Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

IJsheiligen

Mei is de maand waarin alle vensterbanken, kweekkasten en alle plekjes bij het raam bezet zijn met plantjes. De planten mogen namelijk nog niet naar buiten toe, want het is nog veel te koud. Doe je dit wel, dan is de kans heel klein dat deze het nu overleeft. Dit komt omdat er nog nachtvorst kan zijn en de temperaturen zijn gewoon veel te laag.

Maar alles verandert vanaf half mei, dan kun je echt helemaal losgaan. Van 11 tot 15 mei is het 'IJsheiligen'. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het (voor)jaar waarop er nog nachtvorst kan optreden.

Plantjes afharden 

Na 15 mei kunnen je plantjes dus massaal naar buiten, zonder dat ze ‘s nachts een te grote klap krijgen door de vorst. Let wel op dat je de planten eerst goed afhardt. Afharden is je plantjes geleidelijk laten wennen aan de buitentemperatuur. Begin hiermee het liefst een dag of vijf voordat je ze gaat uitplanten in volle grond.

Zet de planten overdag buiten op een beschutte plek en haal ze ‘s nachts nog binnen, op een koele plek. Dus niet meer op de vensterbank in de woonkamer. Na zo'n vijf dagen is het plantje gewend en kan deze naar buiten toe.