Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Teelttips voor vruchtgewassen

Vruchtgewassen komen uit een beperkt aantal families, namelijk de komkommerfamilie (pompoen, courgette, augurk, komkommer en watermeloen), de nachtschade-familie (tomaat, paprika, peper en aubergine) en de grassenfamilie (suikermaïs).
Een groot deel van de vruchtgewassen kan het best beschut geteeld worden in een kas of tunnel. Wie niet over een kas of tunnel beschikt, kan gelukkig genoeg variatie en teeltplezier bij de komkommerfamilie vinden (pompoen, courgette, augurk, komkommer en suikermaïs)

Wat de leden van de komkommerfamilie gemeen hebben, is dat ze houden van een rijke, organische bemesting, zon en een vochtige bodem. Het zijn over het algemeen weelderige groeiers.

Pompoen

Pompoen is de topper wat de weelderige groei betreft en kan werkelijk overal om- en overheen geleid worden, indien het een rankend type betreft. Wanneer u niet genoeg ruimte heeft om de pompoen over de grond te laten kruipen, kunt u hem ook over een boom, een dak, de composthoop of een houten constructie heen leiden. Wilt u nog eenvoudiger pompoenen kweken, kies dan voor onze nieuwe bush-rassen met slechts een korte rank: Amoro F1 en Alligator F1. U hoeft dus niet per sé een hele grote tuin te hebben om toch van deze heerlijke herfst/wintergroente te kunnen genieten. Onze pompoen soorten zien?  Klik dan hier.

Teeltadvies

Eind april/begin mei warm voorzaaien onder glas.Tijdens de kieming niet te veel water geven. Luizen zijn dol op pompoenzaden! Zijn de zaden eenmaal gekiemd, dan is dit geen probleem meer. Na ca. 3 weken buiten uitplanten, 1 plant per m². Ter plaatse zaaien van half mei tot half juni, in een door de zon opgewarmde bodem bij >20°C. Per zaaiplek 2 zaden op 3 à 4 cm diepte zaaien. Na opkomst één plant laten staan. Voorkom dat muizen de zaden opeten en plaats direct na het zaaien een bloempot omgekeerd op de zaaiplek. Na een week de potten weghalen! Leg aan de buitenkant van het veldje regelmatig de ranken terug. Pompoenen kunnen vanaf begin september geoogst worden; voorkom in ieder geval nachtvorstschade. Oogst alleen voldoende rijpe vruchten; de vruchtstelen moeten verkleurd en wat rimpelig/kurkachtig zijn. 


Bewaren
Pompoen is rijk aan vitamine C en kan (afhankelijk van het ras) tot ver in de winter bewaard worden. De vruchten moeten dan wel rijp geoogst worden; pas wanneer de vruchtsteel rimpelig en ingedroogd is, mogen ze geoogst worden. Daarna moeten ze in een goed geventileerde droge ruimte bewaard worden (idealiter een temperatuur van 8-12°C) Pompoenen houden niet van een koude bewaring. Beneden 8°C kan koudeschade optreden, waarna de vruchten versneld gaan rotten. Pas bovendien op voor muizen en ratten!

Courgette

U kunt courgettes het best warm voortrekken onder glas, bij voorkeur bij zonnig weer. Tijdens de kieming niet te nat maken. Eind mei de zaailingen (met 3 blaadjes) buiten uitplanten, 1 plant per m². Courgetteplanten zijn uiterst productief. Professionele telers snijden zelfs elke dag om een juiste vruchtmaat te verkrijgen. Zoveel discipline verwachten wij niet van u, maar het is wel verstandig vanaf eind juni de jonge vruchten regelmatig te plukken. Het beste moment hiervoor is wanneer ze ongeveer 15 cm lang zijn. Er worden dan steeds nieuwe vruchten gevormd tot in de herfst. Courgetteplanten ranken niet en ze zijn niet bestand tegen nachtvorst. Naast de vruchten zijn ook de bloemen van courgetteplanten eetbaar. Onze courgette soorten bekijken? Klik dan hier

Komkommer

De teelt van komkommer is volledig vergelijkbaar met augurk. Komkommers kunnen zowel liggend als verticaal geteeld worden. Vanaf eind april kan onder glas gezaaid worden. Eind mei in potjes overplanten en buiten uitplanten op 40 cm, rijafstand 150 cm. Komkommers hebben niet zo’n stevig wortelgestel, wees dus voorzichtig met het uitplanten van de zaailingen en laat ze bij voorkeur niet te lang in potjes staan (<3 weken). Rechtstreeks buiten zaaien is mogelijk van half mei tot half juni. Regelmatig doorplukken en te dikke vruchten verwijderen. Zo nodig de ranken terugleiden of voorzichtig snoeien, maar verwijder niet de hele ranken. Onze komkommer soorten zien? Klik dan hier

Paprika en Peper

De paprika en peper rassen uit ons assortiment, allen van de Capsicum annuum groep, hebben eenzelfde teeltwijze. De rassen verschillen in kleur, vorm, smaak en iets in groeiwijze. Onrijp  zijn paprika’s groen, paars, bruin of wit. Ze rijpen af naar rood, geel oranje of bruin. Pepers en paprika’s hebben veel warmte nodig. Telen onder glas of folie is verreweg het beste. Zaai vanaf  maart voor en kweek bij minimaal 20°C op (kiemtijd 2-3 weken). Onder de 18°C gebeurt er vrijwel niks. Hoe warmer, hoe sneller de kieming. Plaats tijdens de kieming een plastic zakje over de potjes om tijdelijk meer warmte te creëren. Zet de zaailingen na kieming op een lichte en warme plaats. Verspeen in potjes bij het verschijnen van het tweede paar blaadjes. Plant na half mei uit (50x50 cm), wanneer er geen vorst meer wordt verwacht. Gebruik bamboestokken of touw om te voorkomen dat de planten omvallen of zwaar beladen takken afbreken. Oogst in september en oktober. Bevorder de vruchtzetting door af en toe tegen de bamboestok of het touw aan te tikken; de bloemen laten dan hun stuifmeel los.  Onze paprika en peper soorten zien? Klik dan hier


Tomaat

Tomaten vereisen een warme, zonnige en beschutte standplaats. Zaaien vanaf maart tot half april onder glas of voor een raam binnenshuis. Overplanten in potjes met een diameter van ca. 10 cm. Begin mei in de kas of na 20 mei  buiten uitplanten op een afstand van 90x50 cm. Bij elke plant een stok plaatsen en op verschillende plekken de stam vastbinden. Ook kan de plant aan een touw omhoog worden geleid. De uitlopers in de bladoksels (zogenaamde dieven) tijdig weghalen of wegsnijden (alleen bij droog weer!). Eventueel toppen als de plant te hoog wordt; boven de vierde vruchttros de hoofdstengel afsnijden. Een teelt in de Hollandse buitenlucht zonder overkapping is risicovol, vanwege de schimmel Phytophtora infestans. Onze tomaten soorten zien? Klik dan hier