BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16404 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Tijm zaden

Tijm is een halfheester uit de lipbloemenfamilie. De plant heeft kleine, grijsgroene blaadjes die in een soort krans lijken te groeien. Tijdens de bloeiperiode ontwikkelt de plant kleine, geurende bloemetjes die bijen en vlinders aantrekken. Van origine komt dit geurige kruid uit het Middellandse Zeegebied, vandaar dat je het veelvuldig terugvindt in de mediterrane keuken. Bij De Bolster hebben wij twee soorten tijm zaden in ons assortiment: Zomertijm en Tijm ‘Duitse winter’, waarbij je er rekening mee moet houden dat de zomertijm wat minder winterhard is dan de Duitse winter. Wel is deze tijm wat malser en verhout de plant minder snel.

> Lees meer

Tijm PRO
Tijm ‘Duitse Winter’ is een meerjarig keuken- en heelkruid. De blaadjes en stengeltoppen worden zowel vers als gedroogd gebruikt.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info
Zomertijm PRO
Zomertijm Thymus vulgaris 3275
Zomertijm is een meerjarig keukenkruid, en maakt mooie malse stengels met sterk geurige blaadjes. Onmisbaar in de mediterrane keuken. Groeit vlot weg. Beperkt winterhard.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

De geschiedenis van tijm

De geschiedenis van tijm gaat ver terug. Dankzij kleitabletten weten we dat in Mesopotamië tijm al veelvuldig gebruikt werd en de oude Egyptenaren zagen tijm als een heilige plant waarmee ze het kwaad konden bestrijden. Ook werden al vroeg de geneeskrachtige kenmerken van tijm ontdekt, die we heden ten dage nog altijd terugvinden in bijvoorbeeld de bekende tijmsiroop. Tijm zou namelijk helpen bij keelpijn, hoesten en slijmvorming tegengaan. Ook kun je van tijm een rustgevende thee maken.

Het gebruik van tijm in de keuken

Tijm smaakt kruidig en licht bitter. Je gebruikt de kleine blaadjes door ze van de stelen af te ritsen. Je kunt de kleine blaadjes eventueel nog fijner snijden, maar dit is niet noodzakelijk. Tijm is een welkom kruid in allerhande gerechten, zoals vleesgerechten, ragouts of winterse bouillons. Let erop dat bij het meekoken van tijm de smaak vaak sterker wordt. De bloemen van tijm zijn ook eetbaar. Deze hebben dezelfde smaak als de blaadjes, maar dan met een wat zoetere toon. Je kunt de bloemen uitstekend gebruiken als garnituur voor salades en mediterrane desserts. Ook is het leuk om de gekleurde bloemen toe te voegen aan bijvoorbeeld zelfgemaakte kruidenboter.

Tijm kweken

Tijm kweken is niet lastig, als je rekening houdt met een aantal zaken. Omdat het hier gaat om een plant uit warmere streken, kies je voor je tijm een locatie waar het warm en zonnig wordt. Ook heeft de plant behoefte aan goed gedraineerde, voedselarme grond. Van origine groeit tijm namelijk op rotsachtige plekken. Als de bodem van jouw moestuin niet aan de eisen van tijm voldoet, is dat echter geen probleem. In principe kan de plant op elke grondsoort groeien, zo lang deze niet te zwaar en te vochtig is. Je kunt er dan beter voor kiezen je grond te mengen met zand, zodat deze water beter doorlaat en minder rijk maakt. Heb je te maken met dikke, vochtige kleigrond? Dan kun je overwegen de planten in hogere bakken te zaaien. Ook goed om rekening mee te houden is dat tijm in het tweede jaar, in het begin van de zomer, zal gaan bloeien, wat tot smaakverlies van de blaadjes zal leiden.

Tijm zaaien

Tijm heeft warmte en licht nodig om te kiemen, dus tijm zaden kun je het beste eerst voorzaaien. Je doet dit in maart en april, waarna je de zaailingen uitplant in mei. Let er ook bij je voorgezaaide tijm zaden op dat je niet te voedselrijke grond gebruikt en niet te veel water geeft. De verleiding tot extra water geven kan groot zijn, omdat tijm zaden langzaam ontkiemen. Daarbij kunnen tijm zaden nogal wispelturig zijn: er zijn tijm zaden die binnen drie weken ontkiemen, maar andere zaden nemen langer de tijd om hun kopje boven de grond steken. Ook belangrijk is om te weten dat je je tijm zaden niet in potgrond moet zaaien. Deze grond is veel te verzadigd met voedselstoffen en veel te zwaar.

Zaaien in de volle grond

Zaai je liever direct in de volle grond? Start dan met zaaien als de kans op nachtvorst voorbij is. In mei en juni kun je je tijm zaden het beste in een zonnig bed zaaien, maar let erop dat dit bed ook geen schaduw vangt van andere planten. Hou rekening met een plantafstand van minimaal vijfentwintig bij vijfentwintig centimeter. De tijm zaden ontwikkelen zich tot een kleine struik en hebben dus zeker die afstand tot elkaar nodig om tot een volle plant te kunnen opbloeien. Hoewel tijm een meerjarige plant is, zal deze uiteindelijk te veel verhouten. Daarom is het aan te raden na een aantal jaren de oude tijmplanten te verwijderen en nieuwe tijm zaden te zaaien.

Tijm oogsten

Tijm kun je oogsten zo gauw de plant ongeveer vijftien centimeter hoog is. Oogst niet te veel blaadjes, want je wilt natuurlijk dat de plant door kan groeien en mooi vol wordt. Van tijm pluk je de bovenste steeltjes met de blaadjes. Deze zijn het lekkerst en het makkelijkst te verwerken. Door de kruiden regelmatig te oogsten, krijg je een vollere plant. Deze zal door het verwijderen van bladeren namelijk nieuwe vertakkingen maken. In het tweede jaar van de plant kun je wat minder voorzichtig zijn met het oogsten, zolang je maar zeker een derde deel van de volledige plant laat staan. Zo gauw de tijm start met bloeien, is het verstandig je tijmplanten regelmatig terug te snoeien. Dit doe je tot op het hout. Hiermee voorkom je verdere verhouting van de plant. Je geoogste tijm kun je enkele dagen bewaren in de koelkast bewaren. Doe dit in een vochtig keukenpapiertje; dan zijn de takjes zo’n vijf dagen houdbaar. Ook leent tijm zich uitstekend om te drogen. De smaak zal hierdoor alleen maar intenser worden. Als laatste kun je ervoor kiezen je tijm in te vriezen, zodat je zeker drie tot zes maanden gebruik kunt maken van heerlijke, verse tijm.

Tijm zaden bestellen bij De Bolster

Tijm kweken en gebruiken in de keuken is vrij eenvoudig. Het levert een geurige, smakelijke en nuttige plant op: niet alleen voor je gezondheid, want de plant houdt ook nog eens slakken op afstand. Zaai dus je tijm zaden in een kruidenspiraal of begin je eigen kruidentuin op een plek in jouw moestuin. Bestel je biologische tijm zaden vandaag nog of maak een keuze uit ons uitgebreide assortiment biologische kruiden zaden. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16404 reviews
Kiyoh