BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16484 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Aubergine telen

Aubergine is afkomstig uit het oosten van Azië, en is een tropische tot subtropische plant. Dit betekent dat optimale omstandigheden van essentieel belang zijn bij het kweken van aubergine. Dankzij de lekkere, maar neutrale smaak, kan aubergine in de meest uiteenlopende gerechten verwerkt worden. Ook kun je de aubergine goed ter decoratie gebruiken, omdat dit gewas er zo mooi uitziet. Aubergine kweken kan een uitdaging zijn, maar wij helpen je graag met onze tips in dit artikel. In ons assortiment vind je de aubergine ’Violetta Lunga 3’. Dit is een tamelijk vroeg ras, dat slanke donkerpaarse vruchten vormt met een groene steel.

> Bestel nu biologische aubergine zaden
 

Zaaien en planten

In maart en april kun je onze aubergine in aarde voorzaaien bij 20 à 25 graden. In mei en juni, na ijsheiligen, kun je de aubergine uitplanten. De planten zijn dan ongeveer 10 centimeter. Houd hierbij een plantafstand aan van 75 x 50 cm. Pas op dat de temperaturen niet te ver uit elkaar liggen. Dit maakt de kans op stress namelijk groter, waardoor de groei stil blijft staan en er kans is op schade.
 

Standplaats

Aubergine heeft een grote behoefte aan warmte. De beste standplaats is dan ook een erg zonnige beschutte plaats, die ‘s nachts afgedekt is.
 

Bemesting

Voor het kweken van aubergine heb je een humus- en kalkrijke grond nodig. Twee weken voor het planten kun je gaan bemesten. De eerste vrucht vraagt om een mestgift, en dit kun je zo nodig elke twee weken herhalen.
 

Verzorging

Je kunt de aubergines het beste bij droog en warm weer een beetje water geven. Mochten er kleine bloemtrosjes dichtbij de alleenstaande grote bloem verschijnen, dan kun je de mannelijke bloemen weghalen. Dit kost namelijk energie die dan niet in de vruchten gaat zitten. De paarse kroonblaadjes blijven meestal aan de vruchten hangen na het verwelken van de bloemen. Dit veroorzaakt rotting van de vrucht. Door de uitgebloeide kroonblaadjes uit de groene kelkblaadjes te trekken kun je dit voorkomen.
 

Ziektes en plagen

Er zijn twee schimmelziektes die veel voorkomen bij aubergines. De eerste is botrytis, wat rotte vruchten veroorzaakt. Een andere schimmelziekte die je vaak ziet bij aubergines is verticillium, ofwel de slaapziekte. Hierbij zie je dat de planten gaan treuren en verwelken. Deze bodemschimmel komt vooral voor op gronden met structuurbederf.
 

Oogsten en bewaren

Buiten kun je de eerste aubergines eind augustus plukken en de laatste eind september. De vruchten moeten in ieder geval goed gekleurd en hard zijn wanneer ze plukrijp zijn. Daarna kunnen ze nog enkele dagen aan de plant blijven. Laat ze niet te lang hangen, want dan worden ze sponzig van binnen. Rijpe aubergines kun je zo’n tien dagen bewaren bij 10 tot 13 graden. Wanneer je ze in de koelkast bewaart zul je sneller last hebben van bederf.
 

Heerlijke recepten

Aubergines lenen zich uitstekend om te vullen met allerlei lekkere ingrediënten, zoals deze gevulde aubergines met tomaten en olijven. De authentieke Italiaanse melanzane alla parmigiana is ook zeker een gerecht dat je eens geprobeerd moet hebben. Aubergine smaakt erg goed in combinatie met Marokkaanse recepten, zoals in deze kruidige aubergine met couscous en yoghurt. Tot slot kun je er deze soep van maken met linzen en feta.
 

Aubergine zaden bestellen

Wil je onze biologische aubergine zaden bestellen om er zelf mee aan de slag te gaan in jouw moestuin? Bekijk hier ons assortiment en plaats je bestelling vandaag nog. Voor vragen over de zaden kun je altijd bij onze klantenservice terecht.

 

aubergine telen
Aubergine Violetta Lunga 3
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16484 reviews
Kiyoh