Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16241 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Broccoli telen: onze tips

De heerlijke groente broccoli zit vol gezonde vitamines en mineralen. Je kunt er in de keuken ook van alles mee: verwerken in een ovenschotel, koken, stomen of roerbakken. Broccoli telen vereist wel speciale omstandigheden, die het lastig kunnen maken om de teelt tot een goed einde te brengen. Wil je deze uitdaging graag aangaan? Bekijk dan hieronder onze tips.
 

> Bestel nu biologische broccoli zaden
 

Zaaien

Wanneer je broccoli wil telen kun je kiezen tussen de gewone zomerteelt en het telen van herfstbroccoli. Wanneer je zaait, hangt dus af van met welke broccoli-teelt je aan de slag gaat. Voorzaaien is een goed idee: binnen 1 tot 2 weken zullen de zaden van koolsoorten kiemen bij temperaturen tussen de 10 en 20 graden. Ook buiten zaaien op een zaaibed is mogelijk. We adviseren om de zaailingen zeker niet te nat te laten staan, hierdoor wordt de kans groter dat een aantal zaailingen het niet overleven door aantasting van schimmels (zogenaamde 'damping-off').
 

Planten

Als je forse zaailingen wil, kan het slim zijn om na het kiemen nog eens 'tussendoor' te planten in potjes. Deze laat je dan een paar weken staan, waarna je ze vervolgens verplant. Plant de zaailingen vrij diep, net zoals je bij bloemkool zou doen, en zorg ervoor dat je de eerste periode regelmatig water geeft. Plant de jonge planten uit op een bed, 75 cm tussen de rijen, en 50 cm in de rij.
 

Standplaats

In Nederland kan broccoli gewoon in de volle zon staan.
 

Voeding

Omdat broccoli grote planten maakt, is het een groente die veel voeding nodig heeft. Je kunt algemene moestuinvoeding geven in de vollegrond, ongeveer twee weken voordat je de zaailingen gaat uitplanten.
 

Verzorging

Broccoli heeft een vruchtbare grond nodig, die vochtig is maar niet heel nat blijft. Onkruid vrij houden en eventueel afdekken met insectengaas.
 

Ziektes en plagen

De koolvlieg (en de larven) en vogels zijn gek op zaailingen van broccoli: bescherm je broccoli dus heel goed! Je kunt met bepaalde constructies (koolkragen) de voet van de broccoli beschermen tegen de eitjes van de koolvlieg. Vooral duiven vinden jonge koolplantjes lekker. We adviseren daarom om jonge koolplanten zo lang mogelijk af te dekken met een insectengaas (in landbouwjargon ook wel 'agro-cover' genoemd). Ga je broccoli telen later in het seizoen? Dan is de melige koolluis een grote vijand van de broccoli, daar kun je vanuit biologische landbouw principes weinig aan doen.
 

Oogsten

De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras ‘Belstar F1’ zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn. Bij het ras ‘Calabrese’ ligt het oogstmoment ongeveer 40-50 dagen na het planten, maar dan heb je meestal een reeks kleinere bloemschermpjes per plant. Wanneer je eerder oogst geeft dat minder gewicht. Later oogsten is nadelig voor de smaak, omdat dat een losse bloemknop met gele bloemen oplevert. Het is dus van belang om rond de oogsttijd elke dag even te controleren hoe het ervoor staat. Wil je over een langere periode mooie broccoli oogsten, dan raden we aan om broccoli meerdere keren te zaaien en planten, met 3-4 weken tussen de plantingen.

Broccoli smaakt vers het beste. Eet deze groente het liefst dus direct op na de oogst. Na een paar dagen droogt broccoli namelijk al uit, en wordt deze slap en taai. Je kunt de broccoli slechts een aantal dagen in de koelkast bewaren.
 

Broccoli zaden bestellen

Heb je vragen over broccoli telen? Neem dan gerust contact met ons op en wij zullen je zo goed mogelijk helpen met het beantwoorden van je vragen. Bekijk ons biologische assortiment broccoli zaden en plaats vandaag nog jouw bestelling online.
 

Broccoli
Broccoli gerecht
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16241 reviews
Kiyoh