BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16499 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Koriander zaden

Koriander is een eenjarige plant die bij de schermbloemenfamilie hoort. Koriander zaden zijn in gedroogde, gemalen vorm ook wel bekend onder de Maleise naam ketoembar. Deze specerij wordt dan ook veelvuldig gebruikt in de Indonesische keuken. Van oorsprong komt de korianderplant uit het Midden Oosten en het gebied rondom de Middellandse Zee. Hoe de plant in onze streken terecht is gekomen, is niet helemaal duidelijk. Wel is er sinds de tweede helft van de vorige eeuw een toename van koriander in onze streken geregistreerd. Waarschijnlijk komt dit doordat we vanaf de jaren zeventig meer internationale gerechten zijn gaan eten.

> Lees meer

Koriander Coriandrum sativum
Koriander Coriandrum sativum 3150
Koriander is een eenjarig, sterk geurend kruid. De zaden van koriander kunnen geoogst worden als ze bruin worden, meestal rond september.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

De smaak van koriander: zeep of zalig?

Van de wortels en de bloemen tot aan de bladeren en de koriander zaden: je kunt de volledige plant gebruiken in je gerechten. Probeer de verschillende delen van de plant uit, want er kan behoorlijk wat smaakverschil in zitten. De smaak van met name de verse bladeren van koriander is regelmatig een punt van discussie; veel mensen ervaren de smaak als fris, maar een kleine groep mensen vindt korianderblad naar zeep smaken. Naast het blad worden vaak de koriander zaden gebruikt in gerechten. Deze hebben een meer nootachtige, pikante smaak. Door hun warme smaak zijn gemalen koriander zaden een essentieel onderdeel in speculaaskruiden.

Koriander kweken

Koriander is niet lastig te kweken, maar kan soms wel wat kuren vertonen. Wanneer de temperatuur te laag is, de grond te droog of juist te nat is, kan de plant snel doorschieten. Dat is op zich geen probleem: ook de bloemen zijn eetbaar én ze trekken vlinders en bijen aan. Daarbij is bloei nodig als je het liefst de zaden wilt oogsten. De smaak van de bladeren zal echter door de bloei wel snel afnemen. Zaai je koriander zaden in de volle grond in april, mei en juni met tussenpozen van zo’n twee weken. Op deze manier kun je in de maanden juli, augustus en september doorlopend bladeren oogsten van dit kruid.

Koriander zaaien

Je kunt je koriander zaden vanaf februari laten voorkiemen, waarna je ze in april in de volle grond zet. Zorg er dan wel voor dat je de zaailingen een week voordat je ze in de volle grond plaatst, laat wennen aan de lagere temperatuur. Zet hiervoor je potten of zaaitrays buiten en haal ze zo gauw het ‘s avonds afkoelt weer naar binnen.

Zaaien in de volle grond

Zaai je je koriander zaden liever in de volle grond? Dan zaai je vanaf april om de paar weken een klein rijtje met zaden. Zorg ervoor dat er twintig centimeter tussen de rijen zit en dun je zaailingen uit op een onderlinge afstand van minimaal tien centimeter. Koriander kun je overigens ook goed in bakken zaaien. Het voordeel hiervan is, dat je makkelijker slakken kunt bestrijden. Die vinden koriander namelijk erg smakelijk.

Koriander oogsten

Als je plant een hoogte heeft van zo’n vijftien centimeter, kun je starten met het oogsten van de blaadjes. Je kunt deze meteen gebruiken in je gerechten of fijngesneden in je vriezer bewaren. Koriander kun je ingevroren lang bewaren, zonder dat het kruid zijn smaak verliest. Een andere manier om koriander langer te bewaren is door de zaden of de bladeren van de kruiden te drogen.

Het oogsten van koriander zaden

De verse blaadjes blijven lekker van smaak tot de plant in bloei komt. Wanneer je ziet dat de bloeiende plant begint af te sterven, knip je de schermen van de bloemen af en bind je deze samen in een papieren zak. Je hangt deze op de kop en laat ze goed drogen. Na een aantal weken kun je de zaden losschudden in de zak. Laat ze hierna nog een tijd nadrogen, zodat je zeker weet dat ze volledig gedroogd zijn. Hierna kun je de zaden heel gebruiken of vermalen tot poeder (ketoembar).

Koriander zaden bestellen bij De Bolster

Koriander mag eigenlijk niet ontbreken in je kruidentuin. Ook als jij tot de onfortuinlijke groep hoort voor wie het korianderblad naar zeep smaakt, zijn de bloemen nog altijd een traktatie voor bijen en vlinders en zijn koriander zaden onmisbaar als je van oosterse gerechten houdt. Maak bijvoorbeeld je eigen kruidenmix met gemalen koriander zaden of probeer eens uit hoe de wortel van koriander smaakt. Genoeg redenen dus om je biologische koriander zaden te bestellen bij De Bolster. Wil je meer weten over koriander of over ons uitgebreide assortiment biologische zaden? Neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag al jouw vragen.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16499 reviews
Kiyoh