BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16484 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Bloemkool telen – vroege teelt

Er is één ras in ons assortiment dat geschikt is voor de vroege teelt van de vroege teelt van bloemkool, die ook wel vrijsterteelt genoemd wordt. Dit ras heet de ‘Bermeo F1’. ‘Bermeo F1’ is een ras voor de professionele teelt. De kool zelf is platrond van vorm, heeft een goede hardheid, en is redelijk zelfdekkend. Dit houdt in dat de bladeren de bloemkool vanzelf bedekken, waardoor de kleur van de kool mooi wit blijft.
 

> Bestel nu biologische bloemkool zaden 
 

Zaaien en planten

De bloemkool ‘Bermeo F1’ zaai je binnen voor in februari of maart. Planten doe je in maart en april. De oogst vindt dan plaats in juni en juli. Nadat de zaden zijn gekiemd, zet je de tray of potjes op een lichte, niet te warme plek. Wanneer de jonge planten ongeveer 5 tot 10 cm groot zijn, verplaats je de kolen naar buiten, op een lichte, zonnige plek. Bedek de planten met gaas, want vogels lusten graag jonge bloemkool planten. Ook bij vorst de planten afdekken met gaas. Plant de kolen in maart of april op een plantafstand van 75 x 55 cm.
 

Standplaats

Voor bloemkool is het vooral belangrijk – net als voor andere kolen – dat je de principes van vruchtwisseling aanhoudt: plant kolen eenmaal in de zes jaar in hetzelfde stuk tuin.
 

Bemesting

Een bloemkool moet lekker door kunnen groeien. De bodem moet de plant dus continu van voldoende voeding en vocht voorzien. De structuur is belangrijk voor een goede ontwatering, maar de bodem mag ook niet te droog zijn. Bloemkool is qua bemesting een gulzig type: van alle kolen vraagt de bloemkool het meest aan meststoffen, vooral stikstof en kalium. Je kunt tijdens de teelt meerdere keren rijke compost toedienen, en eventueel bijmesten met mestkorrels.
 

Verzorging

Traditioneel dekken telers de bloemkool af door de bladeren over de bloemkool heen te vouwen, eventueel samengebonden met een elastiek. Wanneer je bloemkool niet afdekt, dan zal deze door invloed van zonlicht vergelen. Dit heeft verder geen invloed op de smaak. Het ras ‘Bermeo F1’ is redelijk zelfdekkend. Een andere verzorgingsmaatregel is het geven van water. Vooral tijdens het vormen van de kool mag de bodem niet te veel uitdrogen.
 

Ziektes en plagen

Bij een teelt van bloemkool in de vroege zomer is knolvoet (een bodemschimmel) minder een probleem dan bij teelt in de late zomer of herfst, omdat de bodemschimmel door de relatief lagere temperaturen weinig gelegenheid krijgt zich te ontwikkelen. Er zijn wel andere uitdagingen. Bij zomerbloemkool kunnen boorders ontstaan; in dit geval ontwikkelt de bloemkool te vroeg door een groeistilstand. Een goede bodemvruchtbaarheid is daarom ook extra belangrijk bij bloemkool. Een ander probleem gekoppeld aan de teelt van bloemkool is doorwas. Dit houdt in dat er kleine blaadjes door de witte kool heen groeien.
 

Oogsten

Het ras ‘Bermeo F1’ kun je vanaf halverwege juni al oogsten (bij de vroegste zaai- en plantdatum). Om het juiste tijdstip te achterhalen voor de oogst van de zomerbloemkool, is het belangrijk dat je deze regelmatig controleert. Je kunt namelijk oogsten voordat de kool aan de zijkant los begint te worden. Dit kan erg snel gaan. Wanneer het zover is kun je de kool met een aantal bladeren afsnijden met een stevig mes.

Bloemkool kun je zonder koeling maximaal drie dagen bewaren, omdat deze groente snel verkleuringen krijgt en rot kan worden. In de koelkast kun je dit verlengen tot ongeveer zes dagen. Om de bloemkool zo goed mogelijk te houden kun je het beste genoeg blad aan de kool houden.
 

Heerlijke recepten

Bloemkool is een klassieke groente in de Hollandse keuken. Wij geven je graag een paar inspirerende recepten om mee aan de slag te gaan. Wat te denken van een kipcurry met bloemkool, een bloemkoolschotel met ham en kaas of groente tajine met couscous van bloemkool.
 

Bloemkool zaden bestellen

Ben je benieuwd naar onze bloemkool zaden? Bekijk dan hier ons assortiment. Voor vragen over ons aanbod of over de teelt van bloemkool kun je gerust terecht bij onze klantenservice.
 

Bloemkool 'Bermeo F1'
Bloemkool bereiding
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16484 reviews
Kiyoh