BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16486 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Komkommerkruid zaden

Komkommerkruid, ook wel bernagie of borage genoemd, is een eenjarige plant uit de ruwbladigenfamilie. De stengels, bladeren en bloemknoppen hebben overal een soort korte haren, zowel aan de bovenzijde als de onderzijde. De plant wordt ongeveer vijftig tot zeventig centimeter groot en krijgt kleine, blauwe bloemen. De naar beneden hangende bloemen hebben vijf kroonbladeren, die in een punt uitlopen. De bloem heeft zwarte helmknoppen.

> Lees meer

Komkommerkruid
Komkommerkruid Borago officinalis 3140
Komkommerkruid is een eenjarig kruid, wat ook wel borage of bernagie genoemd wordt. Het blad kan gebruikt worden in rauwkost of stoofpotten. De bloempjes zijn eetbaar.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

Gebruik van komkommerkruid

De plant komt van origine uit het Middellandse Zeegebied en was al bekend bij de oude Grieken, vanwege zijn medicinale werking. Thee, getrokken van dit kruid, zou een opwekkende werking hebben en helpen tegen mentale uitputting. Ook wordt het kruid samen met honing gebruikt bij luchtwegklachten en reumatische pijnen. 

Naast de heilzame werking van dit kruid, kun je komkommerkruid zaden zaaien voor de bijzondere smaak van de plant. De naam zegt het al: dit kruid ruikt en smaakt naar komkommer. Je kunt zowel het blad als de bloemen eten. Het kruid is lekker in aardappelsalades, rauwkost of stoofpotten. Zorg er wel voor dat je het kruid niet met je gerechten mee kookt, want dan verliest het snel zijn smaak.

Help de bij met komkommerkruid zaden

Heb jij goede voornemens in de moestuin en hoort een bij- en vlindervriendelijke tuin bij jouw plannen? Komkommerkruid past uitstekend in je tuin als je graag bloemen voor bijen en vlinders kweekt. Daarnaast ontwikkelen komkommerkruid zaden tijdens de groei een zogenaamd ‘mierenbroodje’. Dit is voor mieren een aantrekkelijke lekkernij, waardoor ze de zaden verslepen en zo zorgen voor verspreiding van de komkommerkruid zaden. Als jij nuttige insecten een handje wilt helpen, kan het komkommerkruid dus eigenlijk niet in jouw tuin ontbreken.

Komkommerkruid kweken

Komkommerkruid zaden kweken is betrekkelijk eenvoudig Het kruid heeft weinig aandacht nodig en kan vanaf april direct in de volle grond gezaaid worden. Je kunt er ook voor kiezen je komkommerkruid zaden vanaf februari voor te zaaien en later uit te planten in je tuin. Komkommerkruid houdt van voedselrijke grond en groeit het best op een zonnige plek, alhoewel hij zich ook uitstekend redt in de halfschaduw. Je hoeft komkommerkruid meestal niet van extra water te voorzien, tenzij het extreem droog is en je plantjes nog erg jong. Komkommerkruid zaait zichzelf makkelijk uit. Wil je volgend jaar geen komkommerkruid op dezelfde plek hebben staan, dan moet je de bloemen voordat ze uitbloeien verwijderen.

Komkommerkruid zaaien

Komkommerkruid zaden zaai je het liefst in het voorjaar. Als je ze met intervallen zaait, in de maanden april tot en met juni, dan kun je diezelfde zomer doorlopend genieten van dit prachtige, blauwe bloemetje. Je kunt ook kiezen komkommerkruid zaden in de herfst te zaaien. Dan ontkiemen ze het jaar daarop. Hou daar dus rekening mee wanneer je je moestuin ontwerpt en een teelplan maakt.

Zaaimethodes

Je kunt de komkommerkruid zaden per stuk zaaien. Zaai ze dan in rijen, waarbij je rekening houdt met een afstand van minimaal vijf centimeter. Je maakt een kuiltje van maximaal drie centimeter en plaatst daar twee of drie zaden in. Je herhaalt dit om de dertig centimeter. Als je ervoor kiest je komkommerkruid zaden te strooien, dan doe je dit op een stuk geschoffelde grond. Je moet de jonge zaailingen dan later uitdunnen, met een onderlinge plantafstand van dertig centimeter. Of je de komkommerkruid zaden nu per stuk zaait, of ze liever over een stukje grond strooit: in beide gevallen bedek je de zaden met een dun laagje grond, waarna de zaden na zo’n twee weken zullen ontkiemen.

Komkommerkruid oogsten

Wanneer je komkommerkruid zaden zijn uitgegroeid tot een volwassen plant, kun je zowel de bladeren als de bloemen oogsten. Dit kun je de hele zomer doen, omdat de plant dit hele seizoen blijft groeien en bloeien. Gebruik je geoogste bladeren meteen, want komkommerkruid laat zich slecht bewaren. Ook wanneer je de bladeren droogt, verliezen deze snel hun kenmerkende geur en smaak. De bloemen kun je goed gebruiken als garnering. In tegenstelling kun je deze wel drogen, maar ook dan zal de smaak afnemen.

Komkommerkruid zaden bestellen bij de Bolster

Met komkommerkruid zaden kun je eigenlijk niets verkeerd doen: ze zijn eenvoudig tot plant te kweken, het kruid is smakelijk en de bloemen zijn een feest voor bijen en vlinders. Bestel daarom jouw biologische komkommerkruid zaden vandaag nog bij de Bolster. De kwaliteit van onze biologische zaden is altijd gegarandeerd. Heb je eerst nog vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16486 reviews
Kiyoh