BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16282 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Kervel zaden

Kervel komt van origine uit de Kaukasus en is door de Romeinen in heel Europa geïntroduceerd. Het kruid vormt een scherm van witte bloemen, vandaar dat deze plant tot de schermbloemenfamilie behoort. In Nederland wordt kervel ook wel moeskruid genoemd. Dit komt omdat kervel gebruikt werd in de pap ‘kruudmoes’, dat tot de achttiende eeuw als dagelijks voedsel gegeten werd in het oosten van Nederland. In kloostertuinen vond je kervel terug vanwege zijn vele medicinale toepassingen. Kervel bevat veel vitamine C en ijzer en zou naast smakelijk ook ondersteunend zijn bij een hoge bloeddruk, de spijsvertering bevorderen en, wanneer je het mengt met azijn, helpen tegen de hik.

> Lees meer

Kervel Fijne Krul
Kervel 'Fijne Krul' Anthriscus cerefolium 3130
Kervel ‘Fijne Krul’ is een eenjarig kruid en redelijk winterhard. Vooral tijdens de warme maanden is een standplaats in de halfschaduw aan te bevelen.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info
Kervel Massa PRO
Kervel 'Massa' Anthriscus cerefolium 3135
Kervel ‘Massa’ is een donkere, platte kervel. Vooral tijdens de warme maanden is een standplaats in de halfschaduw aan te bevelen.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

Kervel in de moderne keuken

Heden ten dage wordt kervel vooral gebruikt bij gevogelte en visgerechten, vanwege de delicate anijssmaak. Het kruid is onmisbaar in de Franse keuken, omdat het samen met dragon, bieslook en peterselie tot de bekende ‘fines herbes’ behoort: de bekende kruidenmix van fijngehakte kruiden. In België wordt kervel ook gebruikt voor kervelsoep, een eenvoudige, maar smakelijke soep die veel verschillende varianten kent. Maar of je nu pap, fijne visgerechten of soep maakt: kervel moet je nooit te lang meekoken in je gerechten, omdat het anders snel zijn kenmerkende smaak en geur verliest.

Twee soorten kervel zaden

Bij De Bolster hebben wij twee soorten kervel zaden in ons assortiment: kervel ‘Fijne krul’ en kervel ‘Massa’. De onderstaande tips voor het kweken van deze kervel zaden zijn van toepassing op beide varianten. De soort ‘Massa’ is een wat grovere kervelsoort, die iets meer bite heeft dan de soort ‘Fijne krul’. Bij de ‘Fijne krul’ moet je iets meer rekening houden met eventueel doorschieten van dit kruid. Beide varianten zijn zeer smakelijk en de moeite waard om te gebruiken in je gerechten. Je vindt onze kervel zaden ook in het zadenpakket ‘De kruidentuin’, waarmee je een goede start maakt voor het maken van jouw eigen kruidentuin.

Kervel kweken

Kervel is een kruid dat geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde moestuinierder. Het kruid groeit vrij gemakkelijk, maar heeft natuurlijk wel zo zijn voorkeuren; kervel zaden zaai je het liefst in humusrijke grond, die veel vocht bevat. Ook moet de grond voldoende vochtdoorlatend zijn en mag de plek waar je je kervel zaden wilt zaaien maximaal twee uur zon per dag krijgen.

Kervel zaden en temperatuur

Kervel is een koudekiemer. Dat wil zeggen dat de kervel zaden een temperatuur van onder de vijftien graden nodig hebben om te kunnen ontkiemen. Ook als de kervel zaden eenmaal ontkiemd zijn, kun je het beste de omgeving vochtig en koel houden. Bij hogere temperaturen heeft het kruid namelijk de neiging snel te gaan schieten. Breekt er een droge periode aan? Dan zul je je kervel regelmatig water moeten geven. Daarnaast kun je je planten afdekken met geperforeerd plasticfolie, om zo de grond langer vochtig te houden.

Kervel zaaien

Kervel zaden kun je beter niet voorzaaien. De planten ontwikkelen namelijk een penwortel, die snel beschadigt als je de plant zou verspenen. Daarom zaai je je kervel zaden direct in de volle grond. Je kunt ervoor kiezen je kervel zaden breedwerpig te zaaien of in rijen. Bij breedwerpig zaaien strooi je je zaden over de los geschoffelde aarde, waarna je later de kiemplantjes uitdunt. Wanneer je je kervel zaden in rijen zaait, hou dan rekening met een onderlinge rijafstand van twintig centimeter. Je zaait een tot drie zaden om de twee centimeter, op ongeveer een centimeter diepte. Wanneer je in de maanden april tot en met juli om de week een rij kervel zaden zaait, kun je de hele zomer genieten van verse kervel. Je kunt kervel zaden ook in een moestuinbak of in een grote pot zaaien. Hou er dan wel rekening mee dat de penwortel voldoende ruimte krijgt om te kunnen groeien.

Kervel oogsten

Kervel oogst je voor de bloei, omdat het blad tijdens en na de bloei snel zijn smaak verliest. Je kunt zo’n twee maanden na het zaaien je eerste kervelplanten oogsten. Kervel is een van de vele kruiden die je kunt oogsten voor een vollere plant. Je kunt de buitenste bladeren van de plant afsnijden, of je snijdt de gehele plant af tot zo’n vijf centimeter van de grond. In beide gevallen zal de kervelplant nieuwe scheuten laten groeien. Het oogsten van kervel stimuleert dus de groei.

Het bewaren van kervel

Na het oogsten kun je je kervel het beste meteen gebruiken, omdat dit kruid lastig te bewaren is. Je kunt de houdbaarheid iets rekken door de kervelscheuten in een vaasje met water te zetten, of de kruiden in de koelkast te bewaren. Doe dit maximaal twee dagen, want daarna neemt de smaak snel af. Dit is ook het geval wanneer je kervel wilt drogen; je houdt droge, smakeloze blaadjes over.

Wil je je kerveloogst toch graag langer bewaren? Vries de kervel in. Je kunt de plant dan zeker drie maanden lang gebruiken. Zorg er wel voor dat je meteen na het ontdooien het kruid gebruikt, want ook na ontdooien verliest kervel snel zijn smaak.

Kervel zaden bestel je bij De Bolster

Kruiden telen gaat met onze tips bijna als vanzelf. Vandaar dat kervel zaden niet kunnen ontbreken in jouw persoonlijke collectie kruiden zaden. Plaats vandaag jouw bestelling en heb je kervel zaden binnen vijf werkdagen in huis. Heb je nog vragen over ons assortiment biologische zaden of wil je meer weten over het bestelproces? Neem dan gerust contact met ons op.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16282 reviews
Kiyoh