BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16484 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Andijvie telen: onze tips

Andijvie is echt een klassieke bladgroente die meestal als stamppot gegeten wordt. Deze gezonde groente lijkt veel op sla, maar heeft toch echt zijn eigen, (licht) boterachtige smaak. Houd bij het zaaien of uitplanten voldoende afstand tot de volgende plant, zodat de kroppen tijdens de groei elkaar niet in de weg zitten.
 

> Andijviezaden bestellen
 

Zaaien

Je kunt andijvie zaaien van mei tot augustus, rechtstreeks in de volle grond. Een goede plek om andijvie te zaaien, is waar de doperwtjes of peulen hebben gestaan. Je kunt andijvie ook eerst voorzaaien en de jonge planten uitplanten zodra ze ongeveer 5 cm groot zijn.
 

Planten

Zaai of plant de andijvie in rijen en houd circa 35 cm tussen de planten. Mocht je meerdere rijen naast elkaar willen zaaien, houd dan 30 cm tussen de rijen. Zo hebben de planten voldoende ruimte om lekker groot te groeien.
 

Standplaats

In de zomer schiet de andijvie snel door. Je kunt de bladeren dan nog wel eten maar het zal nooit meer een mooie krop worden. Kweek andijvie dus op een plek waar halfschaduw is en het niet te warm is.
 

Voeding

Het is verstandig om voor het zaaien of planten wat organische mest de grond in te werken. In de loop van het seizoen is het niet nodig om extra bij te mesten.
 

Snoeien

Af en toe moet je de dorre bladeren die de aarde aanraken, verwijderen, om te voorkomen dat ze gaan rotten en zo de hele krop aantasten. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, leg dan een vliesdoek rondom de krop, zodat de bladeren de aarde niet raken en de plant dus ook niet kan gaan rotten.
 

Oogsten

Vanaf het zaaien heb je ca. 3 maanden nodig totdat een volledige grote krop andijvie is ontstaan. Als de temperatuur wat zakt, groeit de krop iets minder snel. Je kunt dus het beste oogsten van augustus tot oktober. Maak na het oogsten de krop goed schoon, want er zitten vaak kleine slakken in verstopt. 
 

Heerlijke recepten:

Smullen maar! We hebben twee heerlijke andijvierecepten voor je uitgekozen:

> Klassieke andijviestamppot
> Andijvie uit de wok
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16484 reviews
Kiyoh