BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16499 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Marjolein zaden

Wilde marjolein vinden we in ons keukenkastje en in de supermarkt vaak onder de naam oregano. Maar ook de echte marjolein wordt wel voor oregano aangezien. En om het nog ingewikkelder te maken, kennen sommige mensen dit kruid ook onder de naam majoraan. Gelukkig maakt dit voor het gebruik van dit kruid niet veel uit, de smaak is nagenoeg hetzelfde. De marjolein die je vindt bij De Bolster is de wilde marjolein: een meerjarige plant, die, zeker als je houdt van Italiaanse en Griekse gerechten, niet in je kruidentuin mag ontbreken. Vraag je je af wat je kunt doen met wilde marjolein? Wij geven je tips voor het gebruik, het kweken en het oogsten van dit aromatische kruid.

> Lees meer

Wilde marjolein
Wilde Marjolein Origanum vulgare 3190
Wilde marjolein wordt ook wel oregano genoemd. De planten vormen laagblijvende pollen, waarvan de stengel-toppen zowel vers als gedroogd worden gebruikt in diverse gerechten.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

Koken met marjolein

Marjolein komt uit het oosten van het Middellandse Zeegebied en wordt vanaf de zestiende eeuw al in onze streken aangetroffen. Het is een plant uit de lipbloemenfamilie, met een pittige, kruidige smaak. Gebruik marjolein in je pastagerechten, in je sauzen of als extra topping op je pizza en de geur van Italië komt je bij het bereiden al tegemoet. Zeker als je de bladeren voor gebruik snijdt of even kneust, zullen de geur- en smaakstoffen goed vrijkomen bij het koken. Marjolein kook je mee met je gerechten, omdat het aroma dan goed afgegeven wordt. Maar, gebruik dit kruid wel met mate, omdat de smaak snel overheersend wordt.

De heilzame werking van marjolein

Marjolein zaden zaai je niet alleen vanwege de toepassing in de keuken, maar ook vanwege hun heilzame werking. Marjolein zou helpen tegen stress en angst, een werking die je in de naam oregano terugvindt: oros betekent berg en ganos is vreugde in het Grieks. Naast de opbeurende werking kan marjolein ook pijnstillend werken. Maak hiervoor bijvoorbeeld een kruidenolie met marjolein en gebruik deze als massageolie. Let wel op dat je de olie eerst test op de huid, omdat er in uitzonderlijke gevallen een allergische reactie kan optreden.

Marjolein kweken

Marjolein zaden kun je in principe op alle grondsoorten kweken, maar de plant heeft een voorkeur voor droge, zanderige grond. In kleigrond zullen je marjolein zaden meer moeite hebben om te ontkiemen, dus zorg ervoor dat je in dat geval je bodem mengt met zand. Je kiest in je moestuin een plek in de volle zon of in de halfschaduw voor je marjolein zaden; het blijft immers een plant uit mediterrane streken.

Zaaien in een pot

Je kunt marjolein zaden ook in een pot zaaien. Deze zet je in de winter op een koele, maar vorstvrije plek. Van de marjoleinplanten die je in de volle grond hebt staan, kun je de bedden bedekken met een laagje mulch, om zo de wortels van de plant te beschermen tegen de ergste kou. Bij extreem veel regen kan het daarbij verstandig zijn om de planten af te dekken, omdat een teveel aan water kan zorgen voor wortelrot. Let hier ook op bij droogte in je moestuin: wilde marjolein kan best een tijdje in droge grond staan, dus water geven doe je met mate.

Marjolein zaaien

Marjolein zaden kun je voorzaaien of later in het jaar direct in de volle grond zaaien. Zaai de marjolein zaden niet te diep en bedek ze met een dun laagje aarde. Marjolein zaden hebben namelijk licht nodig om te kunnen ontkiemen. Voorzaaien doe je in april, waarna je de zaailingen in mei in de volle grond uitzet. Het zaaien in de volle grond doe je na de IJsheiligen, omdat de marjolein zaden niet goed ontkiemen bij nachtvorst. Hou bij het overplanten of het zaaien in de volle grond rekening met een plantafstand van veertig bij veertig centimeter. De plant heeft dan voldoende ruimte om zich tot een mooie, volle plant te ontwikkelen. Wanneer je het slim aanpakt, bekijk je bij het maken van je moestuinplan waar je je bonen wilt zaaien; zaai je marjolein zaden in een bed vlakbij je bonen, omdat het kruid je bonenplanten beschermt tegen verschillende plagen, zoals bladluis.

Marjolein oogsten

Het oogsten van marjolein kun je al vlot doen, zolang je het maar met beleid doet. Wanneer de jonge planten zo’n tien tot vijftien centimeter zijn, kun je voorzichtig de toppen oogsten. Laat wel minimaal twee bladparen staan, zodat de plant nieuwe scheuten kan vormen. Op deze manier kun je je kruiden oogsten voor een vollere plant. Je kunt dus doorlopend van de plant blijven oogsten, zo lang je maar voldoende blad laat zitten. Marjolein kun je oogsten tot de bloei. Daarna gaat de smaak van de bladeren snel achteruit. Wel zijn de bloemen erg aantrekkelijk voor bestuivers, zoals bijen en zweefvliegen, dus het kan geen kwaad een aantal marjolein planten door te laten schieten. Bovendien kun je van de bloemen een heilzame thee zetten. Je kunt de bladeren van de marjolein uitstekend drogen en in potjes bewaren. De smaak van gedroogde marjolein is nog intenser dan verse marjolein.

Marjolein zaden bestellen bij De Bolster

Marjolein is een aromatisch kruid dat je op veel verschillende manieren kunt gebruiken. Of je nu kiest marjolein te kweken voor de smaak of voor de heilzame werking, je marjolein zaden bestel je natuurlijk bij De Bolster: al onze zaden zijn biologisch, gecertificeerd en 100% GMO-vrij. Heb je nog vragen over marjolein zaden of over ons bestelproces? Neem dan contact met ons op.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16499 reviews
Kiyoh