BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16564 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Karwij zaden

Karwij, ook wel kummel genoemd, is een tweejarige plant uit de schermbloemenfamilie. Het gedroogde zaad werd in de middeleeuwen al ingezet tegen maagklachten. Soms wordt karwij verward met komijn, vanwege het uiterlijk van de zaden en de smaak. Beide zaden hebben een anijsachtige smaak, maar karwij smaakt scherper dan komijn. Karwij zaden kun je uitstekend gebruiken in verschillende gerechten: denk bijvoorbeeld aan koolgerechten, ragout of gebruik de zaden in pittige vleesschotels. Ook kun je karwij zaden verwerken in zelfgebakken brood. Maar niet alleen de karwij zaden zijn smakelijk: van de plant kun je ook de wortels eten. Voordat je dat doet, moet je hem wel even koken. Het jonge blad kun je daarnaast gebruiken als rauwkost of als ingrediënt in een stevige soep.

> Lees meer

Karwij
Karwij Carum carvi 3120
Karwij is een tweejarig gewas en vormt in het eerste jaar alleen een bladrozet. De bloei vindt plaats in het tweede jaar waarna de zaden geoogst kunnen worden.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

Karwij kweken

Karwij zaden kweek je het beste op een zonnige, warme locatie in je moestuin. Het plantje doet het goed op veel verschillende grondsoorten, maar heeft een voorkeur voor voedselrijke, kalkhoudende grond. Is de bodem in jouw moestuin wat aan de zure kant, dan kan het verstandig wat kalk toe te voegen aan de grond. Hou verder de grond waarin je je karwij zaden zaait licht vochtig, maar zorg er wel voor dat het water goed weg kan komen. Zorg er dus voor dat je van te voren bedenkt op welke manier je je karwij zaden het beste water kunt geven. Wil je graag karwij en andere smakelijke kruiden kweken, lees dan ook onze tips voor je eigen kruidentuin.

Extra zaaitips voor karwij zaden

Karwij zaden zijn niet lang kiemkrachtig en je hebt betrekkelijk veel planten nodig voor een goede oogst. Wees dus bij het zaaien niet te zuinig met je karwij zaden! Karwij zaden kun je overigens ook uitstekend in een bak of pot kweken, maar hou dan wel rekening met de lange wortel die de plant krijgt. Zorg er dus voor dat je pot of bak een minimale diepte heeft van vijfentwintig centimeter, zodat deze wortel tijdens het groeien niet beschadigt.

Karwij zaaien

Karwij zaaien doe je direct in de volle grond. Omdat de plant een penwortel ontwikkelt, is het niet raadzaam ze eerst voor te zaaien. Het zaaien doe je pas na de IJsheiligen, omdat de jonge zaailingen absoluut niet tegen vorst kunnen. Je zaait de karwij zaden op ongeveer een centimeter diepte, in rijen met een onderlinge afstand van dertig centimeter. Je dekt het zaad maar licht toe. Laat de zaailingen opkomen en dun ze vervolgens uit, waarbij je rekening houdt met een plantafstand van vijftien centimeter. Het duurt daarna ongeveer twee tot drie weken voordat de zaden ontkiemen. De planten vormen in het eerste jaar alleen een bladrozet. Na de zomer sterft de plant af en leeft de wortel in de grond door. Dek in de winter de bedden met karwij wel af, zodat de plant in ruste geen last krijgt van het wispelturige weer tijdens dit seizoen. In het tweede jaar komt de plant weer op en zal hij ook gaan bloeien. De plant wordt dan ongeveer zeventig centimeter hoog en vormt prachtige, witte schermbloemen. De bloemen hebben als voordeel dat ze niet alleen prachtig staan in je tuin, maar ook een bron van voedsel voor bijen zijn.

Karwij oogsten

Na de bloei is het tijd om je karwij zaden te oogsten. Dit kan heel eenvoudig. Je wacht tot de zaden bruin verkleuren en makkelijk uit de rozet vallen. Dit is de tijd om te gaan oogsten. Je snijdt de bloemen voorzichtig af en bindt ze in een papieren zak. Deze hang je op de kop te drogen. Schudt de zak af en toe voorzichtig. Doordat de zaden drogen, zullen ze vanzelf in de zak vallen. Als alle zaden uit de bloem gevallen zijn, moet je ze nog een tijd laten drogen op een donkere, droge plek. Bewaar je zaden na het drogen in donkere potten en gebruik ze direct in gerechten, of om zelf een kruidenmix te maken.

Karwij zaden bestel je bij De Bolster

Karwij zaden zijn een onmisbaar ingrediënt als je van gerechten houdt met een volle, warme smaak. Wil je ook genieten van de vele mogelijkheden van dit lekker pittige kruid en gun jij bijen in je moestuin een kans? Bestel dan vandaag nog je karwij zaden bij de Bolster. Wil je meer weten over karwij of onze andere biologische zaden? Neem dan gerust contact met ons op.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16564 reviews
Kiyoh