkaar hebben. Er zijn ook soorten die het juist niet goed doen naast elkaar. Hieronder een aantal voorbeelden.

Vrienden

Tomaten doen het goed naast basilicum. Ook is het slim om hier afrikaantjes (ook wel "stinkertjes") tussen te zetten. Dit voorkomt plagen van aaltjes, vele mieren en de tomatenvlieg, waar tomaten heel erg gevoelig voor zijn. 

Zet prei en wortels bij elkaar in de buurt. De prei verspreidt een lucht waar de wortelvlieg ver uit de buurt blijft en de wortel geeft een geur af waardoor de prei-vlieg uit de buurt blijft. Hierdoor sla je meteen twee vliegen in één klap.

Courgette kun je heel goed combineren met Oost-Indische kers en het ziet er ook nog eens mooi uit als het blad door elkaar groeit.

Vijanden

Uien naast peulen planten is geen goed idee. Peulen maken in de grond veel stikstof aan, hierdoor zal de ui te veel blad vormen, wat de bolgroei afremt. 

Zet planten uit dezelfde familie niet te dicht op elkaar, deze zullen te veel voedingstoffen van elkaar afnemen. Ook trekken zulke familieleden dezelfde plaaginsecten aan en dit vergroot de kans op ziekten en plagen.

Houd dus rekening met wat je naast elkaar zaait of uitplant. Dit kan effect hebben op de groei van de plant en uiteindelijk natuurlijk de oogst.