BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16404 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Peterselie zaden

Peterselie is een kruid uit de familie van schermbloemen. Waarschijnlijk komt het kruid van origine van het eiland Sardinië, waarna het in de derde eeuw gecultiveerd is en langzaam maar zeker verspreid is over heel Europa. De naam peterselie is samengesteld uit twee delen: petros, wat rots betekent, en selinon, het Griekse woord voor selderij. Peterselie is een van de meest gebruikte kruiden in onze keuken. Je vindt peterselie in soepen, salades, pastagerechten, stoofschotels, in kruidenboter of als garnering. Ook is peterselie een onmisbaar ingrediënt in een goede bouillon.

> Lees meer

Peterselie Gewone snij
Peterselie 'Gewone Snij 3' Petroselinum crispum 3197
Peterselie ‘Gewone Snij 3’ is het standaard ras. Kan driemaal per seizoen gesneden worden. Peterselie is een eenjarig gewas.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info
Peterselie Gigante dItalia
Peterselie ‘Gigante d’Italia’ bevordert de spijsvertering en wordt gebruikt in vele gerechten. Peterselie is een eenjarig gewas en er vindt voortdurend hergroei plaats.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info
Peterselie Moskrul 2
Peterselie 'Moskrul 2' Petroselinum crispum 3200
Peterselie ‘Moskrul 2’ heeft fraai gekroesd blad. Het blad is geschikt voor garnering. Peterselie is een eenjarig gewas en er vindt voortdurend hergroei plaats.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

De smaak van peterselie

Peterselie heeft een subtiele smaak. Het kruid smaakt fris en een beetje peperachtig. De smaak is niet overweldigend, dus kook je peterselie het liefst niet mee in je gerechten of voeg het kruid pas op het laatste moment toe. Bladpeterselie heeft een intensere smaak dan krulpeterselie. Deze laatste variant leent zich weer uitstekend voor een smakelijke garnering, vanwege zijn mooie, gekrulde bladeren. Peterseliewortel heeft meer aardse tonen, maar heeft ook de kenmerkende frisse, kruidige peterseliesmaak.

Geneeskrachtige werking

Peterselie smaakt niet alleen lekker in een keur van gerechten, het zou ook verschillende eigenschappen hebben die de gezondheid ondersteunen. Je kunt peterselie dus ook kweken en gebruiken als geneeskruid. De oude Grieken zagen de peterselieplant als symbool voor vreugde en het werd in combinatie met marjolein gebruikt als middel tegen een kater. Peterselie bevat veel vitamines en ijzer en wordt wel ingezet als een soort detoxmiddel: door zijn vochtafdrijvende werking worden eventuele afvalstoffen in je lichaam snel uit je lichaam verwijderd.

Peterselie kweken

Peterselie zaden opkweken tot volwassen planten is niet moeilijk. Je kunt peterselie dus ook als beginnende moestuinier met een gerust hart een plekje geven in je kruidentuin. We helpen je graag op weg met onze tips voor je eigen kruidentuin en met het door ons samengestelde, handige zadenpakket ‘De kruidentuin’, waar je ook peterselie zaden in vindt. Je kweekt je peterselie zaden op een plek in de halfschaduw, want peterselie houdt niet van de volle zon. Het kruid heeft bij te veel zonlicht de neiging om snel door te schieten. Daarbij worden de bladeren van de plant snel geel bij een overdaad aan zonlicht. Zorg ervoor dat de grond luchtig en goed doorlaatbaar is, maar hou de grond wel licht vochtig tijdens droge periodes.

Peterselie zaaien

Peterselie zaden kun je voorzaaien in maart en april, waarna je de jonge zaailingen uitplant in april en mei. Je kunt je peterselie in dezelfde periode ook direct in de volle grond zaaien, maar dan ontkiemen de peterselie zaden beduidend langzamer. Rechtstreeks in de volle grond zaaien doe je daarom het liefst in maanden die al wat warmer zijn: april, mei en juni.

Zaai je peterselie zaden in rijen, met een onderlinge afstand van twintig centimeter. Na het ontkiemen van je plantjes, dun je ze uit op twee centimeter.

Wortelpeterselie zaaien

Wortelpeterselie zaden kun je beter niet voorzaaien, omdat je niet wilt dat de penwortel beschadigt tijdens het verspenen. Zaai je wortelpeterselie zaden in de volle grond in maart tot en met augustus. Bedenk wel dat de peterselie zaden van deze soort erg langzaam kiemen als je ze in maart zaait. Hou voor wortelpeterselie een rijafstand aan van dertig centimeter en dun later de zaailingen uit op een onderlinge afstand van een centimeter.

Peterselie oogsten

Je kunt peterselieblaadjes doorlopend oogsten, maar hou er bij het afknippen van de stengels wel rekening mee dat je voldoende van de plant laat staan. Op deze manier blijft de peterselieplant doorgroeien, zodat je opnieuw van dezelfde plant kunt oogsten. Ook van wortelpeterselie kun je het blad doorlopend plukken; dit doe je uiteraard voordat je de wortel gaat oogsten, zodat je de plant ten volle benut. De wortel is het lekkerst als je hem meteen gebruikt, maar je kunt hem ook invriezen. Zorg er wel voor dat je de wortel eerst blancheert, voordat hij de vriezer ingaat. Je kunt peterselieblad ook makkelijk drogen, maar hou dan wel rekening met smaakverlies.

Peterselie zaden bestellen bij De Bolster

Peterselie is een veelzijdig kruid, dat eenvoudig te telen is. Bij De Bolster kun je meerdere soorten peterselie zaden bestellen, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Plaats je bestelling vandaag nog en ontvang binnen een week jouw biologische zaden in huis. Heb je vragen over ons assortiment, het bestelproces of over peterselie zaden? Neem dan contact op. We helpen je graag.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16404 reviews
Kiyoh