BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16404 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Lavendel zaden

Lavendel is een groenblijvende dwergstruik die bekend staat om zijn mooie, paarse bloemen en kenmerkende geur. Dit meerjarige kruid is al eeuwen geliefd vanwege de vele manieren waarop de plant gebruikt kan worden. Zo gebruikten de oude Egyptenaren lavendel al in parfum en was voor de Romeinen lavendel een welkom kruid in hun badwater. Dat is ook waar de lavendel zijn naam aan te passen heeft: lavare betekent wassen in het Latijn.

> Lees meer

Lavendel PRO
Lavendel Lavandula angustifolia 3170
Lavendel is een sterk geurend, struikachtig kruid. De planten houden van een kalkrijke grond. Lavendel is meerjarig en gaat vanaf het tweede jaar bloeien.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

Bijenplant

In menig tuin is lavendel te vinden, omdat het een mooie en aantrekkelijk geurende plant is, maar ook omdat het een uitstekende insectenplant is. Lavendel trekt bijen, hommels en vlinders aan, die op hun beurt weer zorgen voor een voorspoedige bestuiving van andere planten. De plant zou aan de andere kant bijvoorbeeld wespen juist weer op afstand houden. Wanneer je de bijen graag een handje wilt helpen, ook in je moestuin, is het dus altijd goed dit kruid te zaaien.

Heilzame werking

Naast het feit dat lavendel een aantrekkelijke tuinplant is, kent het kruid enorm veel verschillende toepassingen. Zo heeft de geur van lavendel een kalmerende werking, maar er worden nog meer heilzame werkingen aan de plant toegeschreven: de plant zou in zalven en oliën koortswerend en ontsmettend werken, maar ook helpen bij hoofdpijn, buikpijn en zelfs haarverlies.

Lavendel in de keuken

Naast de heilzame kenmerken van lavendel, kan dit kruid een bijzondere toevoeging zijn in je keuken. Regelmatig wordt lavendel als extra ingrediënt gemengd met provençaalse kruiden, maar je kunt er ook een heerlijke thee van zetten of in zoete gerechten gebruiken als smaakmaker én garnering. Vries lavendelbloemen in ijsblokjes in en gebruik deze in een verfrissende ijsthee of verse limonade. De blaadjes kun je trouwens ook gebruiken: kook deze mee in vlees- of stoofschotels. Verwijder de takjes dan wel voordat je gaat eten.

Lavendel kweken

Lavendel laaft zich graag aan de zon, dus zorg ervoor dat je je lavendel zaden op een plek in de volle zon zaait. Niet alleen groeit je plant beter, de bloemen zullen ook blauwer zijn als de planten in de volle zon staan. Een beetje droogte is ook niet erg voor dit kruid, zeker als je bedenkt dat hij van origine uit het Middellandse Zeegebied komt. Het eerste jaar bloeit de plant nog niet, maar daarna zal de kleine heester elk jaar zijn geurende, blauwe bloemetjes laten zien. De lavendelplant vraagt niet veel verzorging. Snoei de plant regelmatig en hij is eigenlijk al tevreden. Door het snoeien blijft de plant mooi vol en zal hij minder snel verhouten. Snoei je plant na de bloei, maar niet te laat. De plant moet namelijk nog een aantal nieuwe scheuten kunnen ontwikkelen. Je kunt de plant ook in het vroege voorjaar snoeien, na de laatste vorstnachten.

Lavendel zaaien

Lavendel zaden zaai je het liefst in kalkrijke, goed gedraineerde grond. Als de grondsoort in jouw moestuin geen of weinig kalk bevat, kun je een klein beetje toevoegen. Je kunt ervoor kiezen je lavendel zaden in de volle grond te zaaien of om deze eerst voor te zaaien. Hou er wel rekening mee dat het ontkiemen vrij lang kan duren. Wil je dit proces wat versnellen, dan kun je het beste je lavendel zaden in een kweekbakje of kas zaaien. Deze hebben een hogere omgevingstemperatuur, wat het kiemproces ten goede komt. Onder glas zaai je je lavendel zaden in mei, waarna je ze in juni buiten kunt uitplanten. Hou hierbij rekening met een plantafstand van vijfentwintig bij dertig centimeter. Zaai je je lavendel zaden direct in de volle grond? Dan moet je ze na ontkieming uitdunnen waarbij je uiteraard rekening houdt met dezelfde  plantafstand.

Lavendel oogsten

Lavendel oogsten doe je in juni en augustus. Doe dit direct na de ochtend, als de zon nog niet vol op de plant schijnt. Ten eerste is dan de dauw van de planten verdwenen, wat ervoor zorgt dat schimmels minder kans krijgen als je je lavendel graag wilt drogen. Ten tweede wordt het kruid wat slapper in de loop van de dag. Wanneer je lavendel stevig aanvoelt, weet je zeker dat de concentratie oliën in de plant het hoogst is. Je oogst je lavendel vroeg in de bloeiperiode. Dat wil zeggen dat de trosjes bloemen zowel open als nog gesloten bloemknoppen bevatten. Je gebruikt een scherpe snoeischaar, waarmee je de bloemstengels afknipt. Door regelmatig de bloemen te oogsten, geef je de plant de ruimte om nogmaals tot bloei te komen en het oogsten van kruiden leidt vaak tot een vollere plant.

Lavendel bewaren

Lavendelbloemen- en bladeren kun je direct in je gerechten gebruiken, maar dit is een van de kruiden die zich uitstekend laten drogen. Vaak heeft gedroogde lavendel zelfs meer geur en smaak dan de verse variant, omdat de oliën geconcentreerder worden tijdens het droogproces. Je kunt de stelen met de bloemen te drogen leggen op een schone lap, maar eenvoudiger is om de bosjes lavendel te vormen en deze samen te binden met een elastiekje. Omdat de stelen verschrompelen, is een koordje niet aan te raden: de bloemen zullen dan uit het bosje vallen tijdens het drogen. Je hangt de bosjes op een koele, droge en donkere plek, zoals een schuur, garage of bijkeuken. Na enkele weken tot een maand is je lavendel droog en kun je deze bewaren in donkere potten of in geurzakjes verwerken.

Lavendel zaden bestellen bij De Bolster

Wil jij genieten van de vele toepassingen van lavendel? Onze lavendel zaden kun je natuurlijk los bestellen, maar je vindt ze ook in enkele van onze zadenpakketten: zadenpakket ‘De theetuin’, zadenpakket ‘Droogbloemen uit de tuin’ en zadenpakket ‘Eetbare bloemen’. Hierdoor zie je al dat lavendel een kruid is dat op allerlei manieren wordt gebruikt. Bestel vandaag nog jouw biologische zaden en start met jouw eigen kruidentuin.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16404 reviews
Kiyoh