BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16409 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Alles over het kruid anijs

De zoete geur en de smaak van anijs is je vast al bekend. Dit kruid gebruiken we in Nederland graag in de vorm van broodbeleg, waarbij het ook wel ‘muisjes’ wordt genoemd. Traditioneel worden deze muisjes bij de geboorte van een kind op een beschuit gegeten. In dit artikel vertellen we graag waar deze traditie vandaan komt. Daarnaast is anijs een heel gezond kruid met diverse geneeskrachtige werkingen. Anijs is niet voor niets in veel kloostertuinen te vinden. Uiteraard lees je in dit artikel de teelttips om succesvol anijs te telen. Tot slot vertellen we hoe je zelf gestampte muisjes kunt maken en een eigengemaakte anijslikeur op tafel kunt zetten wanneer je vrienden langskomen.
 

> Bestel hier je biologische anijszaden
 

Anijs in je (moes)tuin

Anijs is een eenjarig kruid uit de schermbloemenfamilie. Van oorsprong groeit anijs in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied. Dit betekent dat anijs veel zon en warmte nodig heeft. Zaai anijs hierdoor in het late voorjaar (eind april - juni) wanneer de bodem al wat is opgewarmd. De plant vormt een penwortel en is lastig te verplanten, dus je kunt anijs het beste in de vollegrond zaaien. Zorg ervoor dat de bodem niet uitdroogt, maar geef ook niet te veel water. Wanneer de planten flink groeien is het slim om de planten steun te geven of ze op te binden, zodat de stengels niet knakken.

De plant zal vanaf juli gaan bloeien met mooie witte schermbloemen. Wanneer de zaden goed rijp en droog zijn, kun je deze oogsten. Laat de geoogste zaden eerst binnen nog wat meer drogen. Bewaar de zaden vervolgens op een koele, donkere en droge plek.
 

Geneeskrachtige werking van anijs

Anijszaad zit bomvol vitamine B (vooral B6) en mineralen, zoals ijzer, koper, calcium, fosfor, zink, kalium en magnesium. Daarnaast bevordert anijszaad de spijsvertering, en helpt het tegen maagpijn en menstruatieproblemen. Bovendien is dit kruid een effectief middel tegen luchtwegproblemen zoals hoest, taaislijm en kinkhoest.

Het serveren van beschuit met muisjes bij de geboorte van een baby vindt zijn oorsprong in de geneeskrachtige werking van anijszaad. Van oudsher aten aanstaande moeders anijszaad om de fyto-oestrogene stoffen binnen te krijgen die anijszaad bevat. Deze stoffen helpen een bevalling makkelijker te laten verlopen en brengen de borstvoeding op gang.
 

Anijs in de keuken gebruiken

Hoewel het blad eetbaar is, gebruik je in de keuken vooral de zaden. Deze kun je eenvoudig met een koffie- of kruidenmaler malen. De gemaalde zaden kun je vervolgens gebruiken in brood, koekjes, pepernoten en (appel)taart. Vanwege de zoete smaak van anijs is het toevoegen van suiker bijna niet nodig. Verder kun je anijs gebruiken om anijsthee of -melk mee te maken en wordt het gebruikt in alcoholische dranken. Hieronder vind je een recept voor het maken van anijslikeur.
 

Anijslikeur maken

Je hebt het volgende nodig:

  • 600 ml witte rum
  • 200 gram kandij of suiker
  • 1 tl. anijszaad
  • 1 tl. korianderzaad
  • 1 tl. venkelzaad

Volg onderstaande stappen:

1. Voeg de kruidenzaden en suiker samen in een fles
2. Giet de rum erover en sluit de fles goed af
3. Laat de fles 4 weken op kamertemperatuur staan.
4. Schud de fles regelmatig, zodat de suiker goed oplost
5. Zeef de zaden met een neteldoek of koffiefilter uit de likeur
6. Giet de likeur in een mooie fles
 

Maak zelf gestampte muisjes

Wist je dat je de lekkere oer-Hollandse gestampte muisjes heel makkelijk zelf kunt maken van je eigen anijs-oogst? Alles wat je nodig hebt is twee eetlepels anijszaad, fijngemalen in een vijzel of koffiemaler en vijf eetlepels poedersuiker. Goed mengen en klaar zijn je gestampte muisjes!
 

Biologische anijszaden bestellen

Heb je zin om zelf aan de slag te gaan met anijs? Bestel dan nu onze biologische anijszaden, en ontvang de zaden binnen 1-2 werkdagen in huis. Mocht je nog vragen hebben over onze producten of de teelt neem dan contact op met onze klantenservice.
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16409 reviews
Kiyoh