BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16499 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Lepelblad zaden

Lepelblad is een tweejarig, winterhard kruid dat een beetje in de vergetelheid is geraakt. Gelukkig vindt deze vergeten groente zijn weg terug naar onze moestuinen en onze borden, want het is met zijn pittige, mosterdachtige smaak een lekkere toevoeging aan je maaltijden. Omdat je lepelblad in kleine hoeveelheden als smaakmaker aan je gerechten kunt toevoegen of als hoofdingrediënt kunt gebruiken, kun je de plant zowel onder de groenten als onder de kruiden scharen.

> Lees meer

Lepelblad
Lepelblad Cochlearia officinalis 3180
Lepelblad is een winterhard, tweejarig kruid. De planten vormen een rozet waarvan de gehele herfst en winter geoogst kan worden. De blaadjes zijn zeer vitaminerijk.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

Zeldzame plant in het wild

Lepelblad behoort tot de kruisbloemenfamilie en groeit in een rozet. De plant krijgt tijdens de bloei witte en soms roze bloemen. In het wild komt lepelblad nog wel voor, maar het is een zeer zeldzame plant. Je kunt de plant nog aantreffen in duinen of bij de voet van zeedijken. Omdat de plant het goed doet in gebieden met brak water en een pittige smaak heeft, wordt hij ook weleens zeeradijs genoemd.

Lepelblad en de zee

Lepelblad en de zee zijn nog op een andere manier aan elkaar verbonden: lepelblad barst namelijk van de vitamine C, waardoor het, gemengd met jenever, door zeelieden gebruikt werd als middel tegen scheurbuik. Maar lepelblad is ook goed voor de spijsvertering en het bevordert de eetlust. Daarnaast zou lepelblad ervoor zorgen dat afvalstoffen beter uit het lichaam afgevoerd worden en heilzaam zijn bij blaasontsteking. 

Lepelblad kweken

Lepelblad kweken is niet moeilijk. Het kruid houdt van een wat zilte, wat vochtige grond, maar het kan in principe op elke grondsoort geteeld worden. De plant vindt het lastiger om tot wasdom te komen op droge zandgrond. In dat geval moet je regelmatig water geven en je grond eventueel voorzien van extra humus. De plant houdt niet van volle zon, dus hou daar rekening mee bij het ontwerp van je moestuin: maak een teeltplan en kies voor je lepelblad zaden een plek in de halfschaduw.

Lepelblad zaaien

Lepelblad zaden zaai je of in de lente, in maart en april, of tegen het einde van de zomer, in augustus en september. Zaai je de lepelblad zaden meteen in de volle grond, want voorkiemen versnelt de opkomst van de zaailingen niet. Je maakt rijen met een onderlinge afstand van zo’n vijftien tot twintig centimeter, waar je de lepelblad zaden in plaatst. Je houdt hierbij rekening met een plantafstand van vijftig centimeter. Bedek de rijen met maar een beetje aarde, want lepelblad zaden hebben licht nodig om het kiemproces te starten. Je kunt je lepelblad zaden ook over een bed uitstrooien, waarna je de zaailingen uitdunt. Winterharde kruiden telen loont de moeite, omdat je deze het hele jaar kunt oogsten. Lepelblad is een van deze kruiden, maar hoewel dit een winterharde, sterke plant is, kan het wel verstandig zijn bij strenge vorst de bedden met lepelblad af te dekken met stro of dennentakken.

Lepelblad oogsten

Het oogsten van lepelblad is eenvoudig. De plant wordt zo’n twintig à dertig centimeter hoog en groeit in een rozet. Om de verse blaadjes te oogsten, snijd of pluk je alleen de bladeren aan de buitenste rand van de rozet. Deze zit meestal wat aan de onderzijde van de plant. Gebruik je lepelblad meteen na de oogst, want helaas laten de bladeren, die veel vocht bevatten, zich slecht bewaren. Je kunt de tijd tussen oogsten en verwerken nog wat rekken door de blaadjes in de koelkast te bewaren, maar zowel invriezen als drogen worden niet geadviseerd bij deze plant. Gelukkig maar dat je dus bijna het hele seizoen kunt oogsten.

Lepelblad zaden bestellen bij De Bolster

Heb jij een liefde voor vergeten groenten, of wil je je eigen kruidentuin beginnen met onze tips? Bestel dan vandaag nog jouw biologische lepelblad zaden. Dit gezonde kruid mag vanwege zijn bijzondere smaak immers niet ontbreken in jouw moestuin. Heb je nog vragen over lepelblad zaden, ons assortiment biologische zaden of wil je iets anders weten? Neem contact op en stel je vragen gerust.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16499 reviews
Kiyoh