BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16731 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Bloemen zaaien: onze tips

Bloemen maken een tuin tot een paradijs. Voor mensen, maar ook voor dieren. Egels schuilen onder bloemenplanten, bijen en vlinders halen hun voeding uit bloemen en huisdieren pikken een stukje schaduw mee. Wat is een tuin zonder bloeiende bloemen? Natuurlijk zijn struiken en heesters een uitkomst, maar de echte kleurenexplosie komt van bloemen. Kies bijvoorbeeld voor een aantal borders met één- of meerjarige bloemen, of tover je balkon om tot een bloemenpracht. De Bolster helpt je graag om het zaaien van bloemzaad nog succesvoller te maken. Lees je mee met onze tips?
 

> Bestel hier direct onze bloemzaden
 

Algemene zaaitips voor bloemen

  • Zaai niet het hele zakje in één keer. Verdeel het zaaien over circa 3 momenten (zo krijg je een lange bloeiperiode)
  • Maak de grond eerst iets los en verwijder nauwkeurig alle onkruid
  • Zaai de zaden op een diepte die ongeveer 2 keer het formaat van het zaadje is
  • Zaai breedwerpig, waardoor je een natuurlijke uitstraling krijgt
  • Markeer het gebied dat je hebt ingezaaid, zodat je precies weet waar je hebt gezaaid
  • Denk eraan dat vogels zaden erg lekker vinden en ze kunnen opeten
  • Zaad ontkiemt door een combinatie van zuurstof, vocht en warmte. Vergeet dus niet een broes water te geven (geen straal, want dan spoelt het zaad weg)
     

Tips voor eenjarige bloemen

Veel eenjarige bloemen kun je vanaf half april rechtstreeks buiten zaaien. Wanneer je het groeiproces wilt versnellen, kan dit door deze eenjarige bloemen eerst onder glas op te kweken en daarna uit te planten. Er is echter wel een belangrijke uitzondering. Soorten die geen vorst verdragen (wat altijd staat aangegeven in onze catalogus en op de website) kun je pas vanaf half mei buiten zaaien. Wanneer je deze bloemen wilt voorzaaien is het verstandig om hier niet voor eind maart/begin april mee te beginnen. Overigens zijn er soorten, veelal wildere bloemensoorten, die ook aan het einde van de zomer gezaaid kunnen worden en die als kleine plantjes kunnen overwinteren. In het voorjaar heb je dan al snel een plant in de border. Denk aan soorten als bolderik,  incarnaatklaver, kamille, klaproos, korenbloem, slangekruid en driekleurig viooltje.

Ben je benieuwd naar onze eenjarige bloemzaden? Bekijk ze hier. 
 

Tips voor twee- of meerjarige bloemen

Als een bloemsoort tweejarig is, vermelden wij dit expliciet. Wanneer er dus niets staat is de soort meerjarig. Het verschil tussen twee- en meerjarig is dat meerjarig ook in het derde of vierde jaar kan bloeien. Twee- of meerjarige planten gaan pas in het tweede jaar rijkelijk bloeien. Zaaien in de zomer is dan ook vroeg genoeg. Soms komen ze in het eerste jaar toch een beetje in bloei, maar dat is geen probleem. Na de bloei en zaadzetting sterven ze af. Meerjarige bloemen kun je op dezelfde plaats laten staan. Wij adviseren om twee- of meerjarige bloemen eerst op een zaaibed te zaaien tijdens de voorjaars- en zomermaanden. Als de planten een redelijk volume hebben, kun je ze verplanten naar de gewenste plaats in jouw tuin. Zo heb je het hele seizoen een mooie tuin zonder kale plekken. Wanneer de plant een mediterrane plant is adviseren wij om deze plant tijdens de warme zomermaanden een beetje lauw water te geven in plaats van koud water. De plant zal je rijkelijk belonen voor deze verzorging.
 

Bekijk hier onze meerjarige bloemzaden en bestel ze snel en eenvoudig online.
 

Grondsoort

Het is van groot belang om goed rekening te houden met de grondsoort. Houd je aan het advies van de kweker en bedenk dat zandgrond eenvoudig kan uitdrogen, en dat kleigrond veelal nat is. Eenjarige bloemen willen graag dat de grond tot ca. 10 cm diep een beetje vochtig aanvoelt (let op: een beetje vochtig, niet nat). Een tip: haal eerst een spa-diepte zand weg op de plek waar je bloemzaad wilt zaaien en vervang dit door bemeste tuinaarde vermengd met compost. Hierdoor maak je de grond goed water vasthoudend.
 

Borders opvullen met zaaien

Het doel van het zaaien van bloemen is het opvullen van borders. Vul daarom op een manier dat je meer kleur en vorm aanbrengt. Met name eenjarigen lenen zich daar goed voor. Houd bij het zaaien rekening met de hoogte, breedte en kleur van de plant. Je wilt ten slotte een mooie opbouw van je border of pot. Wil je zaaien in vormen? Maak het jezelf dan makkelijk door oude lamellen te gebruiken. Lamellen zijn buigzaam en helpen om mooie cirkels en vormen te creëren.
 

Uitdunnen

Planten hebben de ruimte nodig. Zaai daarom dun en wees niet bang om zaailingen weg te halen als er toch te veel planten opkomen. Uitdunnen kun je het beste doen wanneer de kiemplantjes het tweede bladpaar hebben ontwikkeld. Haal de kiemplanten weg die maken dat andere kiemplanten onvoldoende ruimte hebben om uit te groeien tot een volwaardige plant.
 

Bescherming

Houd er rekening mee dat eenjarigen veelal niet tegen vorst kunnen. Aan het begin van het seizoen kan het nog wel eens vriezen. Bescherm je plantjes daarom met bijvoorbeeld lakens, vliesdoek en emmers.
 

Bekijk ons assortiment bloemzaden

Ben je benieuwd naar al onze verschillende bloemzaden? Bekijk dan direct ons aanbod bloemzaden en plaats vandaag nog je bestelling online. Binnen 1 tot 2 werkdagen leveren wij de biologische zaden al bij je thuis. Mocht je nog vragen hebben over onze producten, neem dan gerust contact met ons op.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16731 reviews
Kiyoh