Broccoli telen: onze tips

De heerlijke groente broccoli zit vol gezonde vitamines en mineralen. Je kunt er in de keuken ook van alles mee: verwerken in een ovenschotel, koken, stomen of roerbakken. Broccoli telen vereist wel speciale omstandigheden, die het lastig kunnen maken om de teelt tot een goed einde te brengen. Wil je deze uitdaging graag aangaan? Bekijk dan hieronder onze tips.

Zaaien

Bij broccoli kun je kiezen tussen de gewone zomerteelt en het telen van herfstbroccoli. Wanneer je zaait, hangt dus af van met welke teelt je aan de slag gaat. Voorzaaien is een goed idee: binnen 1 tot 2 weken zullen de zaden van koolsoorten kiemen bij temperaturen tussen de 10 en 20 graden. Ook buiten zaaien op een zaaibed is mogelijk. We adviseren om de zaailingen zeker niet te nat te laten staan, hierdoor wordt de kans groter dat een aantal zaailingen het niet overleven door aantasting van schimmels (zogenaamde 'damping-off').

Planten

Als je forse zaailingen wil, kan het slim zijn om na het kiemen nog eens 'tussendoor' te planten in potjes. Deze laat je dan een paar weken staan, waarna je ze vervolgens verplant. Plant de zaailingen vrij diep, net zoals je bij bloemkool zou doen, en zorg ervoor dat je de eerste periode regelmatig water geeft. Plant de jonge planten uit op een bed, 75 cm tussen de rijen, en 50 cm in de rij.

Standplaats

In Nederland kan broccoli gewoon in de volle zon staan.

Voeding

Omdat broccoli grote planten maakt, is het een groente die veel voeding nodig heeft. Je kunt algemene moestuinvoeding geven in de vollegrond, ongeveer twee weken voordat je de zaailingen gaat uitplanten.

Verzorging

Broccoli heeft een vruchtbare grond nodig, die vochtig is maar niet heel nat blijft. Onkruid vrij houden en eventueel afdekken met insectengaas.

Ziektes en plagen

De koolvlieg (en de larven) en vogels zijn gek op zaailingen van broccoli: bescherm je broccoli dus heel goed! Je kunt met bepaalde constructies (koolkragen) de voet van de broccoli beschermen tegen de eitjes van de koolvlieg. Vooral duiven vinden jonge koolplantjes lekker. We adviseren daarom om jonge koolplanten zo lang mogelijk af te dekken met een insectengaas (in landbouwjargon ook wel 'agro-cover' genoemd). Later in het seizoen is de melige koolluis een grote vijand van de broccoli, daar kun je vanuit biologische landbouw principes weinig aan doen.

Oogsten

Broccoli moet je echt op het juiste moment oogsten, anders schiet ze al (bijna) door en verliest de groente haar smaak. Rond oogsttijd kun je het beste elke dag even controleren, en wanneer het zover is oogst je de hoofdstronk als eerste. Vaak ontstaan er enkele weken daarna nog een aantal zijroosjes. Broccoli is het lekkerst als je het direct dezelfde dag opeet. Zoals met zoveel groenten is broccoli het lekkerst als hij heel vers is, maar je kan broccoli nog een aantal dagen bewaren in de koelkast, in een zak om uitdroging te voorkomen.

Heerlijke recepten

Broccoli is een zeer bekende groente in de (Nederlandse) keuken, er zijn dan ook talloze recepten te vinden voor heerlijke gerechten. Wij zetten er alvast een paar voor je op een rij, zodat je alvast inspiratie opdoet voor wanneer jouw zelfgekweekte broccoli geoogst kan worden! Roergebakken varkenshaas met broccoli, Tempura van broccoli of probeer dit eens broccoli pesto.

Broccoli
Broccoli gerecht
9,4