BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16484 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Citroenmelisse zaden

Citroenmelisse is een vaste plant uit de lipbloemenfamilie, net als bonenkruid en basilicum. De plant werd 2000 jaar geleden al gebruikt in de Arabische landen, vanwege zijn citroengeur en -smaak. Dit kruid leent zich uitstekend voor het maken van een frisse thee, die niet alleen erg lekker is, maar ook gedronken wordt bij griep en verkoudheid. Daarnaast zou deze plant heilzaam zijn bij slapeloosheid en werkzaam zijn tegen stress. Vanwege zijn verfijnde smaak heeft citroenmelisse een plekje gekregen in ons zadenpakket ‘De theetuin’.

Ook is de plant een uitstekende bijenplant. Melisse betekent niet voor niets ‘bij’ in het Grieks. Andere, schadelijke insecten hebben daarentegen weer een uitgesproken hekel aan de typische citroengeur, waardoor de plant een goede bescherming vormt voor bijvoorbeeld kool. Een reden te meer om dit kruid een plek te geven in je biologische moestuin.

> Lees meer

Citroenmelisse PRO
Citroenmelisse Melissa officinalis 3080
Citroenmelisse is een meerjarig, winterhard kruid, waarvan de citroen-geurende blaadjes veel voor thee worden gebruikt. De blaadjes kun je drogen, zolang de bladeren vóór de bloei eraf gesneden worden.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

Citroenmelisse kweken

Citroenmelisse zaden zijn makkelijk te kweken. Daarom is het een dankbare plant voor elke moestuinliefhebber. Je kunt de citroenmelisse zaden voorzaaien, in de volle grond een plek geven of zaai ze in een pot. De plant vraagt niet veel aandacht en is te kweken op vrijwel alle grondsoorten. Natuurlijk heeft citroenmelisse wel voorkeuren: het liefst groeit hij op een bodem die veel voedingsstoffen bevat en je moet hem regelmatig water geven. Als de plant te droog komt te staan, worden de bladeren geel en sterven uiteindelijk af. Te veel vocht is een minder groot probleem, maar kan wel zorgen voor smaakvermindering.

Citroenmelisse zaaien

Citroenmelisse zaden hebben licht en warmte nodig om te kunnen ontkiemen. Je zaait citroenmelisse zaden in mei en juni, waarna je het jaar daarop in april en mei de bladeren kunt gaan oogsten. Hou er bij het zaaien rekening mee, dat de zaden van citroenmelisse langzaam ontkiemen. Het kan twee tot vier weken duren voordat je de eerste zaailingen ziet verschijnen. Staan er te veel zaailingen bij elkaar? Dan kun je ze makkelijk verspenen naar een andere plek in je moestuin. Hou daarbij rekening met een plantafstand van zo’n 40 centimeter, omdat de plant zich na verloop van tijd ontwikkelt tot een struik.

Citroenmelisse oogsten

Hou er bij het opkweken van je citroenmelisse zaden rekening mee, dat je pas een jaar later kunt oogsten. In dat tweede jaar ontwikkelt de plant zich vlot en is hij sterk genoeg om regelmatig van te oogsten. Scheuten van de jonge plant oogst je op ongeveer tien centimeter van de bodem. Wanneer de plant ouder is, oogst je alleen de bladeren. Kies dan voor de grote bladeren aan de buitenkant van de plant, zodat de jonge bladeren zich kunnen ontwikkelen. Verse citroenmelisse is natuurlijk het smakelijkst, maar je kunt je oogst langer bewaren door deze in te vriezen of te drogen.

Snoeien voor een vollere plant

Je kunt kruiden oogsten voor een vollere plant. Hiermee geef je de plant het signaal dat hij nieuwe scheuten en bladeren moet genereren. De stengels van je citroenmelisse zullen verhouten, maar blijf jonge, nieuwe scheuten oogsten. Door deze net boven het blad af te knippen of te snijden, ontstaat een nieuwe vertakking. Als je de oogstperiode wilt verlengen, moet je bijtijds de bloemknoppen verwijderen. Zeker wanneer je de blaadjes wil drogen om thee te maken van kruiden is dit een verstandige keuze, omdat tijdens en na de bloei de smaak van de bladeren minder is.

Citroenmelisse zaden bestel je bij De Bolster

Wil je meer weten over de toepassingen van citroenmelisse? Lees dan ons artikel Citroenmelisse: dit kun je ermee doen. Ook bij vragen over onze citroenmelisse zaden, ons assortiment of overige zaken mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Heb je je keuze al gemaakt? Bestel dan nu je biologische zaden  eenvoudig online.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16484 reviews
Kiyoh