BIO-zaden voor een

succesvolle teelt

Winterpeen oogsten en bereiden

De winterwortels zijn te oogsten in oktober en november. Je kunt testen of ze de juiste grootte hebben door aan de bovenkant van de peen de grond wat weg te halen. Je ziet dan de diameter van de wortel en kunt zo snel beoordelen of je deze groot genoeg vindt om te oogsten. Om het zeker te weten, is het goed om een aantal penen te oogsten. Mocht je de wortels nog niet direct gaan eten na het oogsten, laat ze dan vooral in de grond zitten, want de winterpenen groeien met lagere temperaturen niet meer door, maar zijn wel gewoon in de grond te bewaren.

Hoe kun je winterpeen het beste bewaren?

Verwijder na het oogsten het loof van de winterpeen, zo kun je de penen een aantal weken bewaren. Leg ze op een koele plek van ca. 12 graden. Je kunt ze ook, liefst ongewassen, in de koelkast bewaren in een papieren- of open plastic zak. Je kunt de wortels ook invriezen door deze eerst 3 minuten te blancheren en daarna, in een goed afgesloten plastic zakje, in de vriezer te leggen.

Een verrassend recept met winterpeen

De winterpeen is een stuk groter dan de bospeen, maar smaakt eigenlijk identiek. Je kunt er heerlijke soepen mee maken. Naast het gebruik in hartige recepten, kun je winterpeen ook heel goed verwerken in een zoete taart. Smullen maar!

Zaaien
Zaaien
9,4
Bekijk alle 8485 reviews