Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Teelttips Bloemen zaaien

Bloemen maken een tuin tot een paradijs. Voor mensen, maar ook voor dieren. Egels schuilen onder bloemenplanten, Bijen en Vlinders halen hun voeding uit bloemen, huisdieren pikken een stukje schaduw mee,.......


Wat is een tuin zonder bloeiende bloemen. Natuurlijk zijn struiken en heesters een uitkomst, maar de echte kleurenexplosie komt van bloemen. Waarom  niet een aantal borders met één- of meerjarige bloemen. Of een balkon omtoveren tot een bloemenpracht? Wij van De Bolster helpen graag om het zaaien van bloemzaad nog succesvoller te maken. Leest u mee met onze tips?

 

Algemene zaaitips voor bloemen:

- zaai niet het hele zakje in één keer. Verdeel het zaaien over circa 3 momenten (zo krijg je een lange bloeiperiode)
- maak de grond eerst iets los en verwijder nauwkeurig alle onkruid
- zaai de zaden op een diepte die ongeveer 2 keer het formaat van het zaadje is
- zaai breedzadig, waardoor u een natuurlijke uitstraling krijgt
- markeer het gebied dat u heeft ingezaaid, zodat u precies weet waar u heeft gezaaid
- denk er aan dat vogels zaden erg lekker vinden en ze kunnen opeten
- zaad ontkiemt door en combinatie van zuurstof, vocht en warmte. Vergeet dus niet een broes water te geven (geen straal, want dan spoelt het zaad weg)

Eénjarige bloemen

Veel éénjarige bloemen kunt u vanaf half april rechtstreeks buiten zaaien. Wanneer u het groeiproces wilt versnellen, kan dit door deze éénjarige bloemen eerst onder glas op te kweken en daarna uit te planten.

 

Er is echter wel een belangrijke uitzondering. Soorten die geen vorst verdragen (wat altijd staat aangegeven in onze catalogus en op de website) kunt u pas vanaf half mei buiten zaaien. Wanneer u deze bloemen wilt voorzaaien is het verstandig om hier niet voor eind maart/begin april mee te beginnen.

Overigens zijn er soorten, veelal wildere bloemensoorten, die ook aan het einde van de zomer gezaaid kunnen worden en die als kleine plantjes kunnen overwinteren. In het voorjaar heeft u dan al snel een plant in de border. Denkt u aan soorten als bolderik, bosliefje, incarnaatklaver, kamille, klaproos, kooltje vuur, korenbloem, lijmkruid, moederkruid, pekbloem, slangekruid, spiegelklokje en driekleurig viooltje.

Twee- of meerjarig

Als een bloemsoort tweejarig is, vermelden wij dit expliciet. Wanneer er dus niets staat is de soort meerjarig.Het verschil tussen twee- en meerjarig is dat meerjarig ook in het derde of vierde jaar kan bloeien.
Twee- of meerjarige planten gaan pas in het tweede jaar rijkelijk bloeien.Zaaien in de zomer is dan ook vroeg genoeg.  Soms komen ze in het eerste jaar toch een beetje in bloei, maar dat is geen probleem. Na de bloei en zaadzetting sterven ze af. Meerjarige bloemen kunt u op dezelfde plaats laten staan. Wij adviseren u om twee- of meerjarige bloemen eerst op een zaaibed te zaaien tijdens de voorjaars- en zomermaanden. Als de planten een redelijk volume hebben, kunt u ze verplanten naar de gewenste plaats in uw tuin. Zo heeft u het hele seizoen een mooie tuin zonder kale plekken.

 Wanneer de plant een mediterrane plant is adviseren wij u om deze plant tijdens de warme zomermaanden een beetje lauw water te geven in plaats van koud water. De plant zal u rijkelijk belonen voor deze verzorging.

Door te zaaien vult u borders

Het doel van het zaaien van bloemen is het opvullen van borders. Vult u op een manier dat u meer kleur en vorm aanbrengt. Met name éénjarigen lenen zich daar goed voor.
Hou bij het zaaien rekening met de hoogte, breedte en kleur van de plant. U wilt ten slotte een mooie opbouw van uw border of pot. 

Grondsoort

Hou rekening met de grondsoort. Houdt u zich aan het advies van de kweker en bedenk dat zandgrond eenvoudig kan uitdrogen. Kleigrond veelal nat is enz. Eénjarigen willen graag dat de grond tot ca. 10 cm diep een beetje vochtig aanvoelt (let op: een beetje vochtig, niet nat) Een tip is om daar waar u bloemzaad wilt zaaien eerst een spa-diepte zand weg te halen en dit te vervangen door bemeste tuinaarde vermengd met compost. Hierdoor maakt u de grond goed water vasthoudend.


Zaaien in vormen

Wilt u zaaien in vormen dan maakt u het uzelf makkelijk door oude lamellen te gebruiken. Lamellen zijn buigzaam en helpen om mooie cirkels en vormen te creëren. 

Uitdunnen

Planten hebben de ruimte nodig. Zaai daarom dun en wees niet bang om zaailingen weg te halen als er toch te veel planten opkomen. Uitdunnen kunt u het beste doen wanneer de kiemplantjes het tweede bladpaar hebben ontwikkeld. Haal die kiemplanten weg die maken dat andere kiemplanten onvoldoende ruimte hebben om uit te groeien tot een volwaardige plant. 


Beschermen

Houdt er rekening mee dat éénjarigen veelal niet tegen vorst kunnen. Aan het begin van het seizoen kan het nog wel eens vriezen. Bescherm uw plantjes met lakens, vliesdoek, emmers enz.

Makkelijk zoeken

We hebben het u gemakkelijk gemaakt om uw bloemzaad bij De Bolster te bestellen. Onze zaden zijn op categorie ingedeeld. We hebben de categorieën:
- bloemenzaad éénjarig (ook op kleurtint)
- bloemenzaad meerjarig (ook op kleurtint)
- snijbloemen zaad
- Bijenverleiders
- bijzondere bloemzaden
- bloemenmengsels
- zadenpakketten eetbare bloemen (groot en klein)