BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16783 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Salie zaden

Salie behoort tot de lipbloemenfamilie en kenmerkt zich door zijn dikke, grijze bladeren met diepe nerven. Deze dwergstruik krijgt tijdens de bloei blauwpaarse, witte of roze bloemen, die erg aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. Salie heeft een lange culinaire en medische geschiedenis. Bij De Bolster verkopen we verschillende soorten salie (de bonte salie, paars en de bonte salie, roze) die vooral geschikt zijn als snij- en droogbloem, maar het kruid dat we hier bespreken is de Salvia Officinalis.

> Lees meer

Salie PRO
Salie Salvia officinalis 3250
Salie is een keuken- en heelkruid waarvan de blaadjes zowel vers als gedroogd kunnen worden gebruikt.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

Een korte geschiedenis van salie

Karel de Grote adviseerde de teelt van de plant al in de vroege middeleeuwen, waardoor het tijdens het Karolingische rijk al veelvuldig geteeld werd in kloostertuinen. Het werd gebruikt om vlees te kruiden of langer te bewaren, als smaakmaker in verschillende gerechten, maar ook werd het in de zeventiende eeuw gebruikt als remedie tegen de pest. Hoewel dat laatste niet effectief is, staat salie nog altijd bekend om zijn heilzame werking. De Romeinen zagen salie als een heilig kruid, dat ze onder andere als vochtafdrijvend medicijn gebruikten en als verdovingsmiddel voor op de huid. Salie heeft ontsmettende eigenschappen. Je kunt eenvoudig een thee maken van dit kruid, die helpt bij verkoudheid, keelpijn en ontstekingen aan het tandvlees. Daarnaast kun je salie meekoken in melk en drinken voor het slapengaan: saliemelk zou namelijk een rustgevende werking hebben.

Salie in de keuken

In de keuken wordt salie veel gebruikt in de Italiaanse keuken, maar je vindt het kruid ook in Duitse en Britse gerechten, waar salie vaak gebruikt wordt in stoofschotels, kipgerechten en worst. Salie heeft een kruidige, pittige smaak, die soms als bitter kan worden ervaren. Gebruik het kruid met mate in je gerechten en voeg het pas aan het einde van de kooktijd toe, omdat het aroma snel overheersend kan worden. Hou er rekening mee dat gedroogde salie nog intenser smaakt dan verse salie. Salie kun je ook rauw eten; snipper een paar blaadjes en voeg deze toe aan een salade of als garnering over een vleesgerecht.

Salie kweken

Salie is een mediterrane plant en houdt dus van een zonnige, warme plek in je moestuin. Om salie goed te laten groeien, is het belangrijk te zorgen voor een droge en vrij arme grondsoort. Salie zaden ontkiemen uitstekend in bodemsoorten die veel zand bevatten, maar hebben bijvoorbeeld bij kleigrond meer moeite om te groeien. In dat geval kun je proberen om zand toe te voegen aan het bed waar je je salie zaden wilt zaaien. Salie hoef je weinig water te geven. Enkel wanneer het in de zomer erg droog is, moet je je salieplanten regelmatig bewateren. Zorg er wel voor dat de grond voldoende gedraineerd is; het water moet makkelijk kunnen weglopen.

Salie zaaien

Salie is een lichtkiemer. Dat wil zeggen dat de salie zaden licht nodig hebben om het kiemproces op gang te brengen. Je moet daarom je salie zaden niet te diep zaaien of bedekken met een dikke laag grond. Je kunt salie zaden laten voorkiemen in maart en april, waarna je de jonge zaailingen kunt uitplanten in mei. Wil je je salie zaden liever direct in de volle grond zaaien? Ook dat is geen probleem. Dit doe je van april tot en met juni. Je eerste oogst kun je een jaar later verwachten, wanneer de plant volledig gegroeid is.

Hou bij het uitplanten en het zaaien in de volle grond rekening met een plantafstand van vijfentwintig bij vijfentwintig centimeter. De salie zaden groeien immers uit tot een kleine struik en moeten daarom voldoende ruimte krijgen om tot wasdom te komen.

Salie oogsten

Om salie te oogsten, knip je de bovenste bladeren van de plant af net voor of bij het begin van de bloei. Zorg ervoor dat je alleen de bovenste bladeren afknipt en laat de onderste bladeren en takken intact. Je kunt salie het hele seizoen oogsten, zo lang je zo’n tweederde van de plant laat staan. Op deze manier kan de plant verder groeien, waardoor hij nog voller wordt. Gebruik je oogst meteen in je gerechten of start met het drogen van de plant op de dag dat je deze geoogst hebt. Je kunt verse salie ook in een luchtdichte zak in de diepvries bewaren, waar het kruid zeker zo’n drie maanden goed blijft. Hang de stengels ondersteboven op een droge, goed geventileerde plaats om te drogen. Doordat de bladeren van salie vlezig zijn, kan het lang duren voordat de plant echt goed droog is. Zorg er daarom voor dat vocht geen kans krijgt tijdens het droogproces, om zo schimmels te voorkomen.

Salie zaden bestellen bij De Bolster

Salie is met zijn lange geschiedenis en veelvuldig gebruik in zowel de keuken als in de kruidenapotheek een welkome bewoner in je kruidentuin. Start je kruidentuin met het zadenpakket ‘De kruidentuin’, waar je ook salie zaden in terugvindt. Of richt je specifiek op thee, met zadenpakket ‘De theetuin’. Uiteraard kun je je biologische salie zaden ook los aanschaffen. Bestel deze en andere gecertificeerde kruidenzaden vandaag nog via onze webshop. Heb je vragen over salie zaden of het telen van kruiden? Neem dan contact op.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16783 reviews
Kiyoh