BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16263 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Kievitsbonen oogsten

De kievitsbonen vallen onder de droogbonen, die in verschillende soorten, maten en kleuren voorkomt. De droogboon ‘Stokkievitsboon’ heeft dezelfde kleuren als kievitseieren: de zaden en de peulen zijn beide rood gevlekt. De peul is niet eetbaar, alleen de bonen zijn geschikt om te eten.

De oogstperiode van de kievitsbonen valt in de maanden september tot en met oktober. De peulen zullen tijdens het moestuinseizoen dikker en groter worden. Daarna begint de peul uit te drogen en kleurt de peul bruin tot zwart af, de peul voelt dan aan als perkament. Door de peul af en toe te openen kun je kijken hoe groot de boon is. Wanneer je ziet dat de bonen groot genoeg zijn en de peulen grotendeels uitgedroogd zijn, kun je de planten één voor één uit de grond trekken. De planten kun je dan laten drogen onder een afdakje. Bij droog en zonnig weer kunnen de planten ook in de zon gelegd worden om de peulen uit te drogen.

Met regenachtig weer moet je rekening houden met schimmels. Een tip voor regenachtig weer is om de peulen op kranten te laten drogen. Als de peulen goed droog zijn, rits je de zaden uit de peulen. Een tijdrovende klus, maar dan heb je straks wel prachtig gekleurde kievitsbonen. De bonen met vraat en beschadigingen kun je het beste weggooien.

Bewaren

Na de oogst moeten de kievitsbonen verder drogen. Door de bonen op een dienblad te leggen, kan het laatste beetje vocht hierin verdampen. Zodra de bonen volledig droog zijn, kun je ze nog maanden bewaren in een glazen pot.

Recepten

Kievitsbonen zijn fijn en zacht van smaak in vergelijking met bruine bonen. Leuk feitje: als de bonen gekookt worden, veranderen ze van kleur. Ze zijn geschikt in gerechten als chili con carne, soep, salade en andere bonenschotels. We hebben een aantal lekkere gerechten voor je uitgezocht: Hollandse romige kievitsbonenschotel, duurzame bonenschotel, Bonenschotel met chorizo & worstjes, Istrische maaltijdsoep met kievitsbonen en Radicchio-bonensalade.

Droogboon ‘Stokkievitsboon’ zaden bestellen

Bij De Bolster koop je zaden van droogboon ‘Stokkievitsboon’ eenvoudig online. Heb je vragen wat betreft het oogsten van de droogboon ‘Stokkievitsboon’? Neem dan gerust contact met ons op en wij zullen je zo goed mogelijk helpen met het beantwoorden van jouw vragen.

kievitsbonen oogsten
kievitsbonen oogsten
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16263 reviews
Kiyoh