BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16404 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Dille zaden

Dille is een eenjarige plant met naaldachtige bladeren. Van origine komt deze plant uit Zuid-Europa, maar ondertussen is dit kruid wereldwijd bekend en geliefd. Dille wordt veel gebruikt in de Scandinavische keuken en combineert uitstekend met visgerechten. Ook wordt dille veelvuldig gebruikt bij het inmaken en wecken van bijvoorbeeld augurk of komkommer. Dille kook je niet mee met gerechten, omdat de blaadjes dan hun smaak verliezen. De plant heeft niet alleen een verfijnde smaak, maar staat ook bekend als een gezond kruid. Dille is rijk aan vitamine C, is licht slaapverwekkend en zou helpen je darmen tot rust te brengen. Dille kent daarnaast nog een extra voordeel: wanneer je dille zaden op verschillende plekken in je moestuin zaait, houdt de geur van de planten ongedierte als de zwarte bladluis op afstand. Een reden te meer om dille toe te voegen aan je eigen kruidentuin.

> Lees meer

Dille
Dille Anethum graveolens 3090
Dille is een eenjarig, heerlijk geurend kruid. Wanneer je dille verspreid door de tuin zaait kan de geur van dit kruid overlast van bladluizen verminderen.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

Dille kweken

Dille zaden kun je het beste meteen in de volle grond zaaien, omdat de plant een penwortel ontwikkelt. Penwortels laten zich niet goed verplaatsen, waardoor voorzaaien erg lastig is. Dille houdt van zon, maar kan eventueel ook in de halfschaduw worden geteeld. Je zult wel zien dat de plant dan minder snel zal groeien. Qua bodem stelt dille niet veel eisen; je kunt het kruid op verschillende grondsoorten kweken. De grond mag licht vochtig blijven, maar kijk uit dat deze niet te nat wordt. Ook uitdroging is funest voor deze plant, dus zeker in de zomer is het dus belangrijk erop te letten dat je precies de juiste hoeveelheid water geeft. Dille zaden ontkiemen langzaam, maar kunnen na het kiemen flink groeien. Deze vlotte groei houdt ook in dat dille de neiging heeft om door te schieten. Hoewel de plant na de oogstperiode snel smaak verliest, zijn de bloemen en de zaden ook goed te gebruiken in je gerechten. Daarbij zijn de bloemen van de dilleplant heel aantrekkelijk voor bijen, dus het kan weinig kwaad je dille eens tot bloei te laten komen.

Dille zaaien

Dille zaden kun je in april, mei en juni in de volle grond zaaien. Zaai niet al je dille zaden in een keer, maar doe per week een rijtje. Doordat de dille zaden op verschillende momenten ontkiemen, kun je ook langer oogsten. Je zaait dille in rijen met een afstand van zo’n tien centimeter. Je woelt de grond wat los, zodat deze luchtig wordt en de penwortel die zich gaat ontwikkelen de ruimte krijgt. Je dekt de dille zaden af met een dun laagje grond, waarna je dit voorzichtig aandrukt. Na twee weken ontkiemen je zaden en kun je het teveel aan kiemplantjes uitdunnen.

Extra tips voor het zaaien van dille

Sommige kruiden hebben een groeicyclus die erg op elkaar lijken. Zo kun je op een vergelijkbare manier dille en koriander kweken. Wil je het hele jaar door genieten van verse kruiden? Dan kun je ervoor kiezen je dille zaden in een bloempot te zaaien, zodat je dit kruid binnen kunt kweken.

Dille oogsten

Omdat je je dille zaden op verschillende momenten hebt gezaaid, kun je het kruid ook op verschillende momenten oogsten. Je oogst de hele plant, zo’n zes tot acht weken na het zaaien. Het oogsten van dille is heel eenvoudig: snijd de plant af met een schoon mes, ongeveer vijf centimeter boven de grond. Dille groeit niet snel weer aan, maar het kan gebeuren dat je van dezelfde plant later nogmaals kunt oogsten. Dille is, zoals veel kruiden, vers het allerlekkerst, maar je kunt verse dille een aantal dagen bewaren in de koelkast. Doe dit in een papieren zak, om zo uitdroging te voorkomen. Wil je je dille langer bewaren, dan kun je je oogst het beste drogen.

Dille zaden koop je online bij De Bolster

Ben je enthousiast geworden over dille? Wil je graag kruidenazijn en kruiden olie maken of loopt het water je al in de mond bij de gedachte aan zalm met verse dille? Bestel dan nu je dille zaden in onze webshop. Je hebt je bestelling binnen een week in huis. Uiteraard zijn al onze zaden biologisch en gegarandeerd GMO-vrij.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16404 reviews
Kiyoh