BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16484 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Winterkers zaden

Winterkers, ook wel gewoon barbarakruid genoemd, is een tweejarige kruid dat bij de kruisbloemenfamilie hoort. De plant groeit in een rozet en krijgt in het late voorjaar tot in de zomer felgele bloemen, die erg aantrekkelijk zijn voor bijen, zweefvliegen en andere bestuivers. Het plantje heeft een pittige smaak, die aan radijs doet denken.

> Lees meer

Winterkers
Winterkers Barbarea vulgaris 3295
Winterkers is een tweejarig kruid dat ook barbarakruid wordt genoemd. De blaadjes worden gebruikt in onder andere rauwkost. Winterkers is winterhard.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

De heilzame werking van winterkers

In de middeleeuwen werd dit plantje vernoemd naar sint Barbara. Deze heilige heeft haar naamdag in december en in deze periode kun je deze plant nog steeds oogsten. Dat is ook de reden dat we de plant ook kennen onder de naam winterkers. Winterkers wordt van oudsher gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige werking. Zo bevat dit kruid erg veel vitamine C. Het zou helpen bij het helen van wondjes, vochtafdrijvend werken en de eetlust opwekken.

Het gebruik van winterkers in de keuken

De blaadjes van winterkers kun je eten als rauwkost, maar ook de bloemen kun je gebruiken. Zet een heilzame kruidenthee van de bloemen, maak een pittige kruidenboter of gebruik de bloemen als garnituur. De winterkersbladeren kun je ook gebruiken als extra toevoeging in een winterse stamppot of bij spruitjes. Of experimenteer eens met winterkers en maak zelf een heerlijke, verse pesto. Zorg er bij het toevoegen aan warme gerechten voor, dat je winterkers niet te lang meekookt. Twee minuten is meer dan voldoende; daarna verliest het blad zijn smaak.

Winterkers kweken

Winterharde kruiden telen klinkt lastiger dan het daadwerkelijk is. Wanneer je winterkers zaden zaait, heb je er namelijk weinig omkijken naar. Het liefst groeit de plant op een plek in de zon, maar hij doet het ook goed in de halfschaduw. Hou daar dus wel rekening mee als je in het najaar en in de winter nieuwe plannen gaat maken voor je moestuin. Zorg er ook voor dat je het bed waarin je je winterkers zaden zaait, afbakent met bijvoorbeeld buxusstruikjes. De winterkers kan zichzelf namelijk vrij vlot uitzaaien, waardoor je in de loop der tijd meer en meer winterkersplanten terugvindt. Winterkers is tweejarig. In het eerste jaar wordt de plant zo’n tien tot twintig centimeter hoog, waarna hij in het tweede jaar kan uitgroeien tot een aanzienlijke plant van zeker negentig centimeter. Verwijder regelmatig het onkruid tussen je planten, zodat ze voldoende licht en ruimte krijgen om te kunnen groeien.

Winterkers zaaien

Winterkers zaden stellen weinig echte eisen aan hun omgeving. Je hoeft voor je winterkers zaden dus weinig rekening te houden met de eigenschappen van verschillende soorten grond. Voorzaaien is niet noodzakelijk bij dit kruid; het beste zaai je de winterkers zaden in augustus en september meteen in de volle grond. Doe dit breedwerpig of zaai ze in rijen, waarbij je rekening houdt met een plantafstand van vijfentwintig bij vijfentwintig centimeter. Zaai je winterkers zaden wel op een plek waar de plant voldoende zon vangt, dus in de volle zon of in de halfschaduw. Winterkers kan wisselend ontkiemen; soms ontkiemen de winterkers zaden al vlot, maar het kan zijn dat je soms wat meer geduld zult moeten hebben. Je hoeft echter niets te doen als de kiemplantjes even op zich laten wachten: ze steken vanzelf de kop boven de aarde.

Winterkers oogsten

Winterkers kun je, zo gauw de plant minimaal tien centimeter groot is, doorlopend oogsten. Let er bij het oogsten wel op dat je voldoende van de plant laat staan: je kunt deze kruiden oogsten voor een vollere plant. Als je grote delen van de plant oogst, zal dit te veel vragen van je plant, waardoor hij sneller zal sterven. Toch is het een erg sterke plant, zeker als je bedenkt dat hij behoorlijk wat vorst kan verdragen. Er wordt zelfs beweerd dat de plant temperaturen van -25°C kan weerstaan. Je kunt dus de hele winter genieten van de frisse, pikante smaak van dit kruid. De jonge bladeren zijn het meest smakelijk. Naarmate de plant ouder wordt, krijgen de bladeren een meer uitgesproken smaak. Winterkers laat zich lastig bewaren vanwege het hoge vochtgehalte in de bladeren, maar doordat je de hele groeiperiode kunt oogsten, is dat geen probleem.

Winterkers zaden bestellen bij De Bolster

Wanneer jij in de wintermaanden nog steeds wilt oogsten, dan horen winterkers zaden zeker op jouw bestellijst te staan. Deze smaakvolle, winterharde plant zorgt in de koude, donkere maanden voor een gezonde aanvulling op jouw maaltijden. Bestel jouw winterkers zaden vandaag nog of neem contact op als je nog vragen hebt over winterkers, ons overige assortiment biologische zaden of het bestelproces.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16484 reviews
Kiyoh