BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16723 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Witlof zaden

In de Nederlandse keuken staat witlof regelmatig op tafel. In ons assortiment vind je de ‘Hollandse Middelvroeg’. Nadat je jouw zelf gekweekte witlof hebt gegeten, wil je nooit meer anders! De smaak van zelf geteelde witlof is namelijk heerlijk. Witlof smaakt erg goed wanneer je deze rauw verwerkt in een salade, samen met augurk, blokjes ham en kaas en sinaasappelpartjes. Ook lekker fris naast aardappelpuree en een stukje vis! Hou je meer van warme witlof? Wikkel de witlof dan in ham, strooi er wat geraspte kaas over en zet het in de oven. Bekijk onze witlof zaden of lees hieronder meer over de teelt.

> Lees meer

Witlof Hollandse Middelvroeg
Witlof ‘Hollandse Middelvroeg’ heeft een heerlijke smaak. De teelt van witlof moet plaatsvinden op arme grond, dus laag in stikstof, zodat de groei niet te snel verloopt. De zaden moeten ondiep gezaaid worden.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,99
Selecteer een eenheid
> meer info

Witlof teelt

De witlofteelt bestaat uit twee stappen. Stap 1: Je begint met de teelt van de penwortel (zaaien in mei, oogsten in de maanden oktober tot en met december). Stap 2: Nadat je de wortels hebt geoogst kan je de witlof gaan ‘trekken’.

Traditioneel gebeurt het trekken van de witlof onder een laagje dekgrond, maar er zijn ook nieuwere rassen die juist geschikt zijn om te trekken in een donkere koele ruimte, zoals een garage of kelder, zonder dekgrond. Hoe warmer de ruimte waar je de witlof in trekt, hoe sneller de krop zal groeien, maar ook hoe losser de krop zal zijn. Bij een teelt waarbij je de penwortels afdekt met een laagje dekgrond kan je oogsten in de maanden april en mei. 

Het ras van De Bolster ‘Witlof Hollandse Middelvroeg’ is vooral geschikt voor de traditionele teelt: trekken met dekgrond.

Witlof kweken

Bij het trekken is het dus van groot belang dat de groei niet te snel verloopt. Daarnaast moet de grond waarin de wortels worden gezet arm zijn, en dus weinig stikstof bevatten. Ook moet de teelt van de wortels op onbemeste grond plaatsvinden. Het trekken/forceren kan in een kuil buiten, onder plat glas of kas, en zelfs in de kelder. Het werkt als volgt: plaats de wortels bij elkaar rechtop of iets schuin in de grond, en plaats de bovenkant net boven het maaiveld. Dek ze vervolgens af met een losse laag grond van ongeveer 15 cm. Wordt er matige vorst verwacht? Dek de kuil dan af. Aan het eind van oktober of in het begin van november kun je de wortels rooien. Snijd het loof net boven het groeipunt af, dit is ongeveer 3 cm boven de wortelhals. Lees voor meer informatie over het telen van witlof zaden onze teelttips voor witlof.

Witlof zaaien

De beste periode om witlof te zaaien is in mei. Doe dit op een rijafstand van 35 cm, en dun ze later uit op 12 cm. Zorg er bovendien dat het zaad ondiep gezaaid wordt. Wanneer je voor een kleinverpakking witlof zaden van De Bolster kiest, dan ontvang je 3 gram zaden: dit zijn ongeveer 2100 biologische zaden. Dit is genoeg om 30 vierkante meter grond mee te bewerken.

Witlof zaden bestellen bij De Bolster

Wil je zelf witlof kweken? Bekijk op deze pagina ons actuele aanbod en bestel vandaag nog je favoriete biologische zaden. We zorgen er graag voor dat je bestelling snel bij je in huis is, vaak lukt dit al binnen 3 tot 4 werkdagen. Bestel je producten met een totale waarde van meer dan € 30,-? Dan nemen wij de verzendkosten voor onze rekening. Heb je nog vragen over het kweken van witlof, of over onze witlof zaden? Neem dan gerust eens contact met ons op.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16723 reviews
Kiyoh