Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Eetbare bloemen in de moestuin

Eetbare bloemen zijn de laatste tijd erg populair. Is het jou opgevallen dat er steeds vaker een viooltje in de salade wordt verwerkt? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van bloemen die je prima kunt eten. In dit artikel vertellen we je er graag wat meer over.

Eetbare bloemen in je moestuin: niet alleen leuk om te zien, maar tevens heel geschikt om in allerlei gerechten te verwerken. In ons assortiment vind je bloemen die je kunt eten, zoals driekleurige viooltjes en Oost-Indische kers, maar ook verschillende kruiden en soorten sla. We vertellen je even kort iets over de teelt, en lichten daarbij een paar bijzondere soorten eetbare bloemen voor je uit.

> Zaden eetbare bloemen bestellen

Eetbare bloemen telen

De teelt van eetbare bloemen wijkt niet af van de normale teelt van het gewas. Wel moet je er rekening mee houden dat als je bloemen oogst van bijvoorbeeld een courgette, kapucijner, of een tuinboon plant, er vervolgens iets minder opbrengst zal zijn – elke (vrouwelijke) bloem maakt in principe één courgette, één kapucijnpeul, en één tuinboon.

Een aantal voorbeelden van eetbare bloemen die De Bolster in het assortiment heeft zijn: rucola, bladmosterd, bieslook, prei, ui, Oost-Indische Kers, doperwt, kapucijner, tuinboon, driekleurig viooltje, goudsbloem, koriander, dille, venkel, teunisbloem en de dropplant.

Als voorbeeld nemen we even het driekleurige viooltje. Deze paars-geel-witte bloemetjes blijven lang terugkomen en kunnen zowel in het voorjaar als in het najaar worden gezaaid. Je kan het driekleurig viooltje in april direct in de vollegrond zaaien, maar je kunt er ook voor kiezen om de viooltjes in een pot of een bloembak te laten groeien. Bij het zaaien van de viooltjes houd je een plantafstand aan van 20x20 cm en kies je voor een standplaats in de zon of halfschaduw.

Een ander voorbeeld is de dropplant, de Agastache foeniculum. Deze plant met lange blauwpaarse bloemkaarsen geeft bij kneuzing een sterke anijsachtige geur af. Het is een vlinderplant, die doorgaans bloeit van juli tot september. De dropplant heeft een zonnige standplaats nodig in je moestuin, waarbij je een plantafstand aanhoudt van 25x25 cm. De bloemen van de dropplant kun je na het oogsten verwerken in bijvoorbeeld salades of thee.

Gele courgette

In het eetbare bloemen assortiment vind je ook de gele courgette. Als je geen ervaring hebt met het telen van deze courgette, dan is het misschien wat onduidelijk waarom deze tussen de eetbare bloemen staat. De courgette is toch een groente? Als je courgette in de supermarkt koopt, zie je niet dat er eigenlijk ook nog een ander smakelijk onderdeel ontstaat tijdens de teelt: de courgettebloem. Dit is de bloem waar de courgette uit groeit. Er zijn veel recepten te bedenken voor de courgettebloem. Ga je courgette telen, dan kun je dus zowel de courgette als de courgettebloem bewaren en gebruiken. Een courgetteplant heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloem is het meest zoet, al is de mannelijke bloem ook goed eetbaar. Het beste is om de bloem te oogsten voordat de bloem is bevrucht – na bevruchting zal de bloem nog sneller verwelken. Je herkent de vrouwelijke bloem aan het vruchtbeginsel; de bloem zit dus vast aan een ‘mini-courgette’ (die nog niet bevrucht is), terwijl de mannelijke bloem op een dunne bloemstengel zit. Na de oogst zijn de bloemen zeer beperkt houdbaar, snel opeten dus!

Zaden bestellen

Bekijk ons assortiment voor meer biologische zaden van eetbare bloemen en de bijbehorende teeltinformatie. Heb je nog vragen? Neem dan gerust even contact op met De Bolster.

Courgette bloem
Oost-Indische kers