BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16409 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Eetbare bloemen in de moestuin

Eetbare bloemen zijn de laatste tijd erg populair. Is het jou opgevallen dat er steeds vaker een viooltje in de salade wordt verwerkt? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van bloemen die je prima kunt eten. In ons assortiment vind je bloemen die je kunt eten, zoals driekleurige viooltjes en Oost-Indische kers, maar ook verschillende kruiden en soorten sla. We vertellen je even kort iets over de teelt, en lichten daarbij een paar bijzondere soorten eetbare bloemen voor je uit.
 

> Biologische zaden voor eetbare bloemen bestellen
 

Eetbare bloemen telen

De teelt van eetbare bloemen wijkt niet af van de normale teelt van het gewas. Wel moet je er rekening mee houden dat als je bloemen oogst van bijvoorbeeld een courgette-, kapucijner-, of een tuinboonplant, er vervolgens iets minder opbrengst zal zijn – elke (vrouwelijke) bloem maakt in principe één courgette, één kapucijnpeul, en één tuinboon.

Een aantal voorbeelden van eetbare bloemen die De Bolster in het assortiment heeft zijn: rucola, bladmosterd, bieslook, prei, ui, Oost-Indische Kers, doperwt, kapucijner, tuinboon, driekleurig viooltje, goudsbloem, koriander, dille, venkel en de dropplant.

Als voorbeeld nemen we even de goudsbloem. De oranje bloem met een donker hart is multifunctioneel. Deze sierplant is geschikt voor medicinale en cosmetische toepassing, maar ook als snijbloem of als versiering en smaakmaker in stoofpoten. Zelfs de blaadjes kun je gebruiken voor in de thee. De bloeitijd is van juni tot en met oktober.   

Een ander voorbeeld is de dropplant, de Agastache foeniculum. Deze plant met lange blauwpaarse bloemkaarsen geeft bij kneuzing een sterke anijsachtige geur af. Het is een vlinderplant, die doorgaans bloeit van juli tot september. De dropplant heeft een zonnige standplaats nodig in je moestuin, waarbij je een plantafstand aanhoudt van 25x25 cm. De bloemen van de dropplant kun je na het oogsten verwerken in bijvoorbeeld salades of thee.
 

Bloemen van courgettes

In ons eetbare bloemen assortiment vind je geen courgettes terug, maar eigenlijk zou deze groente er wel tussen moeten staan. Als je geen ervaring hebt met het telen van courgette, dan is het misschien wat onduidelijk waarom deze tussen de eetbare bloemen zou moeten staan. De courgette is toch een groente? Als je courgette in de supermarkt koopt, zie je niet dat er eigenlijk ook nog een ander smakelijk onderdeel ontstaat tijdens de teelt: de courgettebloem. Dit is de bloem waar de courgette uit groeit. Ga je courgette telen, dan kun je dus zowel de courgette als de courgettebloem bewaren en gebruiken. Een courgetteplant heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloem is het meest zoet. Het beste is om de bloem te oogsten voordat de bloem is bevrucht – na bevruchting zal de bloem nog sneller verwelken. Je herkent de vrouwelijke bloem aan het vruchtbeginsel; de bloem zit dus vast aan een ‘mini-courgette’ (die nog niet bevrucht is), terwijl de mannelijke bloem op een dunne bloemstengel zit. Na de oogst zijn de bloemen zeer beperkt houdbaar, snel opeten dus!
 

Zaden bestellen

Bekijk ons assortiment voor meer biologische zaden van eetbare bloemen en de bijbehorende teeltinformatie. Heb je nog vragen? Neem dan gerust even contact op met De Bolster.
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16409 reviews
Kiyoh